8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova: Tratăm cam 6.000 de pacienți lunar, dar primim bani pentru 4.000

Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova: Tratăm cam 6.000 de pacienți lunar, dar primim bani pentru 4.000

Una dintre cele mai mari probleme ale Spitalului Județean de Urgență Craiova este supra­aglomerarea
Una dintre cele mai mari probleme ale Spitalului Județean de Urgență Craiova este supra­aglomerarea

Spitalul Județean de Urgență Craiova este unitatea medicală cu cel mai mare număr de paturi la nivel național. Aproximativ 72.000 de pacienți pe an sunt tratați aici. Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională este în lucru. Unitatea sanitară primește bani puțini în comparație cu cheltuielile.

Un adevărat furnicar. Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova deține toate secțiile pe care le poate avea o unitate medicală. Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din toată Oltenia și tot aici multe dintre probleme își așteaptă rezolvarea. Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale pacienților este legată de aglomerația și timpul îndelungat de așteptare din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Peste 55% la sută dintre pacienții care se tratează la SJU Craiova sunt urgențe. Media este de aproximativ 400 de bolnavi pe zi. Pentru că se lucrează la extinderea clădirii în care ajung cazurile de urgență, spațiul în care pacienții sunt primiți este strâmtorat. Până în acest moment, lucrările sunt gata în proporție de 60%. „UPU Craiova este cea mai mare unitate din țară ca număr de pacienți, cu excepția unității de la Spitalul Constanța, în perioada de vară. Se lucrează acum la extinderea UPU pentru că în condițiile în care funcționam nu puteam să facem față cu spațiul. O să fie făcut la etaj și un bloc operator cu două săli de operație, astfel încât toți pacienții din Urgență să nu mai fie duși în spital, ci să se intervină aici“, spune dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

80% dintre cei care vin la Urgența spitalului sunt neasigurați

Una dintre cauzele supraaglomerării este și faptul că pacienții nu au acces la servicii de urgență la medicul de familie, spune conducerea spitalului. 80% dintre cei care vin la Urgența spitalului sunt neasigurați. „Noi am preluat pentru UPU modelul britanic, care se bazează pe niște coduri de prioritizare a cazurilor. În funcție de acestea se decide timpul de așteptare care poate să fie de la 0 la câteva ore. Trebuie știut că 80% dintre cei care vin la Urgență sunt neasigurați. La medicul de familie poți să fii programat și peste două săptămâni și atunci mulți preferă să meargă direct la UPU. Din cauza supraaglomerării se ajunge la multe probleme, la o reacție nu tocmai potrivită din partea personalului medical, a bolnavilor și a aparținătorilor. Acum, pentru că se lucrează, este și mai restrâns spațiul. Sperăm ca în maximum un an lucrările să se termine cu totul“, explică dr. Bogdan Fănuță.

„Problema supraaglomerării este destul de mare“

Supraaglomerarea este însă o problemă în tot Spitalul Județean de Urgență Craiova. Unitatea sanitară are secții care nu mai există în alte spitale ale Olteniei, este vorba de Neurochirurgie, de Chirurgia Maxilo-Facială, de Chirurgia Plastică și Reparatorie, iar aici se strâng toate cazurile din regiune. Problema cea mai mare apare însă în Secția de Terapie Intensivă. Se întâmplă de multe ori ca medicii să anunțe că paturile din Terapie Intensivă sunt ocupate în totalitate. Din această cauză sunt bolnavi în stare gravă care ajung la Spitalul din Craiova și sunt ținuți uneori și câte două zile în UPU. „Problema supraaglomerării este destul de mare. Avem singura Terapie Intensivă pe Neurologie, de exemplu, iar un astfel de pacient stă la noi cu lunile internat. Dacă la ATI nu mai sunt locuri stăm cu pacienții în UPU pentru că nici la alte spitale nu au locuri. Astfel că pacienții stau o zi sau două în UPU, îi ventilăm și îi tratăm ca în Terapie Invensivă, dar îi ținem în Urgență pentru că acolo nu mai avem loc. Trebuie ca spitalele județene din regiune să încerce cumva să își mai crească din competențe și numai cazurile grave să ajungă la noi“, adaugă managerul SJU Craiova.

80% din banii veniți de la CAS pentru SJU se duc pe plata salariilor

Din bani veniți de la CAS pentru Spitalul Județean de Urgență Craiova, în jur de 80% se duc pe plata salariilor. Diferența de bani se împarte pentru medicamente, materiale sanitare și utilități. SJU Craiova are în medie 5.500 – 6.000 de pacienți externați pe lună. Dintre aceștia, CAS decontează banii doar 4.000. Practic, aceeași sumă de bani se împarte la toți pacienții care sunt tratați în spital. „Spitalele nu pot să pună lacătul după ce termină cele 4.000 de internări plătite și să deschidă luna viitoare, când mai primesc bani. Avem urgențe și pacienți cărora nu poți să le spui că peste un an poți să îi faci RMN, nu știi dacă mai apucă să îl facă. Aceste lucruri ar trebui reanalizate în spitalele de urgență. Pacienții oncologici și cei care au nevoie de intervenții chirurgicale trebuie tratați separat și nu puși în aceeași oală cu cei 4.000, cum este cazul nostru“, precizează dr. Bogdan Fănuță.

Bolnavii din Terapie Intensivă, cheltuieli mari, bani puțini

Terapia Intensivă este cea mai mare consumatoare de bani. Casa de Asigurări de Sănătate decontează pentru un pacient internat în ATI 1.800 de lei. Sunt însă cazuri în care pentru un bolnav se cheltuiesc și sute de milioane. „În Terapia Intensivă există destule nemulțumiri în ceea ce privește medicamentele și materialele sanitare. Cred că în ultima perioadă, lucrurile s-au îmbunătățit, însă mai este mult de lucru în acest sens. Însă pentru un pacient din ATI se decontează 1.800 de lei, iar, în realitate, putem să cheltuim sute de milioane cu unul singur. Pacienții care vin peste cei pentru care primim bani de la Casă sunt tratați din aceiași bani. Dacă nu ar mai fi mulți timpul petrecut cu un bolnav ar fi mai lung, iar medicația și materialele sanitare ar fi suficiente. Sistemul de asigurări de sănătate este însă unul social în care toată lumea trebuie să aibă acces în mod unitar la sistemul de sănătate“, completează dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

„Un pat pentru ATI ajunge să coste 50.000 de euro“

Dotarea cu aparatură este gura de oxigen de care clinicile medicale au mereu nevoie. În ultimii zece ani, investițiile din spital au fost însă minime, spune managerul unității medicale. În spital există 32 de săli de operație, iar ultimele aparate au fost aduse în urmă cu șase ani de Consiliul Județean Dolj (CJ). „Investițiile din spital au fost însă minime, cu excepția faptului că în ultimii doi ani CJ a dat bani pentru infrastructură și o parte din aparatură. Ministerul Sănătății (MS) a făcut investiții mici. Pentru ATI o să pornim o licitație pentru ceea ce avem nevoie. Ultimele aparate de anestezie au fost luate de CJ în urmă cu șase, șapte ani, restul sunt mai vechi. În medicină, tehnologia se schimbă cam la trei luni, însă este foarte costisitoare. Un pat pentru ATI care să aibă toate funcțiile incluse ajunge să coste 50.000 de euro, fără TVA, iar la spital avem 65 de paturi în Terapie Intensivă. Un aparat de anestezie costă aproape 200.000 de euro“, explică dr. Fănuță.

„Am reușit după trei licitații să achiziționăm angiograful“

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională, care se construiește în clădirea Spitalului Județean Craiova cu finanțarea de la CJ Dolj, este gata în proporție de 95% din punct de vedere al infrastructurii. De curând, a fost adus angiograful, sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor și se pot realiza coronarografii sau angiografii coronariene cu implantare de stenturi, dar și multe alte proceduri medicale. „Am reușit după trei licitații să achiziționăm angiograful. Săptămâna viitoare vom porni licitațiile pentru ce înseamnă dotarea în interior: saloane, săli de tratament, paturi de Terapie Intensivă. Sperăm ca anul acesta să putem să avem primii pacienți externați. Lucrurile o să se desfășoare în două etape: prima etapă o să fie Cardiologie Intervențională, practic cazurile de infarct miocardic acut, de edem pulmonar. Ulterior se va începe și Chirurgie Cardiacă, operațiile pe cord deschis“, declară managerul spitalului.
În această clinică ar urma să vină să lucreze o echipă de specialiști în chirurgie cardiacă, de la Târgu Mureș, iar pentru Cardiologie Intervențională sunt medici care se specializează în acest moment la București. „Acum se fac caietele de sarcini pentru dotarea sălilor de operații. O sală de operație va fi dotată printr-un proiect câștigat pe fonduri europene de un milion de euro, noi fiind parteneri cu CJ. Sperăm ca la sfârșitul acestui an să lucrăm măcar pe Cardiologia Intervențională. Vor veni și medici de la Spitalul Militar Central care fac astfel de intervenții, practic se va crea o echipă de Cardiologie Intervențională. În ceea ce privește partea de Chirurgie Cardiacă, am discutat și sperăm să vină echipa condusă de dr. Raicea de la Târgu Mureș“, conchide dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS