Rezidenții fug de spitalele mici, bolnavii sunt puși pe drumuri

Spitalele mici rămân fără medici


Prea mulți bolnavi și tot mai puțini medici este realitatea multor spitale din Oltenia. Situația cea mai îngrijorătoare apare în spitalele mici de unde pleacă și medicii rezidenți. Aceștia pot alege să facă rezidențiat pe post, adică să încheie un contract cu spitalul care are postul liber. Prin contract se obligă ca după terminarea studiului, care se face într-un spital universitar, să se întoarcă să profeseze în unitatea unde au ținut postul blocat pe perioada pregătirii. În realitate, însă, cei mai mulți nu se mai întorc. 

În jur de 15.000 de medici au plecat din România numai în ultimii şase ani. O statistică care se transformă în realitate atunci când ajungi pe holurile spitalelor. Spitalele orășenești din Oltenia se confruntă cu lipsa medicilor.

Mii de bolnavi sunt ne­voiți să parcurgă zeci de kilometri până la un Spital Județean pentru un consult și o rețetă. Asta pentru că medicii fug către centrele universitare sau în străinătate.

Managerii spitalelor oră­șenești încearcă să atragă tinerii medici oferindu-le posibilitatea să facă rezidențiat pe post. După ce termină facultatea, un student la Medicină dă concurs de intrare în rezidențiat. Rezidenţiatul se organizează în următoarele forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie, şi are o durată cuprinsă între trei şi șapte ani, în funcţie de specialitate. Cei care aleg rezidențiat pe post înseamnă că se angajează să încheie un contract cu spitalul care a scos la concurs acel post. Prin contract au obligația să se întoarcă să lucreze în acea unitate medicală după ce s-a încheiat perioada de pregătire care se face între trei şi şapte ani, în centre universitare. Spre exemplu, un rezident face contract cu Spi­talul din Balș pentru un post la Chirurgie, dar merge să facă pregătirea la Spitalul Județean Craiova, unde există profesori universitari de la care poate învăța și abia după ce încheie anii de rezidențiat trebuie să revină să lucreze la Spitalul din Balș, conform contractului. În acest timp, spitalul care are contract cu rezidentul primește bani de la Ministerul Sănătății și îl plătește în anii de pregătire.

„Din banii pe care îi câștigi, mulți se duc pe navetă“

Lipsa condițiilor de lucru și salarizarea nemulțumitoare îi face pe mulți să nu se mai întoarcă la spitalul cu care au semnat contract. În România sunt în jur de 10.000 de medici rezidenţi. Mai bine de jumătate dintre ei își doresc să plece din ţară. Un medic rezident câştigă un salariu de 800 de lei, la care se adaugă o bursă de 670 de lei. Alexandru este rezident în anul trei. A ocupat un post într-unul din spitalele orășenești din Oltenia, dar nu are de gând să se întoarcă să lucreze acolo. „În spitalele mici nu ai șanse să te dezvolți. Din banii pe care îi câștigi, mulți se duc pe navetă. Așa că prefer să lucrez la o clinică privată din Craiova decât să mă duc la 80 de kilometri distanță zilnic. Dacă s-ar deconta măcar naveta, am fi mai stimulați“, spune medicul rezident.

Până la începutul anului 2015 a fost valabilă Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 prin care medicul care nu respecta obligația de a se întoarce să lucreze pe postul unde fusese angajat trebuia să restituie cheltuielile de personal din perioada rezidențiatului. Însă, în februarie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că medicii nu mai sunt obligați să restituie banii. Decizia ICCJ nr. 5 din 16 februarie 2015 a devenit obligatorie pentru instanțe de la data publicării.

Spitalul care încheie un contract cu un medic rezident nu poate scoate postul la concurs până acesta nu își termină pregătirea. Managerii de spitale spun că în condițiile actuale ale legii spitalele vor rămâne fără medici.


Spitalele așteaptă, medicii nu se mai întorc

La Spitalul din Dăbuleni, cinci medici rezidenți sunt așteptați ca pâinea caldă. Nu se știe însă dacă vor veni. Pare o loterie. „Am avut situații în care am ținut postul blocat câțiva ani și rezidentul nu s-a mai întors să lucreze. Înainte dacă nu veneau după ce terminau pregătirea erau obligați să plătească. Acum nu se mai întâmplă așa. Instanța spune că au dreptul de a nu plăti pe motiv că au prestat muncă pe perioada rezidențiatului chiar dacă aceasta nu a fost în spitalul în care aveau postul ocupat. Noi facem contract cu ei pe perioadă nedeterminată, iar în contract este stipulat că trebuie să vină să lucreze cel puțin un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidențiat. Din păcate, nu prea se întâmplă așa. Noi așteptăm să vină în ianuarie medicul pentru Secția de Boli Infecțioase, tot atunci ar trebui să vină și un medic radiolog. Pentru ATI avem un rezident în pregătire care ar trebui să termine peste doi ani și sperăm să vină pentru că este mare nevoie. La Psihiatrie urma să vină la noi peste un an. Și la Chirurgie avem un rezident pe care îl așteptăm“, spune Ileana Măricuţoiu, managerul Spitalului din Dăbuleni.

Ca să nu țină secțiile în­chise, spitalele încheie contract de prestării servicii cu medici pensionari în cele mai multe cazuri. Asta înseamnă că operațiile sunt realizate numai atunci când medicul poate să vină, la fel și restul investigațiilor. „La ATI avem un contract de prestări servicii cu un medic, facem operații programate, urgențele sunt trimise la Craiova“, explică Ileana Măricuţoiu.

Cabinete dotate cu aparatură stau închise pentru că nu sunt medici

Trei cabinete medicale din Policlinica Spitalului din Balș, cel de Oncologie, Diabet și Cardiologie, sunt închise. Aparatura nouă adusă aici zace nefolosită pentru că nu există medici. În perioada următoare sunt așteptați să vină rezidenții care au ocupat posturile. Conducerea spitalului este însă sceptică pentru că, până acum, mulți nu s-au mai întors.

Nici Spitalul din Segarcea nu face excepție. Trei medici care acum sunt în pe­rioada de pregătire ar trebui să vină la lucru. „Am avut situații în care nu au mai venit să lucreze, deși au ținut postul blocat câțiva ani. Nu avem ce să facem pentru că legea nu îi mai obligă nici să plătească. Noi așteptăm un medic pentru Oftalmologie, avem o fată care trebuia să vină la Medicină Internă, dar a rămas însărcinată și a intrat în concediu și mai așteptăm să vină cam în doi ani un medic la Ortopedie. Este o realitate faptul că nu vin să mai lucreze. Pe de altă parte, vin și la noi de la alte spitale, avem un medic care are postul în Tulcea, dar vrea să vină aici“, precizează dr. Doru Gofiţă, managerul Spitalului din Segarcea.

Ca să evite situația în care să aștepte medici și aceștia să nu vină, conducerea Spitalului din Filiași a decis că nu se mai scot posturi pentru rezidenți. „Nu am mai scos post la rezidențiat. Nu aveam siguranța că medicul rezident se va întoarce să mai lucreze la spital, iar noi ținem postul ocupat. Prefer să scot postul normal la concurs, se pot înscrie medicii specialiști și rezidenții de anul cinci. Noi avem scoase la concurs posturi pentru medic de urgență, pediatru, chirurg și neonatolog“, spune dr. Ioana Dumitru, managerul spitalului.Comenteaza acum

Alte stiri

20 februarie 2018

Bani pentru firmele care angajează ucenici

Două proiecte care vizează schemele naționale de ucenicie și stagii au fost semnate luni. Prin aceste proiecte se oferă sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizează programe de ucenicie la locul de muncă și/sau stagii pentru ...

Sumarul ediției de joi, 22 septembrie 2016

Actualitate

» Peste 200 de oameni protestează faţă de decizia Senatului în cazul Gabriel Oprea
» Vrancea: Cutremur de 3,6 grade pe scara Richter
» O rachetă lansată din Siria a căzut într-un oraş din Turcia
» A plouat, dar nu destul
» Cu bicicleta electrică de-a lungul Dunării
» Doljul va avea mai multe Parcuri Industriale
» Ioana Băsescu, sub control judiciar
» Iohannis a pedalat pentru a susține campania “Pedalăm pentru Invictus 2017”
» Producătorii de medicamente solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback
» Prognoza meteo pentru vineri, sâmbătă şi duminică
» Epidemia de rujeolă: Focarele au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, deoarece copiii nu au fost vaccinaţi
» PNL solicită reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea
» Elena Udrea, cercetată sub control judiciar
» Sentință definitivă în dosarul Silviu Lung
» CCR amână pentru 4 octombrie sesizarea în cazul dezincriminării conflictului de interese
» Doi angajați ai Serviciului Permise sancționați sancţionaţi pentru favorizarea lui Călin Popescu Tăriceanu
» Ministerul Sănătății: Legea vaccinării se află în circuitul de avizări
» Vicepreședinte ANRE: Insolvența RADET nu va afecta distribuția agentului termic către populație
» Bogdan Diaconu, audiat ca martor la Parchetul General
» Valentin Popescu – noul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății
» ANM: Temperaturi apropiate de normele perioadei în intervalul octombrie – decembrie
» Ministerul Sănătății confirmă că un al treilea copil a murit de rujeolă

Interviu

» Anca Dragu: Venim cu simplificări și facilități pentru persoane fizice și juridice; nu modificăm taxe și impozite

Publireportaj

» CJ Dolj investeşte în infrastructura de afaceri

Local

» Strehaia: 300.000 de euro investiți în cultura de cătină

Dolj

» Copiii au militat pentru mersul pe jos, în Parcul „Romanescu“
» Ilegalităţi cu banii bătrânilor de la Căminul din Craiova
» Stadionul-fantomă al Băniei
» Majorări de pensii doar pentru unii care au lucrat cu grupe de muncă
» Căldura craiovenilor, la mâna SC Termo
» Studenții craioveni, împovărați cu o nouă taxă
» Condamnată la 12 ani de închisoare după ce şi-a ucis soţul
» Și-a pierdut viața după ce a intrat într-o depășire neregulamentară
» Silviu Lung, condamnat definitiv cu suspendare pentru ucidere din culpă
» Dolj: Accident mortal pe DJ 561

Gorj

» Urcatul la Rânca, sport extrem în lipsa marcajelor de pe carosabil
» Control la CEO
» Gorj: Primarii au lipsit de la instruirea privind organizarea alegerilor
» Ziua Patrulei de Reciclare, la Târgu Jiu

Mehedinţi

» Acţiune de prevenţie a poliţiştilor mehedințeni

Vâlcea

» Vâlcea: Amendaţi cu 200 de lei pentru că au consumat alcool pe peronul din gară

Sport

» Voleibaliștii lui Pascu caută biletul pentru Euro în Cehia
» Baschetbaliștii craioveni, la prima prestație în Polivalentă
» „Satelitul“, pregătit pentru întâlnirea cu Alexandria
» Handbal: SCM Craiova, victorioasă la Slobozia

Sanatate

» Zeci de copii din Dolj fac recuperare neuromotorie la domiciliu
» Ministerul Sănătății: Vaccinurile salvează vieţi

Magazin

» Horoscop
» O lume nebună – Particulele de magnetit pot provoca apariţia Alzheimerului
» Bancul zilei

Top