Statul, orb la problemele bolnavilor de cataractă

Cristalinele artificiale sunt de mai multe tipuri și au costuri diferite
Cristalinele artificiale sunt de mai multe tipuri și au costuri diferite

Bolnavii cu probleme grave la ochi riscă să-şi piardă vederea aşteptând ca statul să le deconteze operaţiile. Sătui să aștepte și descurajați de faptul că statul acoperă doar o parte mică din costuri, mulți dintre cei care suferă de cataractă îşi cumpără singuri cristalinul și consumabilele pentru intervenţie. În Dolj, într-un an, în jur de 2.500 de bolnavi trec printr-o astfel de intervenție chirurgicală.

Boala este la un pas să le fure vederea, iar sigura lor șasă este operaţia de cataractă, în urma căreia le este implantat un cristalin. Cataracta este o boală care apare, de obicei, după 60 de ani, dar poate fi întâlnită şi la tineri. Cauzele sunt diferite, dar simptomele sunt aceleaşi: înceţoşarea ochiului până la pierderea vederii. Medicii spun că tot mai mulți doljeni au probleme de vedere, iar cataracta este o afecțiune întâlnită la mulți dintre pacienți. Majoritatea ajung în Clinica de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU), unde anual sunt făcute în jur de 1.000 de operații de cataractă pe an. Cam tot atâți pacienți sunt operați în decursul unui an și în Secția de Oftalmologie a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova. Iar la spitalul din Calafat se fac anual în jur de 500 de astfel de intervenții chirurgicale.

CAS decontează doar 284 de lei

Cataracta nu poate fi prevenită sau tratată cu medicamente. Cei care au nevoie de operație și sunt asigurați medical pot beneficia de decontarea unei părți din costurile cristalinului care urmează să le fie implantat. Numai că asigurarea medicală nu îi ajută cu mare lucru. Persoanele aflate în această situație sunt nevoite să aştepte luni întregi şi chiar ani pentru compensarea cristalinului de către Casele de Asigurări de Sănătate. Bolnavii ar trebui să beneficieze de suma de 284 de lei, pe care casele o decontează pentru cel mai ieftin cristalin, însă aprobările dosarelor se dau cu greu. „Este praf în ochi! Modalitatea prin care se acordă această decontare de către CAS este în defavoarea pacientului. Mulți dintre ei refuză să mai bată drumuri la CAS și să aștepte până li se aprobă acea reducere. De mult nu am mai avut pacienți care să aștepte după decontarea făcută de CAS“, spune conf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU.

Cristalinul subvenţionat de CAS este cel mai ieftin

Grav este că aceşti pacienţi pot orbi definitiv dacă nu li se face implant de cristalin la timp, iar până să beneficieze de decontarea venită de la CAS birocrația le vine de hac. Pacientul trebuie să meargă la medicul oftalmolog, iar acesta îi întocmește un referat în care este specificat că are nevoie de implant de cristalin. Bolnavul îl duce la Casă, după care așteaptă. Medicii spun că au fost cazuri în care s-a așteptat și doi ani. După decizia primită de la CAS, bolnavul trebuie să se adreseze uneia dintre firmele care importă în România cristaline. În țară există cinci-șase astfel de firme. De la primirea deciziei, pacientul trebuie să fie operat în 30 de zile, căci dacă nu este respectat, acest termen nu mai este valabilă. Cristalinul subvenţionat de Casa de Sănătate este cel mai ieftin. În funcție de dispozitivul de care are nevoie, pacientul suportă diferența de preț. Pe lângă diferența legată de costul cristalinului, bolnavul este nevoit să plătească din propriul buzunar și materialele de consum folosite în timpul intervenției. În total, costurile unui pacient pentru o operație de cataractă pleacă de la 900 de lei și pot să ajungă și la 7.000 de lei. „Medicul oftalmolog care realizează intervenția chirurgicală decide care este tipul de cristalin de care are nevoie fiecare pacient în funcție de necesitatea ochiului operat și de ceea ce își dorește pacientul. Dacă pacientul nu își mai dorește să poarte deloc ochelari, cristalinul implantat este mai costisitor. Cristalinele premium sunt cele mai bune și mai costisitoare. Cel mai adesea, aceste sunt alese de pacienții care fac intervenții chirurgicale în clinicile private“, spune un medic oftalmolog.

„În spitale din SUA, Germania, Franța există cristalinele“

Numărul bolnavilor de cataractă a crescut alarmant în ultimii ani. Medicii spun că soluția pentru ca mai mulți pacienți asigurați să aibă acces la un astfel de implant ar fi ca spitalele să achiziționeze cristalinele, astfel încât pacienții să nu mai fie puși pe drumuri. „Legislația ar trebui să permită spitalelor unde se fac astfel de intervenții să achiziționeze tipurile de cristalin de care este nevoie și astfel pacienții asigurați să aibă acces rapid la ele. Ar trebui ca unitățile medicale să aibă buget prevăzut pentru așa ceva și să se asigure măcar cristalinul cel mai ieftin tuturor pacienților care au nevoie. Iar dacă un bolnav își dorește ceva mai bun și mai scump, să suporte singur aceste diferențe de costuri“, adaugă conf. univ. dr. Carmen Mocanu.

În plus, legislația strâmbă din România nu permite decontarea parțială a costului cristalinului în cazul copiilor, așa cum se întâmplă la adulți.„Copiii care au cataractă și au nevoie de intervenție chirurgicală nu beneficiază de decontarea unei părți din costuri de către CAS. Nici cei care au suferit traumatisme ale ochiului și care au nevoie de implant de cristalin nu beneficiază de suportul CAS“, completează conf. univ. dr. Mocanu.

Alte state ne dau exemplu că accesul pacienților la implantul de cristalin se poate face cu ușurință. „Am lucrat în spitale din SUA, Germania, Franța, iar acolo spitalele aveau cristalinele. Nu trebuia pacientul să umble. Cristalinul nu trebuie să fie luat de pacient și să fie purtat prin plase până la operație. Când desfaci cutia, poți să descoperi că are o defecțiune. Ce faci în acel moment, de unde iei altul dacă spitalul nu are!?”, adaugă șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU.

Reprezentanții CAS Dolj spun că, în semestrul I din 2016, la sediul instituției au fost depuse un număr de 33 de solicitări pentru eliberarea unei decizii de dispozitive pentru deficiențe vizuale (lentilă intraoculară), din care 30 de asigurați au intrat deja în posesia unei astfel de decizii.


Comenteaza acum

Alte stiri

28 septembrie 2016

Horoscop

Berbec Sunteți răsfăţat de astre, care vă creează terenul propice pentru iubire, relaţii armonioase cu copiii, creativitate, şi chiar distracţie. La locul de muncă, atmosfera nu este la fel de roz, în sensul că puteți avea parte de intrigi şi

Sumarul ediției de luni, 1 august 2016

Actualitate

» Ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta
» Atenţionare de călătorie în Croația
» Regina Ana a murit
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Incendiu puternic la Piața Crângași din București
» ANAF a publicat o nouă listă cu restanțierii la bugetul de stat
» Se prelungeşte cu o lună sesiunea de depunere pentru sM 16.4 şi sM 16.4a
» 1.587 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
» Gabriel Oprea rămâne fără titlul de doctor
» ATENŢIUNE: Apa din Pleniţa nu este potabilă
» Dosarul privind decesul lui Gheorghe Ursu, trimis în judecată
» Dolj: Accident mortal pe DJ 561Segarcea-Calopăr
» Doljean cercetat pentru conducere fără permis, sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă
» Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Sibiu
» Românii din străinătate informaţi asupra modalităților de exercitare a votului la alegerile parlamentare
» Reduceri în weekend la biletele de tren
» Modificări temporare în circulaţia trenurilor pentru efectuare lucrări
» Deputatul Nicolae Păun poate fi cercetat sub control judiciar
» Aproximativ 650 de mii de bugetari vor primi salarii majorate de la 1 august
» Trafic intens pe Autostrada Soarelui
» Atentat cu camion-capcană în fața unui hotel pentru străini din Kabul

Publireportaj

» Wolcar oferă noi servicii clienţilor săi
» Oferta educaţională la Şcolile Postliceale Sanitare „Queen Elizabeth“ Craiova şi Filiaşi

Local

» Cod Galben de instabilitate atmosferică
» Coduri Portocaliu şi Galben de caniculă în Oltenia

Dolj

» Craiova, la intersecţia Drumurilor Brâncuşiene
» Mega Demo Canină
» Loc de joacă deteriorat în Craioviţa Nouă
» Viteza l-a omorât pe un calafetean
» 55 de ani de la înfiinţarea Batalionul 116 Sprijin Logistic «Iancu Jianu» Craiova
» Sculptorii au pășit din nou, la Craiova, pe ”Drumuri brâncușiene”
» Dolj: Bursa locurilor de muncă în domeniul construcțiilor
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Târgu Jiu: Canicula i-a salvat de la debranşare
» 69 de cadre ale ISU Gorj au fost avansate în grad
» Gorj: Accident cu şase răniţi la Dănciuleşti
» Cetățean reținut pentru că a încercat să mituiască un poliţist
» Cristinel Coman, ucis în atentatul de la Nisa, condus pe ultimul drum
» Trupul fetiţei înecate în Jiu, găsit de pompieri după o săptămână
» Mai multe primării au rămas fără fonduri şi aşteaptă rectificarea de buget

Olt

» Olt: Școala gimnazială din comuna Oporelu va participa la proiectul Digitaliada

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier în care a fost implicat un biciclist beat
» Vâlcea: Transportul de persoane şi mărfuri în atenţia poliţiştilor
» Vâlcea: Reţinuţi pentru furt, lovire, distrugere şi lipsire de libertate

Sport

» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorie muncită cu ASA Târgu Mureş
» Baschet: Marinovic a semnat cu SCM-U Craiova, Damian și-a prelungit contractul
» Simona Halep și Monica Niculescu au pierdut finala de dublu la Montreal
» Simona Halep a câștigat turneul de la Montreal
» Pandurii şi Astra s-au întrecut în ratări

Sanatate

» Statul, orb la problemele bolnavilor de cataractă

Top