16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎn Oltenia încă se moare de TBC

În Oltenia încă se moare de TBC

Acesta este numărul deceselor provocate de tuberculoză în judeţele Olteniei, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Dolj
Acesta este numărul deceselor provocate de tuberculoză în judeţele Olteniei, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Dolj

În fiecare oră, doi români sunt diagnosticaţi cu tuberculoză, din care unul în stare gravă. Bolnavii provin din medii sărace şi ajung la doctor de cele mai multe ori când boala este destul de avansată. Oltenia are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză (TBC) din țară și din Europa. În Dolj, la 31 decembrie 2016 erau înregistrate 655 de persoane cu această boală. Dacă în alte state tuberculoza nu mai reprezintă de mult o problemă și apariția unui caz este o raritate, la noi în regiune încă se moare din cauza acestei boli. Numai în 2015 și-au pierdut viața din cauza ei 141 de persoane.

Tuberculoza este boala care în anul 2017 încă ucide în România. Pentru un francez ar suna ciudat diagnosticul de tuberculoză, așa cum ar suna pentru mulți alți pacienți din țările civilizate, unde această boală a fost aproape eradicată. În România este pe dos.

28 de copii doljeni diagnosticați cu TBC

Cristian a avut o viață normală până la 35 de ani, când organismul său a cedat. Slăbise, tușea din ce în ce mai rău și mai des, transpira. După aproape un an de la apariția acestor simptome, a mers la medic, iar în urma unei radiografii pulmonare a primit un diagnostic la care nu s-ar fi gândit niciodată: TBC.
Nu știe cum s-a ales cu boala. Cert este că după ce a aflat diagnosticul a urmat o luptă cruntă. La o lună, analizele au arătat că suferă de tuberculoză multi-drog-rezistentă, o formă gravă, ce necesită tratament îndelungat, care la el a durat 18 luni. „Am avut reacții adverse, momente în care m-am simțit mai bine, dar și clipe în care am vrut să renunț la acest tratament destul de dur. Este foarte greu dacă nu ai susținerea familiei sau măcar a unui medic. Trăim într-o țară în care bacteria care provoacă această boală este aproape peste tot și oricând ne putem îmbolnăvi dacă avem organismul slăbit“, povestește Cristian.
La doi ani după ce a terminat tratamentul, doljeanul spune că „a scăpat cu viață“ și îi îndeamnă pe toți cei care suferă de această boală să nu renunțe la luptă. Medicii spun că tuberculoza afectează în special tinerii, dar și copiii. Doljul rămâne unul dintre județele din țară cu cel mai mare număr de bolnavi de TBC. „În Dolj, la 31 decembrie 2016 erau înregistrați 655 de bolnavi. În județ, anul trecut, au fost înregistrate 28 de cazuri de copii cu vârste între 0 și 14 ani diagnosticați cu TBC“, a spus dr. Victor Grecu, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova și coordonator tehnic al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al TBC în Dolj.

„În România, 1.100 de persoane mor anual de tuberculoză și alte 16.000 sunt diagnosticate“

În 2015, cele mai multe decese provocate de tuberculoză au fost în județul Olt, după cum reiese din ultimele date ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Urmează județul Dolj – cu 48 de decese, și Mehedinți – cu 23. „În 2016, România înregistrează cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TBC raportate în UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE. În România, 1.100 de persoane mor anual de TBC și alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active“, atrag atenția reprezentanții DSP Dolj.
Numărul pacienților români care suferă de TBC este mult mai mare, pacienții sunt însă depistați greu. Și mai grav este că România are cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa, 58 după ultimele statistici, adică fix cât toate celelalte țări europene la un loc. „OMS estimează că în România ar trebui diagnosticate, în fiecare an, între 800 şi 1.000 de cazuri noi de TB-MDR. În realitate, din cauza lipsei echipamentelor necesare, România identifica anual doar 600 de cazuri de tuberculoză rezistentă şi extrem de rezistentă la tratament. La ora actuală, la nivel mondial există metode de diagnostic rapid, care scad timpul de diagnosticare de la șase luni la două ore. În România, accesul la aceste metode de diagnostic rapid este disponibil prin proiecte cu finanţare internaţională, pentru un număr limitat de pacienţi“, mai spun reprezentanții DSP Dolj.

„La pacientul multi-drog-rezistent, tratamentul costă în jur de 9.000 de lei pe lună“

O mare problemă la pacienții români este faptul că mulți renunță la tratament înainte de a fi vindecați. Pentru cei aflați în această situație și depistați mai târziu din nou, schema terapeutică este mai severă și mult mai costisitoare. „Tratamentul este de durată, pentru un pacient nou diagnosticat este de minimum șase luni. Două luni e faza intensivă, un bolnav cu o greutate peste 55 kg ia aproximativ 11 pastile. În următoarele patru luni mai ia trei-patru pastile. La cei cu TBC multi-drog-rezistent, tratamentul durează 24 de luni, dintre care opt luni intensiv. În general, după patru săptămâni de tratament, oamenii încep să se simtă mai bine și renunță la tratament. Mai există însă bacili activi și tratamentul trebuie să continue. La pacientul multi-drog-rezistent, tratamentul costă în jur de 9.000 de lei pe lună, timp de doi ani. Atunci când bolnavul abandonează tratamentul, se creează rezistență și nu mai răspunde la tratamentul clasic“, a explicat dr. Victor Grecu, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova.

TBC este printre primele cinci cauze de deces în rândul femeilor

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de TBC. Riscul de tuberculoză activă este, de asemenea, mai mare la persoanele care suferă de alte afecţiuni ale sistemului imunitar. Peste 95% din cazurile de deces sunt în ţările în curs de dezvoltare. TBC este printre primele cinci cauze de deces în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. O persoană cu HIV are de aproximativ 26 până la 31 de ori mai multe şanse de a dezvolta tuberculoză activă. Aproximativ unul din trei decese în rândul persoanelor cu HIV este determinat de tuberculoză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS