Donatorii de sânge, puțini și descurajați

Puțini dintre cei care vin la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova sunt eligibili pentru donare (FOTO: Claudiu Tudor)
Puțini dintre cei care vin la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova sunt eligibili pentru donare (FOTO: Claudiu Tudor)

Donatorii de sânge sunt îngeri pentru bolnavii aflați pe patul de spital. În Dolj, numărul acestora este mult prea mic în comparație cu nevoia de sânge, iar cei care doresc să salveze vieți sunt descurajați de multe ori de legile strâmbe și de orele de așteptare. Este și cazul unui medic român care profesează, de ani buni, în Franța, și care s-a întors în țară pentru a-și petrece concediul. Un prieten i-a solicitat sprijinul pentru o persoană grav bolnavă, numai că la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova a fost refuzat pe motiv că nu locuiește în România, după cum a povestit doctorul într-o scrisoare trimisă pe adresa Gazetei de Sud, publicată ieri. Reprezentanții Centrului spun că puțini dintre posibilii donatori sunt acceptați pentru că mulți sunt bolnavi sau nu întrunesc anumite condiții prevăzute de lege.

Sângele înseamnă viață. Olteni din toate județele regiunii vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, de cum se luminează de ziuă, să doneze sânge. În medie, într-o zi vin cam 50 de persoane dispuse să doneze, deși ar fi nevoie de minimum 80. Mai grav este că dintre cei care se prezintă, doar jumătate sunt eligibili. Cei mai mulți posibili donatori sunt refuzați din cauza problemelor de sănătate pe care le au, iar alții pentru că nu au locuit în țară în ultima vreme. Este cazul medicului român Ionuţ Dobrescu, care profesează de ani buni în Franța, dar s-a întors în țară pentru câteva zile. Un prieten i-a cerut să meargă să doneze sânge pentru o persoană grav bolnavă, numai că la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova a fost refuzat, după cum a povestit chiar medicul într-o scrisoare trimisă pe adresa Gazetei de Sud și publicată ieri. „M-am prezentat, puţin înainte de ora opt dimineaţa, la Centrul de recoltări al spitalului. Am completat cu grijă chestionarul de screening al riscului de transmitere a bolilor transmisibile prin sânge şi m-am aşezat răbdător la coadă. (…) Am menţionat la una dintre întrebări că am fost în Franţa în ultimele două săptămâni, iar răspunsul la celelalte întrebări arăta că nu prezint absolut nici o problemă de sănătate care ar fi contraindicat donarea de sânge. (…) După aproape o oră şi jumătate, am reuşit să fac înregistrarea la recepţie. (…) După altă jumătate de oră, am fost invitat să fac testul sangvin de măsurare a hemoglobinei, care a fost perfect. Am continuat răbdător aşteptarea încă o jumătate de oră, înainte să fiu primit pentru ultima vizită medicală înaintea donării propriu-zise. Am fost întrebat dacă am fost în Franţa în concediu, am răspuns că nu, acolo locuiesc. Mi s-a răspuns că nu pot dona sânge în cazul ăsta, pentru că trebuia să fi locuit în ţară în ultimele şase luni“, spunea medicul în scrisoare.

„Trebuie respectat un proces complicat, care uneori este în dezavantajul centrelor”

Deși starea de sănătate i-ar fi permis să doneze, medicul a fost respins pe motiv că nu locuiește în România. Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova spun că nu au făcut altceva decât să respecte Legea 282/2005, referitoare la modul de organizare a activității de donare. „În Anexa 4 sunt incluse toate normele de transpunere în practică a acestei legi, care face referire în primul rând la elementele de identificare a donatorului, iar unul din criterii se referă chiar la reședința acestuia. Orice cetățean al altui stat în afară de România poate să devină donator de sânge la noi în țară dacă locuiește aici de cel puțin un an. Medicul din Franța nu mai locuia în România și nu am făcut altceva decât să respectăm legea. Pentru donare trebuie respectat un proces destul de complicat, care uneori este în dezavantajul centrelor de transfuzie pentru că dorința noastră este de a crește numărul donatorilor, având în vedere că este nevoie mare de sânge în toate sferele activității medicale“, spune dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova.

Donatori puțini, legi stricte

În aceeași situație se află și cetățenii români care se mută dintr-un oraș în altul. Pentru a putea dona sânge, ei trebuie să aștepte, de asemenea, șase luni. Nici cei care merg, chiar și numai câteva zile, în vacanță în țări unde există riscul contactării unor boli infecțioase nu mai au dreptul să doneze cel puțin șase luni. „Chiar și cetățenii români, dacă se mută într-un alt oraș în interes de serviciu, de exemplu, și vor să meargă să doneze în acel oraș, nu pot decât după ce fac dovada că locuiesc acolo de cel puțin șase luni. O parte dintre posibilii donatori, mai ales cei din străinătate, sunt respinși din cauza faptului că există o serie de boli, în special cele virale, care au perioada de incubație de la trei luni, la șase luni, iar boala, dacă există în organism, nu poate să fie depistată la acel moment prin testele serologice pe care noi le facem, și de aceea sunt respinși. În plus, cei care au locuit sau au vizitat zone unde există virusul West Nile sau în care malaria este endemică, precum și țări cu risc infecto-contagios nu mai au posibilitatea să doneze între șase luni și trei ani“, adaugă dr. Adriana Turculeanu.

Din 60 de persoane, numai 28 au fost eligibile

În lunile de vară, donatorii sunt tot mai puțini. Problema este că mulți dintre cei care își doresc să salveze viețile celor aflați în spitale au, la rândul lor, probleme de sănătate. „Vinerea trecută am avut 45 de solicitări de sânge, ceea ce însemnă că ar fi trebuit să avem măcar 45 de donatori în ziua respectivă, or numărul celor eligibili a fost mult mai mic. Ieri (luni – n.r.) au venit să doneze 60 de persoane, dar numai 28 au fost eligibile. Deși o persoană arată foarte bine și considerăm că nu ar fi nici o problemă să fie donator, după analize descoperim că nu îndeplinește criteriile. În primul rând, se face evaluarea hemoglobinei. Ieri am refuzat opt persoane pentru că nu aveau valori normale ale hemoglobinei“, explică directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova.

Orele de așteptare, o problemă

Mulți dintre donatori se plâng de faptul că așteaptă prea mult până li se recoltează sânge. Problema este pusă pe seama personalului insuficient. Totodată, directorul unității spune că sunt anumite proceduri care trebuie respectate și care necesită timp. „A fost o situație legată de lipsa de personal, pentru că medicul din laborator se ocupa și de triaj. Acum există doi medici care realizează triajul, unul cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă. Ne-am dori să îi avem pe amândoi cu normă întreagă. Ca să mai scurtăm timpul de așteptare, dimineața am mai pus la triaj o persoană. Însă tot mai avem nevoie și de medici, și de asistente. Se mai fac și colecte mobile, când pleacă cel puțin șase oameni pe teren. Problema este legată de eligibilitatea donatorilor. Acolo se așteaptă cel mai mult. Donatorul trebuie să completeze inițial niște chestionare, după aceea trece printr-un prim triaj, în care se face determinarea hemoglobinei, dacă valoarea corespunde merge la următorul pas al triajului, în care discută cu un doctor, și după aceea ajunge în sala de donare. Este documentație care trebuie completată, atât fizic, cât și în sistem electronic“, completează dr. Adriana Turculeanu.

„Dacă vrei să ajuți, nu trebuie să te oprească nimic“

Există însă oameni care, mânați de gândul de a ajuta, trec peste orele de așteptare și peste piedicile pe care uneori sistemul medical le pune.

Gheorghe Chisăr este donator de opt ani. O dată la trei-patru luni vine să doneze sânge împreună cu soția. Este conștient că spitalele au foarte mare nevoie de sânge și își dorește să îi ajute pe cei aflați în stare gravă de sănătate. „Îmi doresc să fac ceva pentru acești oameni. Am întâlnit la Centru rude disperate, care încercau să găsească donatori, pentru ei contează foarte mult să fii acolo, să donezi. În plus, este și un control al stării mele de sănătate. Aici mi se fac analize prin care pot afla dacă am o problemă sau nu. Îi încurajez pe cei care pot să doneze să vină să facă acest gest. Uneori trebuie să aștepți cam două ore, dar dacă vrei să ajuți, nu trebuie să te oprească nimic. Sunt și zile când totul merge foarte repede“, spune bărbatul.

Conștient de cât de mare este nevoie de sânge în spitale, tânărul doctor Cătălin Topoe vine periodic să doneze. „De aproape doi ani vin periodic la Centrul de Donare. Fiecare dintre noi poate ajunge în situația în care să aibă nevoie de sânge. Îi incurajez pe toți cei care pot să vină să facă acest gest“, spune donatorul.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină fac un apel către doljeni să conștientizeze importanța donării și să meargă să doneze picături de viață.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 27 iulie 2016

Actualitate

» No Antidote lansează un nou videoclip
» Gânduri în clar-obscur, surprinse în fotografii
» Colegiul Militar de la Craiova continuă “recrutările”
» Toaletele instituţiilor publice, prea puţin folosite
» Ultima zi de examen la UMF Craiova
» Muzeul Tezaurului de la Tismana
» Profesori de 10, fara post titularizabil
» Blocaţi temporar în parcarea subterană
» ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru Carpatica Asig
» România, zguduită de două cutremure
» Decizie finală a CNATDCU: Victor Ponta a plagiat
» Ruxandra Draghia-Akli, numită director general-adjunct al DG RTD din cadrul Comisiei Europene
» Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea funcției publice (SDFP) pentru 2016-2020
» Transportatorii de mărfuri şi persoane verificaţi de către poliţiştii de la Rutieră
» Asigurarea unui cadru instituțional și de management în administrație stabil, cuprinzător, coerent și transparent
» Sindicatele din sănătate sunt așteptate la o nouă rundă de negocieri cu Ministerul Sănătății
» Alertă de securitate pe aeroportul din Geneva, în urma unui apel telefonic
» Zeci de mii de persoane au fost evacuate în California din cauza incendiilor de vegetaţie
» Informaţii utile absolvenţilor promoţiei 2016
» Lista neagră a pesticidelor din Uniunea Europeană
» OUG privind votul românilor din Diaspora, în dezbatere publică până la mijlocul lui august
» Premierul britanic, în vizită la Varșovia pentru a discuta situația polonezilor din Regat
» 11 candidaţi pe un loc la Academia de Poliţie
» Lucrări pe A2 Bucureşti – Constanţa
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Wizz Air reduce astăzi cu 20% tarifele pe toate rutele
» Dacian Cioloș împlinește astăzi 47 de ani
» Ministerul Justiţiei a lansat consultarea publică pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare
» Contestația lui Ponta la decizia de plagiat a fost respinsă

Dolj

» Se opreşte apa potabilă în mai multe localităţi din Dolj şi Gorj
» Începe a patra campanie de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor din acest an
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Şoferi blocaţi temporar în parcarea subterană din Craiova
» Dolj: Posesor de mandat în spatele gratiilor

Gorj

» 50 de tineri din 6 ţări vor veni în judeţul Gorj
» Târgu Jiu: Spectacol dedicat minorităţilor
» Gorj: Continuă căutările fetiţei dispărute în Jiu
» Gorj: Daniel Antonie a scăpat de măsura controlului judiciar
» Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre Pandurii Târgu Jiu – Maccabi Tel Aviv

Olt

» Olt: Exercițiu accident naval pe fluviul Dunărea

Mehedinţi

» Poliţiştii rutieri mehedinţeni în acţiune
» Măsuri de protecție socială pentru salariații disponibilizați de la RAAN Drobeta Turnu Severin
» Acţiuni de prevenţie în localităţile mehedinţene Cujmir şi Punghina

Vâlcea

» Noi reglementări de circulaţie în zona centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu l-a cooptat și pe George Țucudean
» Handbal (f) / Selecționerul României vrea o echipă mult mai puternică la JO 2016 decât la CM 2015
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, pusă la soare de LPF
» Roger Federer încheie prematur sezonul 2016
» Fotbal / Golgheterul Ligii a II-a din sezonul trecut va evolua la Pandurii
» Simona Halep s-a calificat în optimile turneului de la Montreal

Top