11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții din Oltenia, tratați cu aparatură veche de 50 de ani

Pacienții din Oltenia, tratați cu aparatură veche de 50 de ani

Lipsa aparaturii performante din spitale este una dintre cele mai mari probleme ale sistemului medical (Foto: arhiva GdS)
Lipsa aparaturii performante din spitale este una dintre cele mai mari probleme ale sistemului medical (Foto: arhiva GdS)

În era tehnologiei, unitățile medicale din Oltenia încă își așteaptă pacienții cu aparate vechi și de 50 de ani. Multe dintre acestea ar fi trebuit să ajungă de mult la muzeu. Managerii spun că an de an trimit la Ministerul Sănătății (MS) lista lungă cu dotările de care au nevoie, dar se aleg în cel mai bun caz cu promisiuni.

Spitalele de stat din Oltenia sunt construite de pe vremea comunismului și au peste 30-40 de ani vechime. Deși au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluție, sistemul medical de stat din România este la pământ. Bolnavii sunt așteptați uneori în saloane cu igrasie, pereți de pe care cade tencuiala și băi în care nu îți vine să intri. Ca și cum nu ar fi de ajuns, lipsa aparaturii face ca de multe ori pacienții să nu aibă parte de servicii medicale de calitate. Dotările moderne sunt doar în broşuri, în multe spitale bolnavii sunt tratați cu aparate depășite. Spre exemplu, la Spitalul din Filiași medicii lucrează pe un aparat de radiologie vechi de 24 de ani. Unul nou ar costa însă cam la 100.000 de euro, bani pe care spitalul nu îi are. În plus, este nevoie și de înlocuirea aparatelor din laboratorul de analize, unde de 20 de ani medicii lucrează pe aceleași aparate. „Avem nevoie urgentă de un aparat de radiologie. Cel pe care medicii lucrează are 24 de ani. Anual, în jur de 8.000 de pacienți beneficiază de acest aparat. În plus, trebuie îmbunătățite și condițiile din laboratorul medical. Aparatura de aici are peste 20 de ani și trebuie urgent schimbată“, spune dr. Ioana Dumitru, managerul Spitalului din Filiași.
După multe solicitări făcute la Ministerul Sănătății, managerul Spitalului din Filiași a reușit să obțină o parte din finanțarea de care are nevoie pentru achiziționarea unor aparate. Numai că legea licitațiilor publice a fost schimbată și cumpărarea noilor aparte este deocamdată blocată. „Am făcut un raport către Ministerul Sănătății în care am cerut aparatura de care avem nevoie. Am primit finanțare pentru o parte din ceea ce ne trebuie, numai că suntem blocați cu achiziția pentru că s-a schimbat sistemul de licitații și nu s-a putut lucra în SEAP. Cu banii primiți urmează să cumpărăm un aparat de anestezie, un defibrilator, două paturi pentru Secția de Terapie Intensivă. Este vorba de paturi speciale pentru bolnavii ținuți într-o astfel de secție, care pot fi manevrate foarte ușor. Tot în acest buget intră și achiziția a două ecografe“, a adăugat dr. Ioana Dumitru.

Radiologie cu aparate vechi de zeci de ani

Cu lipsa aparaturii se confruntă și Spitalul din Segarcea. Medicii de aici sunt nevoiți să opereze pe mese chirurgicale vechi de peste 50 de ani. Aparatul pe care se fac radiografiile are și el peste 20 de ani. Problema este că banii sunt puțini. Dr. Doru Gofiţă, managerul Spitalului din Segarcea, spune că an de an face solicitări la MS pentru aparatura de care spitalul are nevoie, dar răspunsurile nu au apărut niciodată. „Se operează în continuare pe acele mese vechi, am încercat să le întreținem cât am putut de mult. Aș vrea să schimb și aparatul pe care se fac radiografiile, care este vechi de 20 de ani. De aparatul de radiologie beneficiază aproximativ 60.000 de oameni pe an. Am făcut adrese către minister legat de nevoia de aparatură. Nimeni nu a făcut nimic în acest sens“, a precizat dr. Doru Gofiţă.
Lipsa aparaturii ridică probleme și la Spitalul Municipal Caracal. Unitatea medicală are 15 secții. Cele mai solicitate sunt Neurologia și Oncologia. Fără aparatură modernă, spitalul nu poate răspunde așteptărilor pe care bolnavii le au. Lista de nevoi este mare, iar managerul spitalului o trimite la începutul fiecărui an Ministerului Sănătății. „Lista necesităților în ceea ce privește aparatura este lungă. Urmează să primim finanțare pentru două aparate de anestezie, un laparoscop. Mai avem însă nevoie și de alte dotări. Avem șase săli de operație și ne-ar fi necesare două mese de operație mai noi. Este nevoie și de aparatura de radiologie, iar aparatura pentru balneofizioterapie este veche de peste 20 de ani“, a explicat dr. Liviu Radu, managerul unităţii medicale din Caracal.

Spitalul din Calafat nu are nici CT, nici RMN

Unitatea sanitară din Băilești are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente. Fiecare secție are maximum 25 de paturi. Mesele chirurgicale din sălile de operație ale spitalului sunt din 1970. Medicii le întrețin și le folosesc cu speranța că, în curând, vor fi înlocuite. „De pe 15 martie am început un proiect transfrontalier cu Bulgaria care privește achiziția de aparatură. Prin intermediul acestuia ar urma să primim mese de operație. Avem nevoie de aparatură pentru dotarea laboratorului, dar și de un aparat de anestezie și de lămpi scialitice. Deocamdată nu știm când am putea primi aparatura“, a spus Mirela Ţibreanu, managerul spitalului.
Situația Spitalului din Calafat nu face notă discordantă când vine vorba de aparatură. Și aici este mare nevoie de un laparoscop.
Conducerea unității a făcut demersuri, dar până acum nu s-a găsit o soluție. În Spitalul din Calafat nu există nici CT, nici RMN, pacienții care au nevoie de astfel de investigații de înaltă performanță sunt trimiși la alte unități medicale. „În Secția de Terapie Intensivă este nevoie mare de un ventilator, cel care există acum este vechi. De asemenea, spitalul are nevoie și de ecografe, unele dintre cele care există acum în spital au peste zece ani. Ne mai trebuie un ventilator mobil pentru urgențe, dar și un aparat de raze mobil“, a spus dr. Anca Dimitriu, medic primar ATI și fost director medical al Spitalului din Calafat.

Spitalul din Balș are nevoie de un nou bloc operator

La Spitalul din Balș, policlinica a fost renovată și dotată cu aparatură nouă. Nu este însă suficient. Unitatea medicală deser­vește aproximativ 60.000 de locuitori din oraș și din comunele învecinate. Managerul unității sanitare, dr. Ștefan Stănculescu, spune că fondurile alocate spitalului de către Casa de Sănătate ajung în mare parte pentru salariile angajaților și achiziționarea de medicamente, astfel încât de investiții mai greu poate fi vorba. Este nevoie de construcția unui bloc operator nou care să respecte standardele cerute. „În spital am reușit să aducem o linie de chirurgie laparoscopică, dar ne dorim să facem mai mult de atât. Avem nevoie de un defibrilator mai performant, dar și să facem un bloc operator nou pe care îl dotăm cu tot ce este nevoie. Trebuie să fie un bloc operator izolat care să aibă circuite separate, Terapie Intensivă și cameră de sterilizare“, a explicat dr. Stănculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS