Salvează viața unui pacient – Doctore, spală-te pe mâini!

Dezinfectarea mâinilor în spitale nu se face de toate cadrele medicale, pacienți și aparținători. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că rata infecțiilor nosocomiale din spitale s-ar reduce cu 25% dacă regula spălatului pe mâini s-ar respecta. (Foto: Arhiva GdS)


Între anii 2010 și 2015 au fost înregistrate peste 57.000 de infecții nosocomiale în spitalele din țara noastră, arată cifrele oficiale furnizate de Ministerul Sănătății. Secțiile cu cele mai mari probleme sunt ATI, Chirurgie și Pediatrie. Cazurile de infecții intraspitalicești ar putea fi reduse dacă în spitale s-ar respecta cu sfințenie regulile de igienă de bază. Prin campania inițiată recent sub titlul „Mâini curate în spitale“, Ministerul Sănătății vrea să determine cadrele medicale să se spele pe mâini înainte de a ajunge în fața pacientului. Românii care au fost în spitalele din străinătate spun că acolo medicul nu pune mâna pe pacient fără mănuși.

Considerată ca fiind mai mult o problemă de lumea a treia, igiena incorectă încă este o meteahnă în spitalele din România. Cele mai recente statistici realizate în România arată că puţini români se spală pe mâini în mod corect şi de fiecare dată când este nevoie, 80% din infecţii fiind răspândite prin intermediul mâinilor murdare. Aproximativ jumătate din populaţia ţării nu îşi curăţă mâinile cu apă şi cu săpun după ce foloseşte toaleta, un sfert nu respectă regulile de igienă după schimbarea scutecelor copilului şi mai mult de jumătate uită să-şi spele mâinile după ce a atins un animal. Astfel, nu este de mirare că un număr încă mare de români se confruntă şi astăzi cu aşa-zisele boli ale mâinilor murdare: hepatitele A şi E şi diareea.

MS: „Consumul de substanțe dezinfectante este destul de scăzut“

Grav este că în spitale multe cadre medicale nu respectă regulile de igienă. Pentru a conștientiza medicii și populația cu privire la importanța igienei și în speranța că va fi redus numărul infecțiilor intraspitalicești, Ministerul Sănătății a lansat recent campania „Mâini curate în spitale“. Mesajul principal pentru personalul medical, pacienți și rudele lor este „Dezinfectează-ți mâinile, salvezi o viață!“. Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, cu ocazia lansării campaniei, că dezinfectarea mâinilor în unităţile medicale nu se face cum ar trebui, iar consumul de substanţe dezinfectante este scăzut. „Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid și util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unitățile medicale din România, consumul de substanțe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face așa cum ar trebui“, a declarat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.

„Rata infecțiilor nosocomiale din spitale s-ar reduce cu 25%“

Regulile de igienă sunt o Biblie pe care toată lumea ar trebui să o citească şi, mai ales, să o aplice. În spitale, însă, igiena mâinilor este tratată în multe cazuri superficial, ceea ce duce și la apariția unui număr mare de infecții nosocomiale. Raportările făcute de către spitalele doljene în 2015 arată că, în total, au fost înregistrate 165 de cazuri de infecții intraspitalicești. „Igiena mâinilor este foarte importantă, deși de multe ori este tratată superficial. Medicii, asistentele trebuie să aibă foarte mare grijă, să se spele pe mâini înainte de a merge la fiecare pacient, înainte de a face o injecție, de a recolta sânge sau de a pune un pansament. Este o formă de protecție atât pentru cadrele medicale, cât și pentru bolnavi. Un studiu arată că dacă s-ar respecta regula spălatului pe mâini rata infecțiilor nosocomiale din spitale s-ar reduce cu 25%. Cadrele medicale trebuie să poarte mănuși atunci când fac orice manevră medicală. În sala de operație, regulile de igienă sunt și mai stricte, medicii trebuie să se spele foarte bine cu apă și săpun, apoi cu alcool și dezinfectanți specifici. Și pacienții, și aparținătorii trebuie să se spele regulat pe mâini. Din păcate, nu tot timpul în spitale se respectă aceste reguli de către toată lumea“, a spus dr. Narciza Dinică, specialist în sănătate publică în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Educația populației, esențială“

Cosmina Cioroboiu, medic specialist în sănătate publică și management sanitar și managerul Fundației „Pop de Popa“ pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC), spune că în România există ghiduri de sterilizare și dezinfecție, dar, din păcate, nu există un control eficient în acest sens. „În ultimii ani, atât în România, cât și pe plan mondial, s-au înmulțit semnalele de alarmă cel puțin în privința scăderii ratei vaccinării și în ceea ce privește apariția bacteriilor rezistente la tratamentele antibiotice. Problema rezistenței la antibiotice a fost ridicată chiar de ONU, în cadrul Adunării Generale din acest an, fiind considerată una dintre amenințările la adresa umanității. În acest context, OMS și ONU au lucrat la un document de poziție global pentru lupta împotriva rezistenței la antibiotice, care începe prin a afirma rolul fundamental pe care-l are, în acest sens, spălarea corectă a mâinilor. Prevenind răspândirea infecțiilor prin igiena riguroasă a mâinilor, scade nevoia de antibiotice și, implicit, posibilitatea de a apărea rezistența față de acestea. Educația populației devine esențială, iar acest lucru trebuie să se desfășoare prin intermediul unor programe educaționale la nivel național“, a spus dr. Cosmina Cioroboiu.


În Marea Britanie există pachete educaționale despre igiena mâinilor

Marea Britanie este dovada că astfel de idei pot fi aplicate în realitate. Aici, încă din 2008, s-a început implementarea unor astfel de programe. „În curricula națională din școli, au fost introduse pachete educaționale speciale pentru elevi, începând cu clasa pregătitoare și până la clasele de liceu. De asemenea, există pachete educaționale despre igiena mâinilor dedicate cadrelor didactice. Toate aceste programe au drept scop nu doar promovarea unei igiene corespunzătoare, ci le oferă copiilor, tinerilor și cadrelor didactice informații cu privire la microbi, la folosirea corectă și rațională a antibioticelor, precum și la felul în care infecțiile microbiene pot fi prevenite“, a explicat dr. Cosmina Cioroboiu.

Cu doi ani în urmă, Fundația „Pop de Popa“ pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare a început o campanie de informare și educare în școli, pe tema spălării corecte a mâinilor, intitulată „Cu mâinile curate“ și desfășurată în mai multe orașe. „Infecțiile provocate de igiena deficitară a mâinilor reprezintă o cauza majoră de absenteism în școli, răspândirea făcându-se, de cele mai multe ori, pe cale respiratorie. Campaniile de igienă în școli pot reduce rata infecțiilor atât la copii, cât și la familiile acestora și, implicit, pot duce la scăderea zilelor în care, din cauza bolii, copilul nu poate să meargă la școală, pierzând contactul cu colegii și cu noțiunile predate. Anul acesta, pe tot parcursul lunii octombrie, am derulat campania «Cu mâinile curate», o campanie adresată tuturor românilor, nu doar celor mici, referitoare la igiena mâinilor“, a precizat Cosmina Cioroboiu.

„În străinătate, nimeni nu pune mâna pe pacient fără mănuși“

Pacienților români a ajuns să le fie frică să se mai trateze în spitalele de stat din cauza mizeriei și a infecțiilor, iar cei care au plecat în străinătate spun că diferențele între spitale din punct de vedere al igienei sunt imense. Janetta Toancă a fost director economic în sistemul sanitar românesc și director al unei direcții de sănătate publică din țară. Acum locuiește în Los Angeles și spune că acolo în fiecare salon și pe holuri există un recipient cu substanțe dezinfectante. „În fiecare salon există și un recipient cu mânuși. Tot personalul medical folosește mânuși. Primul lucru pe care îl face medicul când intră în salon este să se dezinfecteze și să își pună mănuși sterile. În străinătate, nimeni nu pune mâna pe pacient fără mănuși. Și aparținătorii la fel procedează. Aceeași regulă există și în cabinetele medicale, la Urgență, în laboratoare. Peste tot există substanțe dezinfectante și șervețele dezinfectante pentru pacienți. Tot ce se folosește la pacient – cearceafuri, halate – este de unică folosință. Cunosc bine situația din sistemul sanitar românesc. Personalul medical din România nu respectă reguli elementare de igienă. Cred că trebuie să fie formați în acest sens în facultate“, a spus femeia.

Lipsa de igienă a mâinilor poate duce la decese

În 1847, medicul Ignaz Semmelweis, în timp ce lucra într-o clinică de obstetrică din Viena, a constatat că decesele prin febră puerperală (infecţie contractată în timpul naşterii) se înregistrează din cauza neigienizării mâinilor de către medici. După instituirea regulii dezinfectării înainte de orice intervenţie medicală, rata de deces a scăzut de aproximativ 20 de ori în trei luni. Acum, regulile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt stricte în ceea ce priveşte sterilizarea saloanelor, instrumentarului şi mâinilor personalului medical înainte şi după tratarea unui pacient. Numai că regulile nu sunt respectate de toată lumea.Comenteaza acum

Alte stiri

14 noiembrie 2018

Gorj: Ziua Mondială a Informării despre Antibiotice

Direcția de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu spitalele din județ, medicii de familie, autoritățile publice locale din județ prin rețeaua de asistență medicală comunitară și cabinetele medicale școlare desfășoară în perioada 12.11 – ...

Sumarul ediției de joi, 8 decembrie 2016

Actualitate

» Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va putea organiza activități muzeale și expoziționale
» Cutremur cu magnitudine de 6,5 grade, în largul coastelor Californiei
» Premierul l-a demis pe subprefectul de Timiş după declaraţiile despre “statul naţional unitar”
» Iohannis îi îndeamnă pe români să meargă la vot
» Prima Casă: Guvernul a aprobat garanții mai mari pentru locuințele noi
» Guvernul a aprobat modul în care vor fi distribuite sumele încasate din valorificarea bunurilor confiscate
» Ministerul Tineretului și Sportului va putea înființa centre naționale de tineret
» UE urmează să acorde drept de călătorie fără viză cetăţenilor din Ucraina şi Georgia
» MMFPSPV: Modificările şi completările privind ucenicia la locul de muncă și stagiul pentru absolvenţii de învăţământ superior, în dezbatere publică
» MAI va mobiliza 45.000 de cadre pentru ziua alegerilor parlamentare
» Recomandări pentru circulaţia în condiții de ceață
» 6 candidați la alegerile parlamentare au fost colaboratori sau lucrători ai fostei Securități
» CNATDCU: Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat

Publireportaj

» Lansare de carte la „Aman“
» Cerem preşedintelui României să respecte votul românilor
» USR : partid nou, oameni noi

Local

» Locuri încărcate de istorie, lăsate în paragină

Dolj

» Elevul acuzat de propagandă teroristă, ridicat de mascaţi
» Frații Teodorescu, arestați pentru uciderea unui tânăr de 20 de ani
» Fântânile publice din Sălcuţa, pline cu nitriţi şi nitraţi
» Împreună putem dărui viaţă! George Mită are 20 de ani şi respiră cu ajutorul unui aparat
» Polițiștii din Craiova, pândari la panourile electorale
» Bârca: Masă caldă pentru elevi
» Pasajul subteran, în beznă de peste două săptămâni
» Târgul Contex – Modă și Tradiții, deschis până duminică
» Medic chirurg, condamnat definitiv pentru luare de mită
» Surdu și Charlie, 30 de zile în arestul IPJ Dolj
» Craiova: Tânărul acuzat de propagandă jihadistă, reținut de procurori
» DIICOT: Tânărul craiovean ridicat pentru propagandă islamistă a încălcat în mod sistematic condiţiile impuse în controlului judiciar
» Se închide circulaţia pe mai multe străzi din centrul Craiovei
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Tânărul craiovean reţinut anul trecut pentru propagandă islamistă, ridicat de mascaţi
» Dolj: Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală

Gorj

» Gorj: Se caută vinovaţi pentru întârzierea salariilor din învăţământ
» Gorj: Au început lucrările la fabrica de cablaje auto de la Târgu Jiu
» Gorj: Cel mai mare pod de peste râul Jiu a fost finalizat
» Gorj: Amenzi de 71.000 de euro pentru transporturi ilegale de lemn
» Program special de sărbători pentru transportul în comun
» Gorj: Conferință ştiințifică „Actualități în ortopedie și traumatologie”, la UCB

Mehedinţi

» Severinean prins băut la volan

Sport

» Intrarea la meciul de baschet Craiova – Sibiu, pe bază de invitație
» Tricolorele caută a doua victorie în grupă
» Strângeți rândurile și învingeți Clujul!
» Fotbal / Florin Spânu, la Repriza de Sud
» Fotbal / Jerry Gane și George Biță nu mai sunt antrenorii echipei CSM Vâlcea

Bani & Afaceri

» Ce piedici i se pun unui tânăr antreprenor care vrea să înceapă o afacere

Magazin

» Horoscop
» Încă o descoperire uimitoare făcută de arheologi în Mormântul Sfânt
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema Craiova în perioada 9 – 15 decembrie

Top