Pacienții craioveni, victimele unui sistem medical coruptScandalurile iscate în ultimul timp în unități medicale din Craiova: decese în urma unor reacții posttransfuzionale la Spitalul „Filantropia“, sânge dat contra şpăgii la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova și mulți copii morți din cauza rujeolei scot la iveală un sistem măcinat de boli grave, corupție, nereguli și interese. Ceea ce se întâmplă astăzi în spitalele de la noi este cauzat, în mare măsură, de lipsa unor strategii și viziuni a celor care ţin frâiele acestui domeniu, spun cadrele medicale. Nu lipsa banilor e marea problemă, ci modul în care ei sunt gestionați, precum și felul în care se respectă regulile.

Pacienții decedați din cauza unor transfuzii făcute greșit, proceduri încălcate care costă vieți, sânge dat contra șpăgii, prea mulți copii uciși de rujeolă, o boală pe care o credeam aproape eradicată. Sunt doar ultimele scandaluri care au zdruncinat sistemul medical craiovean în ultima perioadă. Descurajați și sătui să suporte neajunsurile şi corupţia, unii medici vorbesc despre neregulile care se traduc în vieți pierdute și tot mai multe cadre medicale care găsesc soluția în emigrare. „Au trecut zece ani de la intrarea în UE și nu s-a schimbat nimic. Au trecut degeaba. În alte țări există reguli stricte care se respectă. Nepăsarea noastră o vedeți tradusă în victime omenești, în spitale, pe șosele“, spune dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru și vicepreședintele federației Hipocrat.

Marile bube ale sistemului medical sunt corupția și lipsa unor strategii pe termen lung. O trăiesc zilnic pe pielea lor cadrele medicale și pacienții. „Sunt două lucruri care duc la deficiențele din sistem și care se perpetuează de ani buni: lipsa proiectelor pe termen lung, care să fie susținute indiferent de regimul politic care este la putere, și corupția. Acestea au dus clar la denaturarea sistemului de îngrijiri ale pacienților români“, declară Ion Cotojman, președintele federației Hipocrat.

„Schimbarea trebuie să plece de la procedura de angajare“

Decesul a doi oameni în urma unor reacții posttransfuzionale la Spitalul „Filantropia“ din Craiova a ridicat semne de întrebare legate de pregătirea asistentelor care se ocupă de pacienți, dar și de modul în care ajung cadrele medicale să lucreze în sistem, mai mult sau mai puțin pregătite. Ion Cotojman spune că problema pleacă de la modul în care asistentele sunt pregătite să lucreze cu bolnavii. „Schimbarea trebuie să plece de la procedura de angajare. Metodologia de angajare presupune concurs care constă în probă scrisă și probă orală, lucru cu care eu nu sunt de acord. Ar trebui să existe clar o probă practică. Ministerul Sănătății ar putea să dea un ordin prin care să schimbe procedura de angajare în sistemul de sănătate, ar trebui să preluăm modulul occidental. Acolo se dă un interviu, iar la partea practică trebuie să arăți cu adevărat ce știi să faci. Atunci când angajezi un tânăr începător trebuie să ai un om în spital care să stea lângă acel angajat o perioadă. Și noi avem în codul muncii prevăzută o perioadă de probă pe postul pe care îl ocupi plecând de la 30 la 90 de zile, dar nimeni nu are curajul să îi scrie în contractul de muncă al unui nou angajat o perioadă de probă… că poate primește un telefon“, susține președintele federației Hipocrat.

„În ultimii cinci ani au plecat 40.000 de asistenți din țară“

Volumul mare de muncă, lipsa de pregătire și de necunoaștere a procedurilor medicale de către un cadru medical începător pot să ducă la adevărate tragedii în spitale, așa cum s-a întâmplat și în cazul pacienților decedați în Clinica de Hematologie din Craiova. „În cazul transfuziilor greșite de la Spitalul «Filantropia» a fost vorba de nerespectarea procedurilor. Nu respecți o procedură atât timp cât nu o cunoști. Dacă o însușești și devine rutină nu ai cum să greșești, dar dacă nimeni nu vine să te pregătească, să îți explice procedura și te lasă așa pe considerentul că ai făcut în școală și ar trebui să știi ajungi să o aplici defectuos. Așa s-a întâmplat la Spitalul «Filantropia». Acolo, fiind o secție în care sângele se administrează zilnic la mulți pacienți, un asistent angajat aici nu trebuie lăsat să lucreze până nu face pregătire la locul de muncă. El poate cunoaște teoretic proceduri, dar dacă un asistent cu experiență nu stă lângă el, să vadă exact cum se lucrează, poate să greșească. Sunt deficiențe ale sistemului. În primul rând, lipsa acută de personal. În ultimii cinci ani au plecat 40.000 de asistenți din țară. Noi nu mai angajăm și atunci când o facem știm cu toții cum se face… Românii sunt un popor bolnav și este nevoie de îngrijire. Noi trebuie să ne aliniem la procedurile și la standardele europene“, adaugă Ion Cotojman.

Stăm rău „la confortul pacientului“


Defectuos este și modul în care este rezolvată problema atunci când este descoperită. „În alte sisteme, când apar probleme nu se fac anchete, se fac analize. S-a întâmplat cazul cu transfuziile. Noi facem anchetă, după 12 ore raportăm cu succes că am dat amendă și peste două luni se întâmplă același lucru pentru că nu căutăm să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat, dacă nu tratăm cauza evenimentului se va repeta“, susține dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru.

Cei mai mulți pacienți care ajung în spitalele craiovene sunt nemulțumiți de modul în care sunt îngrijiți, de curățenia din unitatea medicală și de atitudinea cadrelor medicale. Reprezentanții sistemului medical spun că aceste probleme apar din cauza faptului că o singură asistentă sau infirmieră trebuie să se ocupe uneori și de 40 de bolnavi. „În mod normal, ar trebui să existe o infirmieră la patru paturi. Ea trebuie să fie opt ore acolo, lângă bolnavi, nu să fie o infirmieră la 40 de paturi. Ea este cea care trebuie să îl ajute pe pacient să se hrănească, să aibă lenjerie curată. La noi infirmiera face de toate, de aici și calitatea slabă a îngrijirilor medicale. Îi dă omului un pahar de apă, dar dacă îl dă peste două ore, când ajunge le el… Noi aici avem o mare problemă. Stăm rău la confortul pacientului, de la cazare, hrană, personal de îngrijire…“, adaugă Ion Cotojman.

„Sângele s-a vândut și se va vinde în continuare în România“

Corupția din sistem ucide! O arată situația petrecută la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, unde s-a descoperit că doi angajați vindeau sângele de care depindea viața pacienților. „Nu este primul Centru în care s-a întâmplat o situație de acest fel. Sângele s-a vândut și se va vinde în continuare în România pe cutuma că «trebuie să dau ceva ca să primesc». Nu avem donatori de sânge, nu sunt stimulați, nu sunt educați. Din cauza lipsei de sânge apare corupția“, atrage atenția Ion Cotojman.

Problema este că astfel de scandaluri sperie și puținii donatori, iar în lipsa unor campanii bine gândite de conștientizare din cauza lipsei de sânge se pierd vieți. Ar trebui să ne uităm la cum este gestionată această situație în alte țări, spun oamenii din sistem. „În străinătate te duci la mall și există aparat special și poți să donezi, ți se recoltează plasma. Noi aruncăm plasma și cumpărăm imunoglobulina de la nemți cu o gramadă de bani. De ce să nu o fabricăm noi? Nu e interes să o producem, e o afacere din care cineva are de câștigat“, atrage atenția președintele federaței Hipocrat.

„Cineva stă în vârful piramidei și manipulează finanțele ca să ajungă unde trebuie“

Deși este centru universitar, Craiova nu are un spital de copii și nici un Institut Oncologic așa cum se întâmplă în marile orașe din țară. În lipsa acestora, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova este supraaglomerat. Casa de Asigurări de Sănătate decontează doar o parte din cheltuielile pacienților de aici. Anual, aproximativ 12.000 de cazuri tratate în această unitate medicală rămân nedecontate de stat, ceea ce înseamnă că povara cheltuielilor cade pe pacienți, care sunt nevoiți uneori să cumpere medicamente, materiale sanitare. „SJU Craiova este sufocat. Suntem sigurul centru universitar care nu are un spital de copii. Se poate face, dar nu se vrea, bani există. Cineva stă în vârful piramidei și manipulează finanțele ca să ajungă unde trebuie… Aceasta este marea corupție din sănătate. România nu a accesat capitolul fonduri europene pe sănătate. Malta, care avea un sistem de sănătate la pământ, a cerut program special pentru sănătate și au atras fonduri europene“, precizează Ion Cotojman, președintele federaței Hipocrat.Comenteaza acum

Alte stiri

19 aprilie 2018

Craiova: Incendiu la o casă de pe strada Eliza Opran

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puţin timp, la o casă situată pe strada Eliza Opran din Craiova. La faţa locului, intervine Detaşamentul 1 Pompieri Craiova cu două autospeciale. La sosirea acestora, incendiul era lichidat. Focul ar fi ...
19 aprilie 2018

Craiova: Manifestări dedicate Zilei Forțelor Terestre

Militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est organizează o serie de manifestări în garnizoana Craiova cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre din data de 23 aprilie 2018. Ziua Porților Deschise se va desfăşura, pe 23 aprilie, între orele ...

Sumarul ediției de joi, 11 mai 2017

Actualitate

» Elevi de la „Frații Buzești“, la Campionatul Mondial de Robotică
» Jean-Claude Juncker: România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste
» Noutati la Agrotex si Doljconstruct
» Donald Trump a aprobat un sprijin financiar de 560 de milioane de dolari pentru Ucraina
» Trei suspecţi, inculpaţi pentru terorism în legătură cu atentatul de la metroul din Sankt Petersburg
» Epidemia de rujeolă face încă o victimă. Bilanţul morţilor a ajuns la 25
» Profitul Romgaz a crescut cu 16% în primul trimestru, chiar în condiţiile importurilor masive de gaz rusesc
» Jean-Claude Juncker, primit de premierul Grindeanu în scandările protestatarilor din Piaţa Victoriei
» Comisia Europeană a scăzut şi mai mult prognoza de creştere economică a României, sub previziunea pe care Guvernul şi-a facut bugetul.
» Ministrul Sănătăţii: Luăm în discuţie ideea că şcolile şi grădiniţele să afişeze procentul de elevi vaccinaţi din şcoală
» Parlamentarii au votat pentru revocarea președintelui ASF și numirea unui nou șef la ANCOM
» Ambasada României la Londra: Trupul Andreei Cristea, victimă a atentatului din 22 martie, va fi repatriat astăzi
» Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 a fost înfiinţată. Mihai Fifor a fost ales preşedinte

Publireportaj

» Un nou sediu pentru PHARMA PLUS
» Lucian Bernd Săuleanu, candidat independent la Primăria Craiovei, își dorește un oraș orientat spre dezvoltare, investiții și locuri de muncă

Local

» Administratori de firme, condamnați pentru fraudarea fondurilor europene

Dolj

» Târgurile Agrotex și Doljconstruct au debutat cu noutăți tehnologice
» Trotuarele pierdute ale Craiovei
» Grefieră de la Curtea de Apel, incompatibilă la Curtea Supremă
» Careul de promisiuni de pe stadionul din Craiova
» Căpușele au revenit, dezinsecția întârzie
» Telenovela stadionului continua
» Craiova: Lucian Săuleanu, candidat la funcția de primar, a prezentat câteva soluții pentru rezolvarea problemelor din municipiu
» UPDATE – Craiova: Pieton accidentat la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri şi Buciumului. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului
» Administraţia Bazinală de Apă Jiu dă startul deratizării pe digurile aflate în administrare
» Finala concursului „Cea mai bună idee de afaceri“, la Universitatea din Craiova

Gorj

» Drum judeţean, surpat la Prigoria
» DSP Gorj face control în cimitirul din Scoarţa
» Începe marea dezinsecţie la Târgu Jiu
» Gorj: Expertiza tehnică la podul de la Turcineşti este gata
» Gorj: Sesizările au rămas nesoluţionate, din cauza grevei de la Garda de Mediu
» Gorj: Casa Memorială „Constantin Brâncuşi” va beneficia de sistem antiefracţie
» Gorj: Incendiu la cabina unui tir

Olt

» Olt: Peste 1.000 de călușari vor dansa în același timp pentru a intra Cartea Recordurilor

Vâlcea

» Vâlcea: Cinci persoane s-au ales cu dosar Arme deţinute fără drept, confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Patru tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru tâlhărie

Sport

» Torcea: Am muncit pe brânci pentru bronzul de la Europene
» Judoka din Bănie, de trei ori pe podium
» SCM Craiova s-a calificat fără emoții în semifinalele Cupei României
» Spânu: Vrem victoria cu Mioveni II
» Alb-albaștrii se încălzesc cu FCSB pentru bătălia cu Voluntari
» Volei (m): Vicecampionii de la SCM-U Craiova și-au primit medaliile (galerie foto)
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României
» Fotbal / Daniel Mogoșanu, la Repriza de Sud
» Tenis: Halep s-a calificat în semifinala turneului de la Madrid

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Cum ne protejăm de razele soarelui
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Fritatta cu mazăre
» „Going in style“, un jaf în stil mare

Top