8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateComunitatea, implicată în alegerea managerilor de spitale

Comunitatea, implicată în alegerea managerilor de spitale

Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova
Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova

Concursul pentru managerii de spitale devine public și constă în susținerea unui proiect de management în fața unei comisii cu expertiză în management. Mai mult, la alegerea conducerii spitalului poate participa și un reprezentant al asociaţiilor de pacienţi din cadrul consiliului de etică al spitalului unde se organizează concursul. Una dintre cele mai importante schimbări se referă la eliminarea resticţiei conform căreia manageri nu pot fi decât profesori universitari sau medici primari. Reprezentanții pacienților salută deciziile luate de Ministerul Sănătății, în timp ce managerii de spitale nu au decât să se conformeze.

Guvernul Cioloș a aprobat recent ordonanța de urgen­ță prin care se impun reguli noi în ceea ce îi privește pe managerii de spitale. Aceștia vor avea program în unităţile medicale între orele 8.00 şi 16.00, putând fi implicaţi în alte activităţi medicale sau ştiinţifice numai după acest program. Rudele managerilor până la gradul IV nu pot avea funcţii de conducere în aceeaşi instituţie, managerul nu are voie să se afle la conducerea unui partid, iar funcţia de manager poate fi ocupată şi de persoane fără grade didactice universitare. Acestea sunt câteva dintre modificările la Legea Sănătăţii prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Ieri, Ministerul Sănă­tății (MS) a lansat în dezbatere publică și noul ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii. Practic, este vorba de o serie de schimbări care urmăresc să reformeze procesul de selecţie al managerului de spital. „Noua procedură de concurs va consta în susţinerea publică a unui proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc şi adaptată la problemele spitalului unde se candidează. În prezent, concursul de selecţie presupune o probă teoretică constând în rezolvarea unor teste-grile din legislaţia specifică activităţii spitalului public şi din management sanitar, prezentarea unui proiect de management în faţa unei comisii formate din membrii ai consiliului de administraţie al spitalului şi un eventual interviu de selecţie“, se arată în comunicatul MS.

„Orice persoană poate adresa întrebări candidaţilor“

Prezentarea proiectului de management al celui care dorește să preia frâiele unei unități medicale se va face pe durata a maximum 20 de minute şi va fi urmată de un interval de maximum 60 de minute în care va răspunde la întrebări. Comisia de concurs va adresa suficiente întrebări fiecărui candidat pentru a permite evaluarea proiectului de management, precum şi abilităţile manageriale ale candidaţilor. Ordinul de ministru conţine şi modele de grilă generală de evaluare a proiectului de management şi de fişă de evaluare a abilităţilor manageriale. Partea teoretică de legislaţie şi management sanitar va fi evaluată prin întrebările care pot fi adresate de către comisia de concurs candidaţilor din bibliografia publicată odată cu anunţul de concurs. În urma susţinerii proiectului de management, membrii comisiei stabilesc nota finală făcând media aritmetică între nota acordată pentru evaluarea proiectului de management şi nota de la evaluarea abilităţilor manageriale ale candidatului.
Pentru ca toată procedura de examinare să fie transparentă, proiectele de management ale candidaţilor se publică pe site-ul spitalului unde se organizează concursul, cu cel puţin cinci zile înainte de data susţinerii publice, iar mass-media, precum şi orice persoană, poate participa la susţinerea publică cu condiţia să-şi fi anunţat intenţia prin e-mail la adresa menţionată în anunţul de concurs şi să fi obţinut confirmarea de participare. „Mai mult, orice persoană poate adresa întrebări candidaţilor cu condiţia ca acestea să fie trimise prin e-mail la adresa din anunţul de concurs cu cel puţin 24 de ore înainte de data probei. În cazul în care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de trei întrebări, comisia de concurs alege prin tragere la sorţi trei întrebări dintre cele care au legătură cu proiectul de management şi nu vizează opiniile politice, activitatea sindicală, religia, etnia, sexul, starea materială sau originea socială ale candidaţilor“, a comunicat Ministerul Sănătăţii.

Comisia de soluţionare a contestaţiilor nu mai este numită de MS

Din comisia de concurs vor face parte, pe lângă preşedintele consiliului de administraţie, şi două persoane care au expertiză teoretică sau practică în domeniul managementului sanitar (fie experienţă de minimum trei ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar în specialitatea management sau sănătate publică şi management sanitar).
O noutate este că pentru prima dată sunt implicați și reprezentanții pacienților din cadrul consiliului de etică al spitalului. Aceștia pot fi observatori fără drept de vot şi notare în cadrul comisiei de concurs, însă vor putea adresa întrebări candidaţilor.
O altă schimbare vizează comisia de soluţionare a contestaţiilor care nu mai este numită de MS, ci pentru a se asigura o organizare unitară a concursului, este numită tot de către consiliul de administraţie al spitalului, cel care numeşte şi comisia de concurs. Această comisie va fi constituită pe aceleaşi criterii de componenţă ca şi comisia de concurs, doar că din comisia de soluţionare a contestaţiilor va face parte un alt membru al consiliului de administraţie decât preşedintele consiliului de administraţie al spitalului (care face parte din comisia de concurs). Pentru a facilita dreptul la contestaţii, susţinerea publică a proiectului de management se înregistrează audio-video.

Ce spun managerii de spitale?

Managerii sunt obligați, conform noilor decizii, să se ocupe exclusiv de spital. Asta înseamnă că vor avea un program de manager între orele 8.00-16.00, iar dacă vor dori să facă intervenții chirurgicale, în cazul în care managerii sunt și medici, o vor putea face după încheierea programului.
Un pas în plus pentru depolitizarea sistemului de management al spitalelor din România este dat de decizia ca mangerii acestora să nu aibă voie să dețină vreo funcție de conducere într-un partid politic. În prezent, majoritatea managerilor de spitale sunt profesori doctori, validați de universitățile de medicină. „A mai existat această situație și în alte perioade. După revoluția din 1989, managerii nu au avut voie să desfășoare deloc activitate medicală. Și când a apărut inițial Legea sănătății 95/2006, managerii spitalelor care aveau peste 400 de paturi nu aveau voie să facă activitate medicală. După cum era legea sănătății, directorii medicali aveau voie doar două ore pe zi să facă activitate medicală, iar managerii de spitale nu aveau obligația să fie medici, așa cum s-a decis și acum. Pe mine nu mă afectează aceste decizii luate de MS pentru că nu am nici o funcție politică, de trei ani și jumătate nu mai sunt nici membru de partid. Dacă trebuie să aleg între conducerea spitalului și activitatea din spital, aleg să rămân medic alături de pacienți“, a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

La SJU Slatina, șefii de secții susțin examene

O altă decizie luată de MS vizează reducerea conflictelor de interese. Astfel, rudele de până la gradul IV ale managerului nu au voie să ocupe funcții de conducere în acelaşi spital și nici în Serviciul de Ambulanță. Totodată, s-a hotărât că toate funcțiile de conducere vor fi ocupate prin concurs. Asta înseamnă că șeful de secție, șeful de laborator, șeful medical vor trebui să participe la un concurs pentru ocuparea funcției.
Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Slatina, vede cu ochi buni aceste hotărâri și spune că a susținut examen pentru postul pe care îl ocupă. Mai mult, șefii de secții din spital au susținut, începând din luna octombrie, examen pentru a ocupa funcțiile respective. „Eu sunt manager cu concurs. Nu sunt medic, ci economist. Nu sunt la conducerea nici unui partid politic, sunt un simplu membru. Noi suntem în desfășurarea concursurilor pentru medici șefi de secție, când a apărut ordonanța mai mult de jumătate din aceste concursuri avuseseră deja loc. Mai avem concursuri pentru trei secții și se vor ține săptămâna viitoare. Până acum, șefii secțiilor erau numiți prin dipoziție de manger. Am început concursurile prin octombrie, am publicat posturile în Viața Medicală, am dat toate probele de concurs, inclusiv susținerea proiectului de management în fața comitetului director, probă scrisă din legislație și probă practică. Directorul medical a fost președintele comisie, așa cum cere legea“, a declarat Elena Vișan.

„Spitalele publice au fost dominate de universități“

Reprezentanții pa­cien­ților salută inițiativa Minis­te­rului Sănătății și susțin aceste decizii care s-au lăsat îndelung așteptate. Vasile Barbu, președintele Aso­ciației Naționale pentru Protecția Pacienților, este de părere că managerul trebuie să se ocupe strict de administrarea spitalului. „Lipsa acestor reglementări a dus la feudalizarea sistemului. Constat, deși am un respect deosebit pentru medicii profesori, că învățământul medical a devenit principala activitate a sistemului de sănătate. Oriunde ne ducem, ne lovim de bariere și de practici care nu sunt corecte. Nu vreau ca un profesor să conducă un spital, un profesor care este implicat și în universitate, pentru că am observat că în multe situații aceștia modifică structura spitalului de așa natură încât să creeze posturi clinice. Avem situații unde sunt trei secții de dermatologie într-un spital, astfel încât profesorii să ocupe funcții de șefi de secție. Aici este marea problemă. Apar conflicte de interese. Sunt multe aranjamente. Spitalele publice au fost dominate de universități și Colegiul Medicilor. S-a dovedit că avem manageri de spital economiști, juriști foarte buni. La ora actuală, universitățile au căpușat sistemul de sănătate prin condițiile pe care le pun, prin realizarea structurii spitalului după condițiile lor. În multe situații, aceiași profesori de la stat merg și în privat, exploatează sistemul și ia bani de la pacientul pe care îl conving în spitalul public să vină la clinica privată“, atrage atenția Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

„Trebuie susținuți medicii tineri care sunt foarte bine pregătiți“

Conf. univ. dr. Marian Munteanu, şeful Secţiei Chirurgie III a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, consideră că este un lucru bun ca managerii să dea concurs pentru că unii dintre ei au fost numiți politic. „Cât despre șefii de secție și faptul că trebuie să dea concurs pentru post, eu pot să spun că am fost numit profesional. Mai am doi ani și ies la pensie, cred că trebuie susținuți medicii tineri care sunt foarte bine pregătiți, care au mers în străinătate și au văzut cum merg lucrurile acolo. Nu cred că este corect spus că universitățile de medicină au pus monopol, este normal ca acestea să susțină oamenii pe care i-au format, oamenii pe care îi știu profesioniști. Pe cine altcineva să susțină?! Sunt multe probleme în sistem, adevărul e tot timpul undeva la mijloc. Tot ce pot să spun este că am ajuns să mă bucur că o să ies la pensie…“, a spus conf. univ. dr. Marian Muntean

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS