14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate21 de cazuri de rujeolă, depistate în Oltenia

21 de cazuri de rujeolă, depistate în Oltenia

 

Săptămâna trecută, în România au fost confirmate 935 de cazuri de rujeolă, cu 149 de cazuri mai mult față de ultima raportare, arată ultimele date făcute publice de Ministerul Sănătății.
În Oltenia au fost depistate 21 de cazuri. Cele mai multe au apărut în Dolj, 15. Nici județul Olt nu este ferit, aici au fost înregistrate patru cazuri, iar în județele Vâlcea și Mehedinți a fost depistat câte un caz. La nivel național, în acest moment sunt raportate șase decese prin rujeolă. „Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual, s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați sau nevaccinți. Până la această dată, au fost recuperați la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1-15 ani“, a arătat Ministerul Sănătății.
Contrar re­­­comandărilor Organizației Mondiale a Sănătății de a a­sigura o acoperire vaccinală de 95%, în România doar 75% dintre copii au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR) în ultimii ani. Apariția a tot mai multe cazuri de rujeolă în România este una dintre consecințele lipsei vaccinării. În țară și în Oltenia există suficiente doze de vaccin ROR pentru toți copiii care au nevoie de imunizare. Ministerul Sănătății face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și să se adreseze medicilor de familie pentru imunizare.

OMS: Rujeola, una dintre principalele cauze ale mortalităţii la copii cu vârste până la cinci ani

Rujeola este boala infecțioasă cu una dintre cele mai mari rate de răspândire. Comparativ cu gripa, se răspândește mult mai repede. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că rujeola este una dintre principalele cauze ale mortalităţii la copii cu vârste până la cinci ani din toată lumea. În fiecare an, de rujeolă se îmbolnăvesc circa 20 de milioane de oameni. Totodată, se înregistrează aproximativ 100.000 de decese provocate de complicaţiile pe care le determină evoluţia maladiei. În 2008, rujeola a cauzat decesul a cel puţin 164.000 de persoane de pe glob. În 2015, rata de vaccinare a fost de 90%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS