6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAparatură și laborator la standarde europene la SJU Craiova

Aparatură și laborator la standarde europene la SJU Craiova

Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU) face investiții în aparatură. De săptămâna trecută, unitatea medicală are un RMN nou, de care lunar beneficiază aproximativ 300 de pacienți. Dotări au fost făcute și în laboratorul spitalului. Ani la rând, pacienții care făceau analize aici au fost nevoiți să scoată bani din buzunar sau să aștepte să apară plafon la unul dintre laboratoarele private. De la 1 august, laboratorul SJU intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), iar bolnavii care au bilet de trimitere pot face aici investigații gratuite.

Spitalul Județean de Urgență Craiova încearcă să ofere condiții mai bune pentru pacienți. În ultimii doi ani, spitalul a fost dotat cu două aparate computer tomograf (CT) noi. În perioada următoare, în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) urmează să fie montat un alt CT, care o să deservească exclusiv pacienții din UPU. Urgența SJU este din ce în ce mai solicitată, în medie 350 de bolnavi ajungând zilnic aici. Pentru ca bolnavii să nu mai fie nevoiți să aștepte până să beneficieze de investigații de înaltă performanță, noul aparat o să fie rezervat numai pentru cazurile urgente. „Am amenajat camera unde o să fie pus aparatul și acum se montează. Pe noul CT o să lucreze personal separat, medici care se vor ocupa strict de pacienții din Urgență. Urmează să obținem avizul de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și îi vom da drumul“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

RMN nou, cu anestezie generală

La SJU Craiova a fost montat unul dintre puținele RMN-uri din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală
La SJU Craiova a fost montat unul dintre puținele RMN-uri din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală

De săptămâna trecută, pacienții au acces și la investigații de rezonanță magnetică (RMN) de cea mai bună calitate. A fost montat un aparat RMN nou, de care beneficiază aproximativ 300 de bolnavi. Este unul dintre puținele din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală. Aceasta permite ca investigația să fie făcută și la copii sau pacienții claustrofobi. Până acum nu exista această posibilitate la SJU Craiova. „Este unul dintre puținele RMN-uri din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală. Aceasta înseamnă că de acum putem face RMN și la copii, și la persoanele claustrofobe. Un astfel de aparat exista la un moment doar într-un centru medical privat din București, dar programările se făceau peste un an“, a adăugat dr. Bogdan Fănuță. Noul RMN este prevăzut și cu un un sistem de date, care va putea fi accesat de către medici atât de acasă, cât și din spital. Ca să poată beneficia de investigație gratuită, pacienții trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul specialist.

Analize decontate de CAS de la 1 august

Pe de altă parte, spitalul a pus la punct un laborator la standarde europene unde oamenii își pot face analize gratuit. Laboratorul a fost dotat cu aparatură nouă și a primit toate acreditările de care era nevoie. Astfel, de la 1 august, laboratorul spitalului intră în contract cu CAS Dolj, ceea ce înseamnă că analizele oamenilor asigurați medical vor fi decontate. „De aproape un an și jumătate am început să schimbăm aparatura. Spitalul avea un deficit din acest punct de vedere. Am obținut toate acreditările necesare laboratorului. Acestea atestă faptul că în momentul de față spitalul are un laborator la standarde europene, astfel încât să poată intra în contract cu CAS. Până acum nu am avut contract pentru partea de laborator. Dacă veneai la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie să faci analize gratuit, nu puteai pentru că nu erau decontate. De la 1 august, oamenii pot să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist și să fac analizele gratuit la spital, în limita fondurilor date de CAS“, a explicat managerul spitalului.

Ținta SJU sunt analizele pentru depistarea bolilor rare

Spitalul Județean Craiova luptă să devină unul dintre puținele centre naționale care fac analize pentru bolile rare. „Vrem să facem analize care acum nu se pot realiza în laboratoarele din regiune și pentru care oamenii trebuie să meargă la București. În plus, vrem să devenim unul dintre centrele naționale care fac analize pentru bolile rare. Suntem acreditați drept centru de boli rare și vrem să reușim să diagnosticăm aceste afecțiuni. Avem suficient personal medical. Toții medicii sunt acum în contract cu CAS. Am dat de anul trecut circulară în spital prin care am anunțat că toți medicii care lucrează în spital vor intra în contract cu CAS. Au fost mici nemulțumiri, dar spitalul începe să devină încet, încet competitor pe piața serviciilor de sănătate din ambulatoriu“, completează dr. Bogdan Fănuță.
În laboratorul SJU lucrează peste 120 de oameni. Ca munca să fie eficientizată, aici a fost implementat un sistem de cod de bare, iar analizele vor fi citite în mod automat de aparate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS