24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie: „Este nevoie de un spital pentru anii în care trăim“

Prof. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie: „Este nevoie de un spital pentru anii în care trăim“

 

În jur de 5.000 de doljeni suferă de glaucom. Clinica de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) diagnostichează cei mai mulți pacienți cu glaucom din țară, după București. Cei cinci medici chirurgi ai clinicii operează zilnic cazurile cele mai grave din Oltenia. Anual, aici se fac peste 2.000 de operații, intervenția cea mai frecventă este cea de cataractă. Șefa Clinicii de Oftalmologie spune că în sistem este nevoie de o mai bună finanțare, de un spital nou în Oltenia, dar și de o mai mare încredere a pacienților în medicii care îi tratează. 

Miercuri, ora 10.00. În caietul unde sunt trecute toate urgențele medicale care ajung în Clinica de Oftalmologie a Spitalului Județean (SJU) Craiova figurează deja zece nume. Șefa clinicii ne spune că urmează o zi grea și că se așteaptă peste 30 de urgențe medicale pe zi. Deși la începuturi secția a avut 80 de paturi, acum a rămas doar cu 35 din cauza lipsei spațiului. Ca să evite cât mai mult situații în care pacienții stau și doi în pat, medicii au încercat să scadă durata de spitalizare a pacienților, făcând operații minim invazive, după care pacientul se recuperează mult mai repede. „Am încercat să scădem mult durata medie de spitalizare. Așa am reușit să rulăm pacienții și să oferim servicii mai multora. Am putut face acest lucru pentru că am înlocuit vechile tehnici, în care pacientul era operat cu incizie și cu fire. Acum facem intervenții fără incizii mari, iar pacientul se recuperează mult mai repede. Sunt perioade în care secția este foarte aglomerată și este nevoie de programare. De exemplu, acum pacienții așteaptă mai multe luni pentru o intervenție chirurgicală“, explică prof. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU.

Clinica are nevoie de un tomograf retinian

În Dolj, sunt diagnosticați cei mai mulți pacienți cu glaucom din țară, după București, iar Centrul de Glaucom care face parte din această clinică este al doilea din țară. Pentru că glaucomul este o boală gravă care, nedepistată la timp, duce la orbire, medicii craioveni examinează toți pacienții care ajung în secție, indiferent de probleme. „Ca număr de pacienți diagnosticați cu glaucom suntem în fața multor orașe mai mari din țară. În fiecare an depistăm câteva sute de bolnavi. Nu înseamnă neapărat că în zona noastră este o endemie de glaucom, ci că medicii sunt foarte atenți în diagnosticarea acestei patologii grave care produce cecitate“, explică medicul.
Dacă este depistată și tratată la timp, boala poate fi ținută sub control. Este nevoie însă de o pregătire specială a medicilor. În cadrul spitalului există aparatele necesare diagnosticului, dar mai este nevoie de multe. „De multe ori, experiența ne ajută să acoperim anumite necesități legate de aparatură. Însă, chiar dacă mă bazez pe experiența mea, este nevoie de un tomograf retinian care să măsoare excavația papilară și să îmi redea în parametri cuantificabili. Este un aparat obligatoriu într-o clinică universitară“, spune prof. univ. dr. Carmen Mocanu. Din Clinica de Oftalmologie lipsește acest aparat, care costă peste 150.000 de euro.

Operația de cataractă, cea mai frecventă

Intervenția chirurgicală cea mai frecventă este însă cea de cataractă. Medicii spun că este o operație relativ simplă, dar marea problemă este că mulți dintre pacienți se prezintă târziu la medic, atunci când apar multe complicații. „Ne confruntăm cu mulți pacienți care vin cu cataractă în stadii extrem de greu operabile, de multe ori refuzați de alți colegi deoarece este nevoie și de secție ATI în spital pentru eventuale complicații. Facem 100 de operații de cataractă pe lună, iar dintre acestea trei sferturi sunt cazuri foarte grele“, susține prof. univ. dr. Carmen Mocanu. Pacienții care suferă de cataractă și au nevoie de operație se lovesc de o mare problemă.

Bolnavii cu cataractă, descurajați de stat

Cei care au nevoie de operație și sunt asigurați medical pot beneficia de decontarea unei părți din costurile cristalinului care urmează să le fie implantat. Numai că asigurarea medicală nu îi ajută cu mare lucru. Persoanele aflate în această situație sunt nevoite să aştepte luni întregi şi chiar ani pentru compensarea cristalinului de către Casele de Asigurări de Sănătate. Bolnavii ar trebui să beneficieze de suma de 284 de lei, pe care casele o decontează pentru cel mai ieftin cristalin, însă aprobările dosarelor se dau cu greu. „CAS asigură costul intervenției chirurgicale și internarea. Nu suportă însă decât 284 de lei din costul cristalinului, iar el costă mult mai mult, în funcție de calitatea pe care pacientul o dorește“, declară șefa clinicii.

„Am apelat, de-a lungul timpului, la sponsori, am făcut donații“

Și copiii pot fi tratați în Secția de Oftalmologie de la SJU Craiova. Cei mai mulți ajung pe masa de operație în urma unor traumatisme. Însă, în ultimele săptămâni, ceea ce le-a atras medicilor atenția a fost numărul mare de bebeluși care au venit cu căile lacrimale imperforate. „În ultimele săptămâni am avut zeci de cazuri de bebeluși la care canalul lacrimal nu se dezvoltă în perioada intrauterină așa cum ar trebui. Nu știu de ce au fost atât de mulți. Avem mulți copii care suferă de traumatisme, dar și copii cu strabism“, spune dr. Mocanu.
De câțiva ani, medicii încearcă să dezvolte în Craiova și chirurgia polului anterior, o chirurgie de înaltă performanță care se face în marile centre universitare. „Am găsit modalitățile să facem această operație având în vedere că puțini o fac și în privat. Dacă este un caz care ne depășește trimitem pacientul la București, dar trimitem doar doi-trei pacienți pe an. Spitalul ar trebui însă să asigure un aparat necesar pentru astfel de intervenții pentru a putea face operații în cele mai bune condiții. Avem cu ce să lucrăm, dar unitatea ar trebui să achiziționeze un aparat performant. Am apelat de-a lungul timpului la sponsori, am făcut donații pentru a compensa anumite lipsuri“, spune medicul oftalmolog.

„Sunt multe lucruri de schimbat. Trebuie avută în vedere finanțarea“

Prof. univ. dr. Carmen Mocanu a lucrat, timp de un an, în Spitalul Johns Hopkins USA, dar și în alte unități medicale din Germania și Anglia. Spune că în sistemul medical românesc sunt multe de schimbat, iar diferența între sisteme o face finanțarea. „Sunt multe lucruri de schimbat, dar trebuie avută în vedere finanțarea. Atâta timp cât este insuficientă, nu ai de unde să începi. Atunci când cei de la CJ ne-au spus că au să ne aloce 100.000 de euro pentru secția noastră a fost o mare bucurie pentru că am cumpărat un laser care nu mai pornea de câteva săptămâni și nu se mai putea repara, pacienții erau programați pe luni de zile și orbeau dacă nu îi tratam. Astfel de situații ar trebui să fie mai dese. Cu toții trebuie însă să ne schimbăm și mentalitatea, să fim cât se poate de pozitivi și să încercăm să găsim soluții“, spune medicul.

„Este nevoie de un spital pentru anii în care trăim“

O mare problemă, consideră prof. univ. dr. Carmen Mocanu, este neîncrederea pacienților în sistemul medical. „Oamenii au o teamă, spun că le este frică de infecțiile din spital. Cred însă că ar trebui să se țină cont de faptul că în spitalele din România zilnic sunt îngrijiți zeci de mii de pacienți. Cu siguranță pot apărea probleme și oameni nemulțumiți din cauza complicațiilor sau greșelii medicilor, dar acest lucru se întâmplă și în străinătate. Trebuie pus în balanță numărul mare de pacienți tratați și mulțumiți cu numărul cazurilor în care apar probleme. La noi în secție nu au fost probleme cu infecțiile. Sigur că nu avem condițiile care trebuie în acest spital. Este nevoie de un spital pentru anii în care trăim, dar trebuie ținut cont de faptul că acest spital a fost acreditat și îndeplinește condițiile de funcționare“, conchide șefa Clinicii de Oftalmologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS