5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătății: Vaccinurile salvează vieţi

Ministerul Sănătății: Vaccinurile salvează vieţi

Lipsa vaccinării a devenit o problemă de sănătate publică în România. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, în timp ce una din cinci persoane nu s-ar imuniza nici la recomandarea medicului, arată datele unui studiu recent. Epidemia de rujeolă apărută în țara noastră este una dintre consecințe. Doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se așteaptă confirmarea finală. În Oltenia au fost depistate trei cazuri. Ministerul Sănătății și medicii atrag atenția părinților asupra pericolului la care expun copiii atunci când refuză vaccinarea.
Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creş­­­te în România de la an la an, după cum spun medicii și datele Institutului Național de Sănătate Publică. Contrar re­­­comandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, de a a­sigura o acoperire vaccinală de 95%, în România doar 75% dintre copii au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR) în ultimii ani, iar pentru alte vaccinuri acoperirea a scăzut sub pragul de siguranţă. Ca urmare a acestui fapt, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se așteaptă confirmarea finală, după cum arată datele Ministerului Sănătății (MS).
Nici Oltenia nu este ferită. În județul Olt au fost identificate două cazuri, iar în Mehedinți un caz. În Olt, acoperirea vaccinală este în continuă scădere. Rujeola a fost depistată la doi copii care nu fuseseră vaccinați, unul de un an și altul de trei ani. „Ultimele cazuri, cele două pe care le-a făcut publice și MS, au fost raportate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt în urmă cu nouă luni. De la începutul anului și până în prezent au fost vaccinați împotriva rujeolei (vaccinul ROR) 4.834 de copii. Nevaccinați au rămas în jur de 1.400 de copii care nu au fost imunizați fie din cauza refuzului părinților, fie pentru că au avut contraindicații temporare“, spune Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Peste 9.000 de copii vaccinați în Dolj în 2016

În Dolj nu a fost depistat nici un caz. În 2015, rata de vaccinare a fost de 90%, iar de la începutul anului 2016 și până în prezent au fost vaccinați 9.607 copii împotriva rujeolei, dintr-un total de 10.958.
Vaccinul ROR provoacă sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoana căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul său îl va recunoaște imediat și va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui. Prima doză de vaccin împotriva rujeolei se face la un an, apoi la cinci ani. „Rujeola este boala infecțioasă cu una dintre cele mai mari rate de răspândire. Comparativ cu gripa se răspândește mult mai repede. Când apare rujeola într-o populație neimunizată, este doar o problemă de timp până să apară tragediile. Atunci când copilul are rujeolă zace, are ochii înlăcrimați. Vindecarea se face în două săptămâni. În cazul în care organismul nu reușește să lupte cu boala apar complicațiile. Cele mai de temut sunt pneumoniile rujeoloase și encefalita rujeoloasă care poate să ducă într-un caz din 1.000 la pierderea de substanță cerebrală și copilul paralizează. Decesul apare la unul/două cazuri din 1.000, după cum arată statisticile. În România avem acum aproximativ trei decese la sub 700 de cazuri, deci mai mult decât spun statisticile“, explică Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF).

„Nu există nici o legătură între vaccin și autism“

Teama de reacțiile adverse este motivul pentru care din ce în ce mai mulți părinți refuză vaccinarea copiilor. Medicii spun că totul a plecat de la un studiu publicat în 1998 de un doctor britanic pe nume Andrew Wakefield (făcut pe numai 12 pacienți și cu o metodologie deficitară) care a sugerat că ar putea exista o legătură statistică între vaccinul combinat care protejează împotriva pojarului, oreionului și rubeolei și incidența autismului. Pe parcurs s-a dovedit că autorul falsificase o parte din date. Articolul a fost retras și lui Wakefield i s-a retras licența de a practica medicina. „Diverse studii au analizat milioane de pacienți și au ajuns la concluzia că nu există nici o legătură semnificativă între vaccin și autism. Însă după acel articol a început să scadă rata de vaccinare. În decursul anilor 2008-2013 au apărut epidemii în diverse zone. Teama de reacții adverse este inoculată de anumite persoane care nu sunt specialiști în domeniu. Părinții ar trebui să discearnă între ceea ce este dovedit de-a lungul timpului și temerile pe care unele persoane le emit în spațiul public“, atrage atenția dr. Dumitra Gindrovel.

afis ms1

„De-a lungul timpului, vaccinarea a salvat milioane de vieți“

Pericolul cel mai mare este pentru copiii cu vârsta sub un an, care nu sunt vaccinați conform schemei în vigoare și se pot îmbolnăvi doar dacă intră în contact cu alți bolnavi. „Părinții ar trebui să fie conștienți de pericolul public. Chiar în cazul în care copilul tău nu pățește nimic poate să răspândească boala la unul care nu poate fi vaccinat înainte de vârsta de un an pentru că vaccinul se face după această vârstă. Vaccinul este obligatoriu prin Programul Național de Vaccinare, dar, din păcate, părinții au dreptul să refuze. De-a lungul timpului, vaccinarea a salvat milioane de vieți. Nu trebuie să ne întoarcem în perioada de dinaintea epocii vaccinării, să ne moară copiii“, completează dr. Dumitra Gindrovel.
Ministerul Sănătății condamnă campaniile iresponsabile împotriva vaccinării: „1.500.000 de copii mor anual din cauză că nu au acces la vaccinuri. Românii au norocul să îşi poată vaccina gratuit copiii împotriva multor boli grave. Vaccinurile salvează vieţi“.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu, a declarat ieri că Legea vaccinării se află pe circuitul de avizări, iar în perioada următoare ea va fi pusă în dezbatere publică, însă nu a putut preciza dacă va fi introdusă obligativitatea vaccinării. „Va exista obligația ca vaccinurile să fie tot timpul pe stoc“, a subliniat Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS