Dr. Heedari Hoshang, managerul spitalului din Segarcea: „Saloanele de la Interne trebuie dotate cu aparate de oxigen“Spitalul din Segarcea încearcă să țină pasul cu cerințele și nevoile celor peste 5.000 de pacienți care anual sunt internați aici. Unitatea spitalicească este cunoscută în zonă pentru laboratorul de analize medicale, unul dintre cele mai dotate din regiune. În ultimul timp, saloanele au fost renovate, fiecare având aer condiţionat, televizor şi frigider. Este însă mare nevoie de aparatură medicală, dar și de medici. Având în vedere că în Maternitatea spitalului se nasc în jur de 35 de copii lunar, este mare nevoie de încă două incubatoare.

Unitatea medicală din Segarcea încearcă să supraviețuiască pentru cei aproximativ 50.000 de locuitori din oraș și din comunele învecinate care au nevoie de o unitate medicală aproape de casă. Banii sunt însă puțini. Fondurile alocate spitalului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sunt destinate în mare parte pentru salariile angajaților, achiziționarea de medicamente și plata utilităților. Din contractul cu CAS, spitalul primește cam 600.000 de lei într-o lună. Cu greu se mai găsesc resurse pentru aparatură și modernizare.

Clinicile cele mai solicitate din spital sunt Pediatrie şi Medicină Internă. În această perioadă, toate saloanele de la Pediatrie sunt ocupate de copii care suferă de viroze respiratorii. Au fost și trei cazuri de rujeolă, două la copii și unul la o gravidă. Cei trei au fost izolați și au fost transferați pentru tratament la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. „Secţia de Pediatrie este ocupată la capacitate maximă. Aceeaşi situaţie este și la Interne, unde ajung lunar peste 100 de pacienţi. În secţii avem aparatură, dar mai este nevoie de ecograf 3 D, un ecograf doppler și un electrocardiograf. Trebuie să dotăm toate saloanele de la Interne cu aparate de oxigen. Acum, din şase saloane, doar două au. Aceste dispozitive sunt foarte importante pentru că aici ajung mulţi vârstnici cu insuficienţă respiratorie“, explică dr. Heedari Hoshang, director la Spitalului din Segarcea.

„Sala de naşteri are dotări, însă este loc de mai bine“

În medie, în Maternitatea Spitalului din Segarcea au loc 35 de nașteri pe lună (Foto: Lucian Anghel)

În medie, în Maternitatea Spitalului din Segarcea au loc 35 de nașteri pe lună (Foto: Lucian Anghel)

În medie, în Maternitatea Spitalului din Segarcea au loc 35 de nașteri pe lună. Sala de nașteri este dotată cu o masă ginecologică electrică și aparat de aer antimicrobian. În secție a fost adus și un colposcop nou (aparat care ajută la prevenția cancerului de col uterin prin detectarea leziunilor precanceroase timpuriu și tratarea acestora), dar pe care încă nu se lucrează pentru că spitalul nu are încheiat contract cu CAS pentru această investigație. Pentru micuții care se nasc aici este nevoie și de două incubatoare. Spitalul are două, dar nu sunt suficiente. „Avem două doctoriţe la Ginecologie care se ocupă de multe cazuri, operează. Sala de naşteri are dotări, însă este loc de mai bine. Avem aparat de anestezie și electrocauter. Am trecut însă pe lista de investiţii pentru Secţia de nou-născuţi două incubatoare, care sunt foarte scumpe. În secție există două pe care le-am obținut prin sponsorizări, în urmă cu doi ani“, adaugă managerul spitalului.

De luna aceasta spitalul are propriul anestezist

În sălile de operație, mesele chirurgicale și lămpile scialitice, vechi de 30 de ani, urmează să fie înlocuite (Foto: Lucian Anghel)

În sălile de operație, mesele chirurgicale și lămpile scialitice, vechi de 30 de ani, urmează să fie înlocuite (Foto: Lucian Anghel)

Problema cea mai mare a spitalului este că nu are propriul anestezist. Operațiile trebuie să fie mereu programate astfel încât să ajungă de la Băilești medicul anestezist care are contract încheiat și cu spitalul din Segarcea. Managerul spitalului spune că din ianuarie 2017 un astfel de specialist urmează să ocupe postul având în vedere că numai în secție de Ortopedie se fac aproximativ 40 de intervenţii pe lună. Cazurile grave care ajung în Urgență sunt trimise acum la Craiova. „Ne dorim în sala de operație un aparat Roentgen mobil, care ne-ar ajuta să realizăm intervenţii complexe fără să deschidem plaga. La Ortopedie o să vină din toamna anului viitor încă un medic şi astfel vom avea posibilitatea să facem operaţii şi mai mari. Până acum am fost singur, operam ori cu chirurg, ori cu ginecolog“, spune dr. Heedari Hoshang, chirurg ortoped și manager al spitalului.

Vestea bună este că mesele chirurgicale și lămpile scialitice, vechi de 30 de ani, din cele două săli de operație, urmează să fie înlocuite.

Laboratorul de analize, mândria spitalului


Laboratorul de analize medicale al Spitalului din Segarcea a fost dotat cu aparatură de ultima generație (Foto: Lucian Anghel)

Laboratorul de analize medicale al Spitalului din Segarcea a fost dotat cu aparatură de ultima generație (Foto: Lucian Anghel)

Mândria spitalului este laboratorul de analize medicale. Aici există toată aparatura de care medicii au nevoie, dar și reactivi și kiturile necesare pentru efectuarea analizelor. „Practic, lucrăm cam toate analizele, avem tot felul de reactivi. Vin foarte mulți oameni să facă analizele aici, mulţi dintre ei provin din localitățile învecinate. Au aflat că se aici se pot face toate analizele de care au nevoie și medicii de familie îi trimit“, precizează directorul unității medicale.

Compartimentul de Primiri Urgențe al spitalului este locul unde ajung zilnic zeci de oameni care au nevoie de îngrijire medicală, majoritatea fiind neasigurați. Este nevoie de extinderea Urgenței, care acum funcționează într-un spațiu mic, unde există doar două paturi. În plus, este nevoie și de înființarea unei noi linii de gardă. „Am mai avea nevoie de personal la compartimentul de Primiri Urgenţe, avem doar un medic în acest moment. Noi am mai solicitat încă trei, pentru că ne-am dori să facem o linie de gardă numai pentru Urgenţe. În prezent avem două linii de gardă“, explică dr. Heedari Hoshang.

Oftalmolog și neurolog, din ianuarie

Pacienții din zonă trebuie să știe că, începând din această lună, la Spitalul din Segarcea vor putea găsi și medic oftalmolog, precum și un neurolog. Având în vedere că sunt mulți pacienți care suferă de afecțiuni neurologice, conducerea spitalului ia în calcul înființarea unui compartiment de Neurologie. „De la 1 ianuarie o să avem medic la Oftalmologie, în ambulatoriu. Avem de gând să extindem spitalul. Tot din ianuarie o să vină și un medic neurolog, avem foarte mulţi pacienţi pe această patologie care ni se adresează, mulţi vârstnici cu accident vascular“, adaugă managerul spitalului.

Suma alocată dezinfectanților, dublată

În urma scandalului Hexi Pharma, spitalul a dublat suma alocată dezinfectanților folosiți. Toa­te produsele au fost înlocuite, iar în ultimul timp nu a fost depistat nici un caz de infecție nosocomială. „Avem dezinfectanţi, am alocat un buget destul de mare pentru achiziţionarea acestor produse extrem de importante în spital. Este foarte important ca toate secţiile pe care le avem să aibă produse de dezinfectat. Toate produsele au fost acreditate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Nu am avut nici un caz de infecţie nosocomială. Facem control lunar în laboratorul nostru şi de câte ori au venit medicii de la DSP nu au fost probleme“, conchide dr. Heedari Hoshang.

Pe lista problemelor urgente ce trebuie rezolvate rămâne și renovarea policlinicii spitalului, care în urmă cu doi ani a fost distrusă de incendiu și are nevoie de reparații capitale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 3 ianuarie 2017

Actualitate

» LOV, pusă la Muncă în guvern. Craiovenii își aleg un nou primar
» Dolarul creşte, euro scade
» Taxă pe gunoiul depozitat „la groapă“ de 80 lei/tonă, din 1 ianuarie 2017
» Ford anulează construcţia unei uzine în Mexic pentru a investi în SUA
» Audierea în Comisiile de specialitate a miniștrilor propuși și votul de încredere în plenul Parlamentului au loc miercuri
» MAE atenționează cetățenii români care călătoresc în Suedia cu privire la fenomenele meteo severe
» Iohannis a luat act de demisia lui Achim Irimescu de la Ministerul Agriculturii
» Ministerul Culturii şi Cultelor devine Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în Guvernul Grindeanu
» Turcan: PNL va vota împotriva Guvernului; lista este încropită în funcție de interese personale sau de grup
» Sorin Grindeanu, surprins în timp ce fuma în clădirea Parlamentului
» Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru: Alocaţiile copiilor ar putea fi mărite dacă ar renunţa la ele cei cu venituri peste medie
» Finlanda introduce venitul necondiţionat
» Băsescu: Decizia lui Dodon arată că îi este teamă de mine
» Igor Dodon a semnat Decretul pentru retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu
» 30 de copii cu rujeolă din vestul ţării, internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara
» Ședința Birourilor permanente reunite – la ora 17.00
» Austria: O româncă, printre victimele unor agresiuni sexuale la petrecerea de Revelion din Innsbruck
» Atentatul de la Istanbul: Doi cetățeni străini arestați pe aeroportul Atatürk
» Componenţa Cabinetului Grindeanu. Olguţa Vasilescu, la Ministerul Muncii
» România a intrat în 2017 cu o rezervă valutară de 34,38 miliarde de euro
» Leul s-a apreciat în raport cu euro și cu francul elvețian
» Două oltence, printre tinerii români de excepţie din străinătate
» 165.000 de români au cheltuit peste 40 milioane euro pe vacanţe de Revelion în ţară şi în străinătate
» Vama Albiţa, asaltată de cetăţenii moldoveni care vin să petreacă sărăbătorile pe rit vechi în România

Local

» Mehedinţi: ISU a avut 66 de intervenţii în perioada 30 decembrie – 3 ianuarie
» Elevi jandarmi în stagiu de practică la Jandarmeria Olt

Dolj

» Familia Dan din comuna Bratovoieşti merge mai departe
» Trei persoane au rămas fără degete din cauza petardelor
» Poveşti de viaţă din căminul de bătrâni: „În timpul războiului dormeam pe câmpuri, pe rogojină“
» Război pe locurile de parcare din Craiova
» Craiova: A încercat să forțeze intrarea în spital folosindu-se de un cuțit
» Dolj: Poliţiştii au confiscat 3000 de pomi de Crăciun în luna decembrie

Gorj

» Profesoară din Tismana, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă la bac
» Pârtii doar pe hârtie la Rânca, din cauza lipsei tunurilor de zăpadă
» Autoturism căutat în Germania, descoperit la Târgu Jiu
» Gorj: Două naşteri de Anul Nou
» Elevi în stagiu de practică la Jandarmeria Gorj
» Gorj: A plecat la plimbare cu maşina pe care o sustrăsese

Olt

» Olt: Incendiu puternic la un imobil din comuna Tufeni

Mehedinţi

» Mehedinţi: Dosare penale pentru cei care nu au respectat regimul materiilor explozive

Sport

» Fotbal / Echipa lui Răzvan Lucescu, pe urmele liderului
» Alex Coman vrea să fie numărul 1 și în 2017
» Alb-albaștrii își reiau pregătirile
» Fotbal / Real Madrid nu apelează la toți titularii de drept pentru meciul cu Sevilla
» Fotbal / „Cetățenii” au urcat pe podium în Premier League
» Fotbal / Draxler, primul jucător transferat de PSG în 2017
» Fotbal / CS Universitatea Craiova se reuneşte mâine

Bani & Afaceri

» Doar 27% din firmele din Oltenia au înregistrat profit anul trecut

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top