3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAparat vital pentru Secția de Ginecologie, donat de compania Hella

Aparat vital pentru Secția de Ginecologie, donat de compania Hella

Aparatul primit recent de Clinica de Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova ajută la evaluarea stării fătului înainte de naștere (Foto: Bogdan Grosu)
Aparatul primit recent de Clinica de Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova ajută la evaluarea stării fătului înainte de naștere (Foto: Bogdan Grosu)

Clinica de Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova are acum un aparat performant pentru evaluarea stării fătului înainte de naștere. Recent, compania Hella România a donat clinicii un cardiotocograf, aparat esențial pentru activitatea medicală și depistarea la timp a problemelor copilului.

În fiecare an, la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova sunt aduși pe lume în medie 3.500 de copii. De cele mai multe ori, însă, medicii sunt nevoiți să lucreze zilnic cu aparatură veche. În urmă cu câteva zile, secția a primit o donație importantă. Compania Hella România a donat un aparat important care îi ajută pe medici să depisteze la timp dacă fătul are anumite probleme. „Este un aparat esențial, se cheamă cardiotocograf și ne ajută la evaluarea stării fătului înainte de naștere. Este foarte important pentru că ne arată dacă există o suferință fetală și indică momentul extragerii copilului înainte de a interveni o problemă majoră, adică înainte să moară în uter. Numai acest tip de aparat poate să ne ajute să ne dăm seama la timp dacă este o problemă. În mod normal, ar trebui să existe astfel de aparate la orice gravidă, dar costurile de mii de euro fac imposibilă dotarea fiecărei secții cu un număr suficient de aparate de acest fel“, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU.

Prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU (stânga) alături de reprezentanții companiei Hella (Foto: Bogdan Grosu)
Prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU (stânga) alături de reprezentanții companiei Hella (Foto: Bogdan Grosu)

Sute de gravide vor beneficia lunar de aparat

În Clinica de Ginecologie mai există astfel de aparate, dar sunt vechi de 10-12 ani. Unele sunt defecte și medicii nu mai au pe ce să lucreze. Câteva sute de gravide vor beneficia, lunar, de investigații pe noul aparat. „Gradul de uzură al celor pe care le avem în secție este foarte mare, iar defectarea unor sisteme le face să fie neutilizabile. Aparatul primit este performant, cu posibilitate de transmitere la distanță a datelor și de afișare pe un monitor a imaginilor. Evaluarea se face de mai multe ori la aceeași gravidă“, a spus prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

Craiovenii s-au alăturat companiei

Banii necesari pentru achiziționarea aparatului au fost strânși în urma proiectului Bike4Life, inițiat anul trecut cu ocazia sărbătoririi celor zece ani de activitate a companiei Hella România. Valoarea aparatului se ridică la 2.200 de euro. „A fost un proiect caritabil, un eveniment sportiv prin care membrii comunităților în care noi ne desfășurăm activitatea – Timișoara, Arad, Lugoj și Craiova – au acționat colectiv. Au pedalat minimum un kilometru astfel încât compania pentru fiecare kilometru pedalat a donat doi euro pentru o cauză nobilă. Am ales Secția de Ginecologie din cadrul SJU Craiova pentru că aici viața prinde contur. Au fost peste 750 de participanți la acest eveniment și le mulțumim craiovenilor care au dat dovadă că se pot mobiliza pentru o cauză nobilă. Împreună am reușit să achiziționăm acest aparat de care secția are nevoie“, a declarat Cristian Octav Jurcoane, manager de brand și comunicare Hella România.
Nicolae Neagu, directorul Centrului Tehnic Hella Craiova, spune că actele caritabile nu se opresc aici. Pe viitor și alte secții vor putea beneficia de astfel de donații. „Vrem să fim implicați în dezvoltarea economică a acestei zone, dar și în societate. Ne dorim să dăm înapoi ceea ce primim de la societate. Donația are mai mult o importanță simbolică. Este un semnal pe care vrem să îl dăm societății. Am ales Clinica de Ginecologie pentru că vrem să sprijinim viața, un nou început. Ne dorim ca în continuare să ajutăm“, a spus Nicolae Neagu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS