17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe schimbări aduce noul Contract-cadru din Sănătate

Ce schimbări aduce noul Contract-cadru din Sănătate

Noul Contract-cadru aprobat săptămâna trecută de Guvernul României aduce mai multe servicii medicale pentru pacienții asigurați (FOTO: Arhiva GdS)
Noul Contract-cadru aprobat săptămâna trecută de Guvernul României aduce mai multe servicii medicale pentru pacienții asigurați (FOTO: Arhiva GdS)

Noul Contract-cadru din Sănătate, aprobat săptămâna trecută de Guvernul României, stabilește condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2016 – 2017 și urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016. Problema este că medicii de familie refuză să semneze contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pe motiv că nu au fost chemaţi la consultări și cer o serie de modificări.

Noul Contract-cadru urmează să fie semnat între furnizorii de servicii medicale și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Acesta asigură mai multe servicii medicale pentru pacienții care lunar plătesc asigurare de sănătate. O noutate este că pentru creșterea calității actului medical acesta prevede obligativitatea ca toți actorii din sistem, adică Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casele Județene, Direcțiile de Sănătate Publică și furnizorii de servicii, să aibă întâlniri trimestriale în care să analizeze calitatea serviciilor furnizate asiguraților și să aducă pe parcurs îmbunătățiri sistemului.
În ceea ce privește serviciile acordate de medicii de familie, noul contract stabilește că avizele epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate și adeverinţele medicale pentru preșcolari și elevi se acordă gratuit. De asemenea, în situațiile în care asiguratul își schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta, este în arest preventiv sau execută o pedeapsă privativă de libertate se poate transfera pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni, așa cum era stipulat în vechiul contract. Noile prevederi stabilesc și că serviciul spirometrie (modalitate de examinare folosită pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămânului – n.r.) nu se mai acordă de către medicii de familie, ci de medicul pneumolog.

Medicii de familie cer schimbări

Problema este că medicii de familie refuză să semneze noul contract cu CAS pentru că, susțin aceștia, nu au fost chemați la consultări și cer să fie făcute mai multe modificări în ceea ce privește medicina primară.
„Contractul a apărut târziu pe transparență decizională, trebuia să stea o lună în dezbatere, ceea ce nu s-a întâmplat. A apărut săptămâna trecută și ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie. Noi, medicii de familie, nu suntem de acord să semnăm contractele pentru că solicităm o serie de schimbări. Vrem să fim chemați la consultări, să găsim soluții. Este nevoie de creșterea fondului alocat medicinei de familie, creșterea plății per serviciu și per capita. Fondul alocat medicinei primare nu a mai crescut de cinci-șase ani. Este nevoie de aceste schimbări pentru a crește rolul medicinei de familie și a le asigura pacienților servicii de calitate“, a spus Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.
Dacă medicii de familie refuză să semneze contractul, pacienții asigurați riscă să fie în situația în care să plătească pentru consultație, bilet de trimitere.

Minorii, consultații la stomatolog o dată la şase luni

Noul Contract-cadru aduce mai multe servicii pentru pacienții tratați în policlinică. Aici se introduc noi proceduri de diagnostic precum electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii, dar și tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale. Pentru asistenţa medicală ambulatorie paraclinică se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală dentară, minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent. Totodată, se introduce un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei.

Accesul la serviciile medicale din spitale, facilitat

Spitalele sunt vizate de mai multe schimbări venite în beneficiul pacienților. Noul contract care urmează să fie încheiat între spitale și CAS introduce condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum șapte ore pe zi. Pentru a facilita accesul pacienților la serviciile medicale, bolnavilor, cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, iar pacienților cu hemofilie din programul național respectiv nu li se va mai cere prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.
Un comunicat al Ministerului Sănătății arată că „în prezent, se află pe circuitul instituţional de avizare un proiect de act normativ de completare a noului Contract-cadru, care are ca principal scop crearea fundamentului legal pentru renunţarea la raportarea bilunară/lunară/trimestrială a serviciilor efectuate de furnizori, după caz, în favoarea raportării on-line în timp real. Perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate urmează să fie extinsă de la 72 de ore la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare/sărbătorile legale“.
Tot pe circuitul instituţional de avizare se află şi proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru, în care au fost incluse mai multe propuneri ale organizaţiilor reprezentative ale furnizorilor de servicii medicale, cum ar fi, cea a medicilor de familie referitoare la redefinirea grupelor de vârstă pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacienţii minori, sau cea referitoare la modificarea unor servicii medicale preventive şi profilactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS