Sănătatea, la granița dintre public și privat

Infrastructura medicală privată acoperă 75% din totalitatea unităţilor medicale din România (Foto: arhiva GdS)
Infrastructura medicală privată acoperă 75% din totalitatea unităţilor medicale din România (Foto: arhiva GdS)

Sistemul de sănătate privat a luat avânt în ultimii ani în România. Sistemul privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ceea ce priveşte unităţile medicale şi personalul angajat. Infrastructura medicală privată acoperă 75% din totalitatea unităţilor medicale din România, cu o creştere medie anuală de 300%, în ultimii 15 ani. Statisticile se reflectă și în Dolj, unde în ultimii ani clinicile private au apărut precum ciupercile după ploaie.

Sistemul de sănătate privat şi cel de stat au ajuns să conviețuiască. Graniţa dintre cele două nu este bine definită. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) decontează o parte din cheltuielile clinicilor şi spitalelor private, iar unii medici lucrează atât la stat, cât şi la privat. Potrivit datelor oferite de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, anual, în sistemul privat de sănătate, ajung peste cinci milioane de pacienţi. În România există, în prezent, 56.295 de unităţi sanitare, de la spitale, cabinete şi clinici de specialitate, farmacii şi laboratoare de analize. Dintre acestea, 75% sunt private, diferenţa semnificativă fiind dată de policlinici, centre şi cabinete medicale de specialitate şi cabinete stomatologice, în aceste situaţii fiind vorba despre 90% pondere privată. Mulți dintre pacienți preferă să meargă să se trateze în clinicile private ca să evite orele de așteptare și condițiile precare din unele spitale publice. „Sistemul public a fost și este supraaglomerat. Probabil de aceea au apărut și nemulțumirile pacienților. Nu văd cele două sisteme ca fiind într-o concurență, sunt complementare. Nu trebuie să uităm că în multe unități private lucrează medici ce își desfășoară activitatea și în spitalele publice. Una dintre problemele pacienților este însă supraaglomerarea din spitalele de stat, iar asta îi face unori să meargă la clinicile private unde se așteaptă la condiții mai bune“, a spus dr. Adrian Petrișor, specialist în medicină internă, cardiologie și managerul unei clinici private din Craiova.

„Foarte mulți pacienți se adresează strict urgențelor“

Serviciile medicale private s-au dezvoltat pe fondul calităţii reduse a serviciilor medicale publice, a absenţei aparaturii medicale, dar mai ales din cauza felului în care pacientul este tratat în sistemul de stat. Supraaglomerarea din spitalele publice apare însă și din cauza faptului că mulți români preferă să se trateze în Urgență, fără să treacă pe la medicul de familie sau prin policlinică. „Foarte mulți pacienți se adresează strict Urgențelor. Așa se face că uneori Urgența este supraaglomerată de cazuri care nu ar trebui să ajungă acolo. Din păcate, sunt foarte mulți români care nu își plătesc asigurările de sănătate, lucrează la negru sau în alte țări și nu pot să beneficieze de servicii gratuite. Așa că merg în Urgență, unde nu li se cere nimic. Aceștia sunt pacienții care ar trebuie să se adreseze ambulatoriului. Făcând paralele cu sistemul privat, policlinicile din spitalele de stat sunt cele care au pierdut pacienți, care au migrat în privat“, a adăugat dr. Adrian Petrișor.

„Spitalizările de zi ar trebui să fie valorificate la maximum“

Spitalizarea de zi este o măsură prin care alte țări au reușit să eficientizeze sistemul de sănătate și să scadă costurile. În România, această componentă a fost mai puțin dezvoltată în spitalele de stat. În ultimul timp însă, tot mai multe clinici private dezvoltă acest segment. „Spitalizările de zi ar trebui să fie valorificate la maximum. Ele au apărut de mult, dar în sistemul de stat au fost considerate mai puțin o alternativă a internărilor continue. Problema este că în multe zone rurale pacientul nu are acces la serviciile medicale și atunci când vine la spital nu poți să îl ții doar o zi pentru că nu ai cu să procedezi cu actele medicale, sunt pacienți care nu au fost consultați de ani la rând și atunci este nevoie de spitalizare mai îndelungată. În schimb, pacientul tânăr din oraș preferă să aibă spitalizare de zi. S-a împământenit ideea că spitalizarea de zi înseamnă că omul vine, mănâncă, face niște analize, stă 12 ore și pleacă. Nu este așa! Spitalizarea de zi înseamnă inclusiv tratamente injectabile, perfuzabile, pe care pacientul poate să le facă timp de șapte zile. De exemplu, vine, stă o oră, face tratmentul și se întoarce la serviciu. Sunt mulți pacienți tineri care nu își permit să stea 7 -12 zile în spital și apelează la această variantă. În străinătate, spitalizarea de zi are o proporție mult mai mare“, a explicat dr. Adrian Petrișor.

Pe de altă parte, au fost situații în care spitalizările de zi au fost portița scurgerii ilegale a unor fonduri din sistemul de sănătate. „Din păcate, există unele centre medicale din țară care fac și nu prea ce trebuie în legătură cu aceste spitalizări de zi. Este vorba de decontarea unor servicii medicale care nu s-au efectuat în totalitate, poate diagnostice care s-au exagerat. Sunt probleme pe care și Casele de Asigurări de Sănătate le știu, de aceea poate uneori acționează și cu precauție din punct de vedere al spitalizării de zi“, mai spune medicul.

„Pentru o consultație primești cam 22 de lei de la CAS“

Cabinetele, clinicile şi spitalele private au ajuns să genereze, după unele estimări, un miliard de euro pe an, de peste 30 de ori mai mult decât în urmă cu un deceniu. Concurența și dorința de a rezista pe piață fac ca aceste clinici private să își dorească să ofere servicii de calitate. „Privatul este într-o permanentă concurență. Poate există și o gestiune mai bună a fondurilor. Este clar că dacă nu ai produs cel puțin salariile și amortizarea aparatelor, a doua zi ai pus lacătul pe ușă. În privat nu te ajută nimeni, la stat îți mai permiți acest «lux» de a mai depăși bugetul pentru că mai primești un ajutor de undeva. Prin contractul-cadru, la ora actuală pentru o consultație primești cam 22 de lei de la CAS. Nu știu cât sunt tarifele medii la o frizerie, dar nu cred că sunt mai mici. Un tarif mediu pe zona Doljului la consultații este undeva la 60-70 de lei. CAS plătește de trei ori mai puțin. La o electrocardiogramă, de exemplu, CAS plătește 15 lei, un tarif mediu care se cere în cabinete este undeva la 50 de lei“, a explicat dr. Petrișor, managerul unei clinici private din Craiova.

„În Oltenia nu putem vorbi de sistem privat de urgență“

În alte state, dezvoltarea sistemului privat de sănătate merge în paralel cu creșterea ponderii asigurărilor private de sănătate. Un studiu GFK arăta că în România acestea nu sunt foarte răspândite. Doar 4,5% dintre cei chestionaţi au spus că au o asigurare privată, iar alţi 4% au spus că au un abonament la o clinică. Acestea sunt, de obicei, bonusuri extrasalariale pe care corporaţiile le oferă angajaţilor. Puţini sunt cei care îşi permit să îşi facă o asigurare medicală privată pe cont propriu, mai ales că cei care vor asigurare privată nu pot renunța la cea de stat. „Discuții legate de sistemul privat de asigurări de sănătate au fost mereu. S-au dat mai multe variante. Una ar fi o asigurare privată care să o suplinească pe cea de stat, dar ar însemna că statul ar pierde o parte din bani. S-a discutat la un moment dat de o asigurare de stat de bază și suplimentar asigurare privată. Sunt țări unde cele două sisteme merg în paralel sau unde sistemul de asigurări este exclusiv privat. Însă, din punct de vedere al spitalizării, spitale private în adevăratul sens al cuvântului nu prea sunt în România. Și chiar dacă sunt, nu acoperă toate zonele sau specializările. Prin asigurare privată nu poate să își asigure doar asistență medicală primară sau doar ambulatoriu, internări de zi, trebuie să aibă în portofoliu mai multe opțiuni. Dacă eu mă asigur la o companie privată și vreau să mă oprez de apendicită, poate nu o să găsesc mulți furnizori în privat care să facă asta și atunci o să fiu nevoit să merg tot la stat. În plus, sistemul de urgență în mediul privat nu este atât de bine dezvoltat, cel puțin în Oltenia nu putem vorbi de sistem privat de urgență, deci oamenii care au o urgență și asigurare privată merg tot în spitalul de stat“, a mai spus dr. Adrian Petrișor, specialist medicină internă și cardiologie.


Comenteaza acum

Alte stiri

20 septembrie 2016

Sistemul RCA s-a blocat

Sistemul de înregistrare a poliţelor RCA nu funcţionează de noaptea trecută, şoferii care îşi fac în această perioadă asigurările auto obligatorii auto nu pot fi înregistraţi în bazele de date şi nici nu pot beneficia de reducerile legale, ...

Sumarul ediției de luni, 4 iulie 2016

Actualitate

» Şofer român, depistat în Italia după ce a condus 15 km în sens invers pe autostradă
» Iohannis: Este nevoie de un nou proiect de țară pentru România, pentru România viitorului în UE
» Termen limita pentru indemnizatia de somaj
» Sancţionaţi pentru parcare neregulamentară
» 1 000 de contestatii la evaluarea nationala, in Dolj
» Inca doi elevi doljeni eliminati din bacalaureat
» Până la finalul lunii, românii din străinătate vor putea plăti taxele locale prin ghișeul.ro
» NATO a acceptat înființarea unei brigăzi NATO în România
» Ghinea (MFE): Ministerul Muncii va dezvolta metodologia de creare a centrelor comunitare integrate
» Valea Jiului, Roşia Montană şi Zona Moldovei vor avea programe speciale de dezvoltare
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în OLtenia, la munte şi la mare
» Sfaturi pentru un concediu în străinătate în siguranţă
» Irak: Bilanțul atentatului de la Bagdad a crescut la peste 200 de morți
» Liderul UKIP, Nigel Farage, și-a anunțat demisia
» Siguranţa copiilor în lumea virtuală
» Premierul și miniștrii discută cu aleșii locali planul de reformare a administrației
» Sindicaliştii din administraţie publică locală vor intra marţi în grevă
» Lucrări de plombare pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Astăzi se sărbătoreşte Ziua Crucii Roșii Române
» 4 iulie, Ziua Statelor Unite ale Americii
» Răzvan Ioan Păunescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China
» Instabiltate atmosferică accentuată până deseară
» Absolvenții de liceu susțin proba scrisă la limba română din cadrul examenului de bacalaureat
» Cutremur de 3,5 grade pe Richter în județul Vrancea
» Dolj: Polițiștii rutieri din nou în acțiune

Dolj

» Craiova: Tânără rănită într-un accident, în 1 Mai
» Un poliţist doljean a refuzat 200 de euro mită
» Craiova: Şoferii indisciplinaţi în vizorul poliţiştilor
» „Vara șahistă craioveană” – 2016
» Cod Galben de furtună în Dolj şi Mehedinţi
» Craiova: Acţiuni de control în trenurile de persoane
» Dolj: Doi candidați, eliminați la prima probă a bacalaureatului
» Subiectele la bacalaureatul de Limba română: romanul psihologic și romanul interbelic
» Informaţii utile absolvenţilor promoţiei 2016
» Dolj: Infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice
» Culmea birocrației la Fisc: Două cozi pentru aceeași plată către stat

Gorj

» Gorj: Porche lovit de tren la Floreşti, Două persoane, rănite
» Gorj: Dosar penal pentru conducerea unei asociaţii de proprietari
» Condescu cere peste 800.000 de euro de la Pandurii
» Nici o medie de 10, la evaluarea naţională
» Peste 2.000 de absolvenţi se pot înregistra în căutarea unui loc de muncă
» IPJ Gorj şi-a mărit echipa

Mehedinţi

» Jandarmii mehedinţeni asigură ordinea publică la cele 8 centre de examinare pentru Bacalaureat

Sport

» Simona Halep, în sferturi de finală la Wimbledon
» Tenis: Angelique Kerber, prima calificată în sferturi la Wimbledon
» Alin Petrache: Notificarea WADA este o bâlbâială
» Fotbal / Șapte cluburi din Spania trebuie să returneze ajutoarele publice considerate ilegale de Comisia Europeană
» Fotbal / Exclusiv: Adrian Popescu, secund la Chiajna
» AS Scaești a câștigat Memorialul „Gh. Calotă“
» Dumitru Barbu va fi strategul Centrului de juniori al CSU

Top