12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProblema unităților de transfuzie din Oltenia

Problema unităților de transfuzie din Oltenia

Noi nereguli ies la iveală în spitalele din Oltenia. 13 dintre ele nu au autorizație de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) pentru unităţile de transfuzie sanguină (UTS). În Craiova, doar Spitalul „Filantropia“ are o UTS autorizată, iar în județ singurele acreditate sunt cele de la spitalele din Filiași și Băilești. Alte unități sunt în curs de a obţine autorizaţia sau în proces de achiziţionare a aparaturii necesare obţinerii autorizației.
Siguranța pacientului care are nevoie de transfuzie de sânge depinde de condițiile în care este depozitat și analizat sângele, iar aceste lucruri se realizează în unitățile de transfuzie sanguină din spitale. O centralizare a situației autorizării UTS-urilor din spitalele românești publice și private, realizată de Ministerul Sănătății, a arătat că 108 unități publice și 34 private din țară funcționează fără UTS-uri autorizate de DSP.

Din 2013 se cere autorizarea unităților

Singurul spital din Craiova care a primit acreditarea pentru UTS este Spitalul Municipal „Filantropia“. Până în urmă cu trei ani, nu s-a pus problema autorizării unităților de transfuzie sanguină din spitale. În 2013, a apărut însă Ordinul nr. 607 pentru aprobarea Normelor specifice privind autorizarea UTS-urilor din unităţile sanitare. Acesta prevede că autorizarea UTS-urilor din unităţile sanitare publice şi private se realizează de către Ministerul Sănătăţii prin direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în conformitate cu procedurile prevăzute în normele specifice. UTS-ul trebuie să dispună de un spaţiu special alocat, accesibil personalului şi care să respecte circuite clare. În plus, este nevoie și de aparatură specială, în care sângele să fie depozitat și analizat în cele mai bune condiții. La Spitalul „Filantropia“, procedurile pentru acreditare au început din 2014. Autorizația a fost primită anul trecut. „În primul rând, au fost modificate organigrama și statul de funcții, în vederea organizării acestui compartiment. Unitatea de Transfuzie face parte din secția de ATI. În 2015 am achiziționat aparatura necesară, în valoare de 244,177 lei. Personalul necesar funcționării acestei unități a fost transferat din cadrul secției ATI și are calificare pentru a lucra în UTS“, a declarat Mădălina Enăchescu, purtător de cuvânt al spitalului.

Spitalul din Filiași, acreditat de doi ani

În Dolj, singurele UTS acreditate sunt cele din cadrul spitalelor din Filiași și Băilești. Spitalul din Filiași a obținut acreditarea în 2014.
Procedurile cerute pentru avizare nu sunt ușoare, însă Ioana Dumitru, managerul unității medicale, spune că este esențial ca transfuzia de sânge să fie făcută în condiții de igienă și siguranță maximă. Aparatura necesară dotării UTS a costat aproximativ 3.000 de euro. „În ordinul din 2013 dat de Ministerul Sănătății este trecut baremul de acreditare al UTS-urilor. Trebuie să îndeplinești toate acele cerințe. Noi avem în unitate cinci camere, cu cinci frigidere speciale. Acolo ținem tot felul de probe din sânge, sângele testat, punga de sânge care rămâne în spital șase luni pentru situația în care se întâmplă un accident transfuzional. Până în 2013, când s-a dat ordinul, UTS-urile erau autorizate în cadrul spitalului. Adică unitatea medicală primea autorizație sanitară de funcționare de la DSP și UTS-ul era automat autorizat. Având în vedere că de UTS depind pacienții din secția de ATI și blocul operator, este necesar să existe condiții stricte“, a explicat dr. Ioana Dumitru.

„Ține și de managementul unității medicale“

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina (SJU) este singura unitate medicală din Olt care a obținut acreditare pentru UTS. Deși încercările de a primi autorizația au început din 2013, abia în ianuarie 2016 s-a primit actul oficial. Unitatea de transfuzie funcționa în cadrul secției ATI, dispunea de aparatura necesară, dar nu erau respectate circuitele. A fost amenajată o clădire specială unde funcționează acum UTS-ul. „De anul trecut am luat decizia de a reloca unitatea de transfuzie într-o clădire de la parterul spitalului. Am amenajat spațiul ca să îndeplinească toate cerințele, aparatura o aveam deja, și pentru că am fost în regulă cu totul am primit autorizația. Până atunci însă, am funcționat cum încă funcționează unele unități medicale și în acest moment. A fost și încă este o situație la nivel național, probabil că nu a fost dată o mare importanță obținerii acestor autorizații. La noi, ideea este că abia atunci când se întâmplă ceva conștientizăm că trebuie să punem toate lucrurile la punct. Ține și de managementul unității medicale, dacă este înțeleasă importanța autorizării UTS-ului, reușești. Dar dacă crezi că mai merge și așa…“, a precizat Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean Slatina.
Autorizarea unităţii de transfuzie sanguină este posibilă doar dacă există un medic coordonator având una din următoarele specializări: anestezie-terapie intensivă, medicină de laborator, hematologie, medicină internă. Trebuie să existe, special pentru UTS, asistenți medicali și personal auxiliar pentru servicii de curăţenie. „Avem șase asistenți medicali și un medic coordonator din ATI. Unitatea este de maximă importanță pentru că acolo se fac toate investigațiile necesare sângelui până ca acesta să ajungă la pacient. Acreditarea atestă că lucrurile sunt făcute după anumite proceduri, există o mai mare siguranță“, a explicat Elena Vișan.

Spitalul CF și spitalul din Caracal, în curs de autorizare

În Oltenia sunt 13 unităţi publice şi private care au primit sânge în 2016, dar nu au autorizație pentru unitățile de transfuzie. Printre acestea se numără și Spitalul din Caracal și Spitalul Căi Ferate (CF) Craiova, care au făcut însă demersurile necesare în acest sens. Managerul Spitalului CF Craiova, Radu Lucrețiu, a spus că unitatea pe care o conduce se află în proces de achiziţie a aparaturii necesare obţinerii documentelor. „Unitatea este în curs de acreditare. Avem spațiul pregătit. De aproximativ o lună, am deschis licitație pentru achiziționarea aparaturii necesare. Am primit bani de la Ministerul Transporturilor pentru ce avem nevoie. O parte din aparatură o avem. Ne lipsește însă un aparat de dezghețare a plasmei. Sper ca în două luni să obținem acreditarea“, a declarat Radu Lucrețiu.
În curs de acreditare este și UTS-ul spitalului din Caracal. Dosarul a fost depus la DSP și urmează să fie eliberată autorizația. „Am solicitat autorizarea. Dosarul este în lucru la DSP Olt. Am vorbit cu cei de acolo și zilele următoare trebuie să o primim. Avem unitatea dotată cu aparatură. Sunt șase asistente care lucrează acolo, toate au cursuri de specialitate pentru a urmări transfuzia la capul pacientului. Cei de la DSP au venit ultima dată în primăvară și ni s-a pus în vedere să începem să facem dosarul pentru acreditare. Se cer multe acte, de structură a spitalului, de aparatură, cursuri pentru asistente“, a spus dr. Mihnea Tuță, director medical al spitalului din Caracal.
Altfel stă situația la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Pentru că aici nu există UTS, toate cazurile care au nevoie de transfuzie sunt trimise la Spitalul Județean Craiova (SJU). „Noi nu avem unitate de transfuzie sanguină. Nu am avut niciodată. Nu avem nici secție de ATI și de aceea nu este necesară o astfel de unitate la noi în spital. Toate cazurile care au nevoie de transfuzie de sânge sunt trimise la Spitalul Județean“, a explicat Adina Turcu, managerul spitalului.
Cea mai importantă unitate medicală din Oltenia, Spitalul Județean Craiova, locul unde ajung cazurile cele mai grave, nu are autorizată unitatea de transfuzie sanguină. GdS a încercat să afle un punct de vedere de la conducerea spitalului, dar nu am găsit pe nimeni care să ne poată răspunde la întrebări.

Reprezentanții DSP evaluează unitățile din toate spitalele

Reprezentanții DSP Dolj spun că până pe 12 august vor evalua unitățile de transfuzie sanguină din toate spitalele doljene. „Ceea ce putem spune deocamdată despre această situație este că până pe 12 august reprezentanții noștri vor evalua unitățile de transfuzie sanguină din toate spitalele. Pe 15 august vor fi făcute publice rezultatele legat de unitățile autorizate și neautorizate și motivele pentru care anumite spitale nu le-au autorizat încă“, a spus dr. Narciza Dinică, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Ministerul Sănătății a pus în vedere tuturor spitalelor să acrediteze UTS-urile până la 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS