Întâlnire emoţionantă între copiii născuţi prematur şi medicii care le-au salvat viaţaLa maternitatea Cantacuzino, din Capitală, peste 50 ce copii, născuţi înainte de termen între anii 2009 şi 2015 au venit, împreună cu părinţii şi bunicii pentru a-i întâlni pe medicii şi asistentele care le-au salvat viaţa şi i-au îngrijit când aveau doar câteva sute de grame, scrie Mediafax.

Peste 50 de copii născuţi prematur în ultimii şase ani s-au întâlnit sâmbătă, la Maternitatea Cantacuzino din Capitală, cu medicii şi asistentele care i-au adus pe lume şi le-au salvat viaţa. Mulţi dintre micuţi aveau la naştere doar câteva sute de grame, iar fără personal medical devotat, aparatură de specialitate şi incubatoarele moderne şansa lor de supravieţire ar fi fost infimă. Docmai de aceea, personalul medical care s-a luptat să le salveze viaţa şi-a dorit să îi revadă acum, când au crescut.

“Îngrijim bebeluşii prematuri de la 600 de grame, şi când ating greutatea de 2.300 – 2.400 de grame pot fi luaţi acasă, iar apoi nu îi mai vedem. Îmi doresc să rămână o tradiţie a maternităţii, este o ocazie bună de a ne revedea pacienţii şi de a observa cum au evoluat. Este important să ţinem legătura cu ei” spune Iuliana Păşălan, asistenta şefă a Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino.

“Copilul prematur este la fel ca toţi ceilalţi, numai că sorocul îi vine un pic mai repede şi noi trebuie să îl ajutăm, să reuşim să facem ceea ce mămica lui nu poate să mai facă. Să creăm condiţiile ca acesta să se dezvolte, să ajungă ca toţi ceilalţi copii. Faptul că s-au născut înainte de termen nu înseamnă un handicap, ci doar că s-au grăbit un pic”, a completat doctorul Adrian Crăciun, şeful secţiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino.

 Acesta a mai explicat că oricât de multă aparatură şi oricât de multe incubatoare ar avea un spital, uterul uman nu va putea fi niciodată recreat în totalitate. Însă, aceste dotări sunt vitale pentru a da o şansă micuţilor născuţi prematur să se dezvolte normal, mai ales că rata naşterilor înainte de termen în România este de 11%, iar la maternitatea Cantacuzino anul trecut a fost 34%.

Cel mai mic bebeluş prematur îngrijit la Maternitatea Cantacuzino, o fetiţă din Bucureşti, a avut 600 de grame şi s-a născut la doar 24 de săptămâni de sarcină. Acum, fetiţa a împlinit deja 2 ani, s-a dezvoltat normal, este perfect sănătoasă şi de o energie debordantă. La fel este şi micuţul Radu, care la naştere avea mai puţin de un kilogram.

“Copilul meu nu mai mişca în burtică. Am ajuns de urgenţă la spital sperând la o minune, iar minunea s-a produs datorită doctorilor de aici, de la maternitatea Cantacuzino. Au reuşit să îmi salveze copilul. Am izbucnit în lacrimi când l-am văzut, era cât o pungă de zahăr, un ghem de sfoară. La 31 de săptămâni avea mai puţin de un kilogram. După două săptămâni a ajuns la un kilogram, a luptat să ajungă la un kilogram. Acum, are un an şi trei luni şi cântăreşte opt kilograme 800 de grame. Nu credeam că o să ajung să îl văd atât de mare, atât de plin de energie, zâmbăreţ, sociabil”, a spus, cu lacrimi de fericire în ochi, una dintre mămicile prezente la reuniunea copiilor născuţi prematur de la Maternitatea Cantacuzino.


“Au fost două cazuri care m-au marcat. În urma cu 15 ani am avut doi baieţi, gemeni, născuţi prematur, care avea fiecate 1.000 de grame, dar nu aveam decât un singur aparat de ventilaţie. Practic, trebuia să aleg pe care dintre cei doi îl salvez. O alegere pe care nimeni in viaţa asta nu ar trebui să fie nevoit să o facă. Am reuşit, însă, cu o muncăa titanică, să îi salvăm pe amândoi. Cel de-al doilea caz a fost al fetiţei care s-a născut în luna a cincea de sarcina şi avea doar 600 de grame. Toată secţia ne-am luptat, patru luni, zi si noapte, pentru ca ea să ajungă la o greutate normală, iar astăzi, la doi ani de la acel moment, am văzut un copil normal, plin de viaţă, de energie. Toţi aceşti copii pe care i-am văzut azi mi-au demonstrat că munca mea, munca noastră, are un rost. Prematurii de ieri sunt copiii de azi şi vor fi adulţii de mâine, iar viaţa merge înainte, asta este tot ceea ce contează”, a spus medicul Adrian Crăciun.

Un alt caz special este cel al cvadrupleţilor din Piteşti, născuţi prematur în decembrie 2015 la Maternitatea Cantacuzino, care cântăreau, împreună, puţin mai mult decât un copil normal.

“Sarcina a decurs minunat în cele şapte luni, dar fiind patru, ultimele două luni nu le-au mai petrecut în burtică. La naştere, Anastasia a avut un kilogram o sută, Eva 1. 225 de grame, Vladimir 1,430 şi Adrian 1,460. Acum, nu pot să îmi imaginez cum este viaţa cu un copil, cred că ar fi extrem de uşoară pentru că eu m-am obişnuit cu greul, iar greul la mine e ceva frumos, de când au apărut ei e ceva frumos”, a spus Monica, mama celor patru copii.

Evenimentul organizat la Maternitatea Cantacuzino a avut loc în cadrul Zilei Prematurului, cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Statisticile sunt arată că, în medie, la fiecare şase ore, în România moare un copil mai mic de un an. Ţara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.Comenteaza acum

Alte stiri

17 iulie 2018

Horoscop

Berbec Azi sunteţi surprins de o veste foarte bună din punct de vedere profesional, astfel încât vă veţi ciupi considerând că nu poate fi vorba decât de un vis. Însă nu e cazul să fiţi atât de sceptic, deoarece ce

Sumarul ediției de sâmbătă, 17 septembrie 2016

Actualitate

» Jean Claude-Juncker, preşedintele Comisiei Europene, somează Marea Britanie să lanseze urgent procedura ieşirii din UE
» România, singura ţară care nu a aprobat o decizie a Consiliului UE din cauza absenteismului aleşilor
» IGPF: Doi tineri din Kosovo, prinși în timp ce încercau să intre ilegal din Serbia în România
» Dan Adamescu a fost internat de urgenţă într-un spital civil după ce starea de sănătate i s-a agravat
» Arafat: Echipamente de 35 de milioane de euro, livrate anul acesta și în 2017 pentru situații de urgență
» Cutremur în România, în această dimineaţă
» Parlamentarii au declarat război ambroziei
» IGPR – acțiuni pentru siguranța cetățenilor: Peste 570 de infracțiuni constatate și aproape 11.000 de sancțiuni aplicate
» Cioloș: Puteți refuza să dați copie legalizată la școală; trimiteți-i la ministru pe cei care vă cer asta
» Ministru suedez: Uniunea Europeană trebuie să primească un milion de refugiaţi anual
» Dramaturgul american Edward Albee, câștigător al premiului Pulitzer, a murit la 88 de ani
» Circulaţia feroviară şi cea rutieră, blocate la Mioveni, după ce o maşină a fost lovită de tren
» Weekendul începe cu vreme frumoasă
» August și iulie 2016, cele mai călduroase două luni înregistrate vreodată
» Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 septembrie
» Timișoara va deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021

Local

» Amintiri din trecut adunate într-un muzeu

Dolj

» Două accidente, patru persoane rănite
» Spectacol și viteză pe dealul Bucovățului
» CEZ a „prăjit“ electrocasnicele de pe strada Recunoştinţei
» Fane Roşioru, „Moromete“ de la Leu
» Întreruperi energie electrică de luni
» Angajaţi de la Ford au primit cadou… biciclete
» Instituțiile, instruite în privința noii legi a achizițiilor publice
» Fondurile europene, salvarea culelor din Dolj

Gorj

» Gorj: Fiul sindicalistului Adrian Marciuc a fost reținut
» Festivalul Răciturilor, la Tismana

Olt

» Sanitas Olt ameninţă cu proteste

Vâlcea

» Vâlcea: A adormit la volan şi a intrat într-un pod la Budeşti

Sport

» Volei (m): România, învinsă de Estonia, în preliminariile Campionatului European (galerie foto)
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu s-a impus în faţa lui ASA Târgu Mureş
» SCM înfruntă Bistrița
» Alba-neagra cu echipa de volei feminin de la SCM-U
» Obligatoriu victorie!

Sanatate

» Întâlnire emoţionantă între copiii născuţi prematur şi medicii care le-au salvat viaţa
» Studiu: 7,4 milioane de români, hipertensivi

Magazin

» SUA: Iubitul lui Bobbi Kristina Brown, responsabil de moartea acesteia
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere: Cratere impresionante cauzate de impactul unor meteoriți cu Pământul

Top