Aparatură și laborator la standarde europene la SJU Craiova

Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU) face investiții în aparatură. De săptămâna trecută, unitatea medicală are un RMN nou, de care lunar beneficiază aproximativ 300 de pacienți. Dotări au fost făcute și în laboratorul spitalului. Ani la rând, pacienții care făceau analize aici au fost nevoiți să scoată bani din buzunar sau să aștepte să apară plafon la unul dintre laboratoarele private. De la 1 august, laboratorul SJU intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), iar bolnavii care au bilet de trimitere pot face aici investigații gratuite.

Spitalul Județean de Urgență Craiova încearcă să ofere condiții mai bune pentru pacienți. În ultimii doi ani, spitalul a fost dotat cu două aparate computer tomograf (CT) noi. În perioada următoare, în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) urmează să fie montat un alt CT, care o să deservească exclusiv pacienții din UPU. Urgența SJU este din ce în ce mai solicitată, în medie 350 de bolnavi ajungând zilnic aici. Pentru ca bolnavii să nu mai fie nevoiți să aștepte până să beneficieze de investigații de înaltă performanță, noul aparat o să fie rezervat numai pentru cazurile urgente. „Am amenajat camera unde o să fie pus aparatul și acum se montează. Pe noul CT o să lucreze personal separat, medici care se vor ocupa strict de pacienții din Urgență. Urmează să obținem avizul de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și îi vom da drumul“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

RMN nou, cu anestezie generală

La SJU Craiova a fost montat unul dintre puținele RMN-uri din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală

La SJU Craiova a fost montat unul dintre puținele RMN-uri din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală

De săptămâna trecută, pacienții au acces și la investigații de rezonanță magnetică (RMN) de cea mai bună calitate. A fost montat un aparat RMN nou, de care beneficiază aproximativ 300 de bolnavi. Este unul dintre puținele din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală. Aceasta permite ca investigația să fie făcută și la copii sau pacienții claustrofobi. Până acum nu exista această posibilitate la SJU Craiova. „Este unul dintre puținele RMN-uri din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală. Aceasta înseamnă că de acum putem face RMN și la copii, și la persoanele claustrofobe. Un astfel de aparat exista la un moment doar într-un centru medical privat din București, dar programările se făceau peste un an“, a adăugat dr. Bogdan Fănuță. Noul RMN este prevăzut și cu un un sistem de date, care va putea fi accesat de către medici atât de acasă, cât și din spital. Ca să poată beneficia de investigație gratuită, pacienții trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul specialist.

Analize decontate de CAS de la 1 august

Pe de altă parte, spitalul a pus la punct un laborator la standarde europene unde oamenii își pot face analize gratuit. Laboratorul a fost dotat cu aparatură nouă și a primit toate acreditările de care era nevoie. Astfel, de la 1 august, laboratorul spitalului intră în contract cu CAS Dolj, ceea ce înseamnă că analizele oamenilor asigurați medical vor fi decontate. „De aproape un an și jumătate am început să schimbăm aparatura. Spitalul avea un deficit din acest punct de vedere. Am obținut toate acreditările necesare laboratorului. Acestea atestă faptul că în momentul de față spitalul are un laborator la standarde europene, astfel încât să poată intra în contract cu CAS. Până acum nu am avut contract pentru partea de laborator. Dacă veneai la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie să faci analize gratuit, nu puteai pentru că nu erau decontate. De la 1 august, oamenii pot să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist și să fac analizele gratuit la spital, în limita fondurilor date de CAS“, a explicat managerul spitalului.

Ținta SJU sunt analizele pentru depistarea bolilor rare

Spitalul Județean Craiova luptă să devină unul dintre puținele centre naționale care fac analize pentru bolile rare. „Vrem să facem analize care acum nu se pot realiza în laboratoarele din regiune și pentru care oamenii trebuie să meargă la București. În plus, vrem să devenim unul dintre centrele naționale care fac analize pentru bolile rare. Suntem acreditați drept centru de boli rare și vrem să reușim să diagnosticăm aceste afecțiuni. Avem suficient personal medical. Toții medicii sunt acum în contract cu CAS. Am dat de anul trecut circulară în spital prin care am anunțat că toți medicii care lucrează în spital vor intra în contract cu CAS. Au fost mici nemulțumiri, dar spitalul începe să devină încet, încet competitor pe piața serviciilor de sănătate din ambulatoriu“, completează dr. Bogdan Fănuță.

În laboratorul SJU lucrează peste 120 de oameni. Ca munca să fie eficientizată, aici a fost implementat un sistem de cod de bare, iar analizele vor fi citite în mod automat de aparate.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 14 iulie 2016

Actualitate

» Douăzeci de suspecţi în cazul sclaviei din Argeş au fost arestaţi
» Riscurile expunerii excesive la soare
» Elevul de nota 10 de la Scoala “Alexandru Macedonski”
» Stadionul de atletism, gata în septembrie?
» Primul pas de la apariţia măsurilor de simplificare a birocraţiei: Candidaţii pentru Universitatea din Bucureşti nu mai trebuie să depună copii legalizate la înscriere
» Mii de tone de alge colectate de pe plajele turistice de la Constanţa
» Cod Galben de instabilitate atmosferică
» Restricţii de circulaţie rutieră în Muntenegru
» Ministrul Sănătății intenţionează relocarea Spitalului de Arși
» Duminică va fi organizată o nouă extragere a bonurilor fiscale
» Noul premier al Marii Britanii, Theresa May, discuţii telefonice cu Angela Merkel şi François Hollande
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Controlul armelor de foc în atenţia deputaţilor europeni
» Prejudiciul în dosarul Hexi Pharma a ajuns la 70 de milioane de lei
» Agricultorii care-şi incendiază miriştile, sancţionaţi
» Cel puţin şapte maşini, incendiate la Bruxelles
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale din ţară
» 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei
» Argeș: 38 de persoane au fost reținute în cazul persoanelor ținute în lanțuri în localitatea Berevoeşti
» Oameni legaţi în lanţuri, eliberaţi după percheziţii de amploare

Dolj

» Craiova: De luni începe distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate
» Intervenţii ale pompierilor doljeni
» Urmărit naţional pentru trafic de influenţă şi luare de mită, depistat de către polițiștii doljeni
» Razie printre comercianții craioveni
» Caniculă în Dolj şi Olt
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Siguranța ștrandurilor, dată de calitatea apei

Gorj

» Fosta şefă a DPPS Târgu Jiu, condamnată la închisoare cu executare
» Gorj: O tânără a vrut să se sinucidă din gelozie
» Urme de băuturi răcoritoare şi gumă de mestecat pe Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului
» Depoluarea lacului de la Vădeni, stabilită în instanţă

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 7.000 de persoane au beneficiat de ajutor social anul trecut. Numărul acestora este în creştere

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Lucrări de amenajare a străzii Dr. Romulus Popescu
» Mai puţini şomeri în judeţul Vâlcea la sfârşitul lunii iunie

Sport

» Baschet (m) / România, victorioasă în China
» Fotbal / Petre Deselnicu, omagiat de conducerea CS Universitatea Craiova
» Fotbal / Derbiul Pandurii – CS Universitatea se va juca vineri, 22 iulie, de la ora 21.00
» Tenis / Marius Copil va juca în deschiderea întâlnirii de Cupa Davis cu Spania
» Fotbal / România a coborât pe locul 24 în clasamentul FIFA
» România, aur în proba feminină pe echipe la Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori
» Baschet: Darius Hargrove, la CSM Ploiești
» Handbal: Naționala de tineret a României luptă pentru finala CM
» Laurențiu Popescu: „Sper să revin mai bun, mai puternic de la Vâlcea“
» Calu, Bălașa și Fotescu, la CSO Filiași
» Iașiul debutează în Liga Europa

Bani & Afaceri

» Lira sterlină, la maximul ultimelor două săptămâni 

Sanatate

» Aparatură și laborator la standarde europene la SJU Craiova

Magazin

» Program Colours Cinema în perioada 15 – 21 iulie
» Bancul zilei
» Horoscop

Top