6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSute de elevi din Dolj, cu boli infecțioase și pediculoză

Sute de elevi din Dolj, cu boli infecțioase și pediculoză

Doctorul Ștefan Popescu a precizat că în urma triajului epidemiologic realizat în școlile din Dolj, 669 de elevi au fost depistați cu diverse afecțiuni, multe fiind de natură infecțioasă. În nici unul din cazuri nu s-a luat măsura de a dezinfecta spațiile de învățământ în care au fost identificate cazurile de îmbolnăvire. (Foto: Arhiva GdS)
Doctorul Ștefan Popescu a precizat că în urma triajului epidemiologic realizat în școlile din Dolj, 669 de elevi au fost depistați cu diverse afecțiuni, multe fiind de natură infecțioasă. În nici unul din cazuri nu s-a luat măsura de a dezinfecta spațiile de învățământ în care au fost identificate cazurile de îmbolnăvire. (Foto: Arhiva GdS)

Direcția de Sănătate Publică Dolj a încheiat triajul epidemiologic în unitățile școlare. Din cei 77.328 de copii înscriși la creșe, grădinițe, școli și licee au fost supuși controlului medical 60.850. În peste 669 de cazuri, preșcolarii și elevii de gimnaziu și liceu au prezentat diverse afecțiuni, inclusiv boli infecțioase și în câteva cazuri s-a întâlnit și scabie. Reprezentanții DSP Dolj au precizat că în urma diagnosticării nu s-au aplicat măsuri de dezinfectare a spațiilor, ci doar de tratare a cazurilor depistate.
În urma evaluării medicale specifice începutului de an școlar, în județul Dolj 245 de elevi au fost diagnosticați cu angină, 241 au avut pediculoză, iar alți 142 de elevi au fost diagnosticați cu alte boli infecțioase, la care se adaugă câteva cazuri de micoze și scabie. În total, 669 de elevi au fost găsiți cu diverse afecțiuni medicale infecțioase, cei mai mulți, respectiv 437 de preșcolari și elevi, provenind din mediul urban. Reprezentanții DSP Dolj au precizat însă că în unele situații a fost nevoie de analize suplimentare sau de reevaluarea elevilor. „Au fost foarte multe situații de angină, peste 240 de copii cu vârste diferite de la învățământul preșcolar până la cel liceal, și au existat atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Angina este o formă de amigdalită, caz în care se aplică investigații suplimentare pentru a stabili dacă este de natură streptococică, aceasta dând ulterior reumatism. Până în prezent, din analize nu a rezultat nici o astfel de formă, a fost doar de natură virală. De asemenea, în ceea ce privește alte cazuri de boli infecțioase la care s-au încadrat peste 142 de copii au fost infecții acute ale căilor respiratorii, sinuzite virale, faringite acute și eriteme virale. La categoria boli infecțioase nu am avut cazuri de copii cu TBC“, a precizat doctorul Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
De asemenea, medicii spun că și anul acesta au fost multe cazuri de pediculoză (infestare cu păduchi), la fel ca și în anii anteriori. În urma controlului s-au depistat 241 de cazuri de pediculoză, dintre care 40 la grădinițe din mediul urban și rural, 110 la școlile primare și gimnaziale și restul la licee. „În cazul pediculozei s-au făcut din nou controale și în 51 de cazuri, dintre care cinci la grădinițe, 40 la școli și alte șase cazuri la licee și școli profesionale se continuă tratamentul pentru că nu au reușit să scape de pediculoză“, a mai spus medicul Ștefan Popescu. Potrivit reprezentanților DSP Dolj, în urma controalelor și diagnosticării elevilor cu diverse afecțiuni în unitățile de învățământ nu s-au luat măsuri de dezinfectare a spațiilor în care s-au găsit copiii cu boli infecțioase. „Măsurile impuse au fost de a trata elevii și nu de a dezinfecta spațiile, pentru că au fost în general afecțiuni produse de viruși, care se transmit pe calea aerului. Nu am considerat necesară dezinfectarea“, a mai spus medicul Ștefan Popescu. În urma controlului s-a constatat că anul acesta au fost mai puține cazuri de scabie. Doar șapte elevi din Dolj, dintre care patru din mediul rural și trei din mediul urban, au primit acest diagnostic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS