14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProbele realizate la ICECHIM de Guvern arată că unele substanţe Hexi Pharma erau diluate şi de zece ori

Probele realizate la ICECHIM de Guvern arată că unele substanţe Hexi Pharma erau diluate şi de zece ori

Probele de dezinfectanţi medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM arată că în unele cazuri, substanţele erau diluate de până la zece ori, a declarat astăzi, la Palatul Victoria, Victor Strâmbu, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, potrivit Hotnews.

Toate probele analizate au fost neconforme, a spus oficialul guvernamental. Premierul declarase marţi că o să se testeze şi produsele altor firme.

„Sper eu că începând de mâine (miercuri notă red.) să avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentraţie care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmând că în zilele următoare să se preleveze probele şi să se facă testele şi de la celelalte firme producătoare care livrează produse în România. O să le facem proporţional şi cu cota de piaţă, ca să avem reprezentare cât mai bună a prezenţei acestor produse în spitale. Obiectivul este să ne asigurăm că produsele care se folosesc pentru dezinfecţie în spitale sunt la calitatea scontată şi îşi fac treaba”, a afirmat premierul în urmă unei întâlniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sănătăţii

Spre exemplu, la produsul Suprasept produs de Hexi Pharma se declara un conţinut de 12% glutaraldehida iar măsurătorile de laborator au arătat o concentraţie de doar 1,23%, a arătat secretarul de stat. La o concentraţie declarată de clorură de amoniu de 15% testele au relevat 5,18% iar la un produs de iod cu o concentraţie declarată de 10% testele au determinat doar 7,41%. Secretarul de stat a precizat că s-a decis retragerea „imediată” a tuturor produselor neconforme.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că guvernul nu exclude să se îndrepte în civil împotriva Hexi Pharma deoarece „există prejudicii pe care începem să le constatăm”.

Dan Suciu nu crede că spitalele se vor confruntă cu o criză de substanţe dezinfectante, deoarece „oricând un spital poate face o achiziţie pe SEAP (sistemul achiziţiilor publice) de azi pe mâine de sub 15.000 de euro”. „Discuţia legată de incapacitatea unui spital de a avea sau nu substanţe nu se potriveşte momentului”, a susţinut el.

Începând „de mâine sau poimâine”, se vor efectua controale încrucişate în toată ţară, „în general în zonele fierbinţi”, precum neonatologia, pentru a se verifică calitatea dezinfectanţilor utilizaţi în sistemul medical, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS