16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDepresia a schimbat viaţa unei tinere

Depresia a schimbat viaţa unei tinere

Irina alături de tatăl ei (Foto: Lucian Anghel)
Irina alături de tatăl ei (Foto: Lucian Anghel)

La 19 ani, Irina cântăreşte aproximativ 20 de kilograme. Sunt zile în care nu mănâncă nimic sau refuză să bea chiar şi apă. Îi este teamă să nu-i fie rău, să nu revină crizele şi durerile insuportabile. De la un episod de depresie, care a debutat în urmă cu câţiva ani, starea de sănătate i s-a agravat. A fost diagnosticată cu marasm nutriţional şi anorexie nervoasă. Din cauza malnutriţiei, are frecvent căderi nervoase, dar şi o stare generală proastă. A fost nevoită să renunţe la şcoală, are nevoie permanent de o persoană care să o însoţească, iar singura soluţie pentru a-şi reveni din acele crize este „hrănirea prin perfuzii“. Lipsa de calciu i-a distrus dantura, iar din cauza infecţiilor, medicii au decis extracţia în mare parte a dinţilor. 

Familia Delcea locuieşte la aproximativ 50 de kilometri de Craiova, în comuna doljeană Caraula. Trăiesc de aproximativ nouă ani o dramă, de când copila lor, Irina, a suferit o depresie. Părinţii susţin că problemele copilei au început după ce în familie a apărut un nou membru, sora cea mică a Irinei. Au încercat tot ce a fost posibil pentru a-şi vindeca fata, au mers la clinici de specialitate din întreaga ţară, însă în zadar, problemele medicale persistă. „În momentul în care s-a născut fetiţa cea mică, Irina a suferit acea cădere. În mintea ei de copil şi-a imaginat că nu o să o mai iubim, s-a izolat, a refuzat să mai mănânce, a început să vomite din ce în ce mai des, a început să facă crize, să îşi bage mâinile pe gât pentru a-şi provoca greaţă. În momentele de criză suntem nevoiţi să chemăm urgent salvarea, iar atunci începe practic coşmarul. Noi nu avem voie să o însoţim, deşi fata noastră are grad grav de handicap, iar în spitalele din Craiova nu este primită. Am fost nevoiţi să mergem, în cele mai multe dintre cazuri, la Spitalul Clinic de Urgenţă din Timişoara. Cei mai mulţi ne spun să o ducem într-un sanatoriu, însă nu putem face acest lucru. Este copilul nostru, are nevoie de noi. Specialiştii comisiei de evaluare nu i-au acordat dreptul de a avea însoţitor, deşi în momentele de criză este nevoie ca eu sau soţia să fim lângă ea. Am mers la spitale atât în Craiova, cât şi în Timişoara şi Bucureşti, am fost chiar şi la Institutul Naţional de Endocrinologie «C.I. Parhon», am mers la Ministerul Sănătăţii, am încercat tot ce a fost omeneşte posibil pentru a ne trata copilul“, a povestit Ionel Delcea, tatăl Irinei.
„Ne dorim ca fata noastră să fie tratată în spitale din Craiova“

Părinţii sunt disperaţi. Crizele fetei au început să fie din ce în ce mai dese. Au venit la redacţia Gazetei de Sud să ne ceară sprijin. Nu vor bani, vor doar să îi ajute cineva pentru ca Irina să fie evaluată de o echipă de specialişti. Privesc neputincioşi cum de nouă ani fata lor nu se dezvoltă, nu depăşeşte în greutate mai mult de 21 de kilograme. „Refuză mâncarea, iar când face crize este din ce în ce mai greu. Spune că, atunci când mănâncă, o apucă durerile de cap, de stomac. Îi este teamă să mai mănânce… Sunt zile în care ne întreabă de ce sora ei este sănătoasă, iar ea nu. Ne dorim ca fata noastră să fie tratată în spitale din Craiova să nu mai fim nevoiţi să mergem la Timişoara. Ne-am săturat de refuzurile medicilor din spitalele craiovene. Am ajuns într-o după-amiază, de exemplu, cu Irina la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru că vomita foarte rău, iar la ora 2.00 noaptea ne-au făcut externarea. Ne-au spus că putem pleca. Este inuman aşa ceva. La cei 19 ani a rămas doar cu doi, trei dinţi. Ani în şir am tratat-o acasă. Mergem la Spitalul din Pleniţa doar pentru ca medicii să îi pună branula, iar noi îi punem acasă perfuziile cu glucoză, vitamine pentru a nu se deshidrata. Stăm cu geamantanul de glucoză, perfuzii pregătit. Ne-au spus medicii din Timişoara că, dacă nu facem acest lucru, riscă să facă blocaj renal“, a adăugat mama Irinei. Diagnosticele Irinei sunt multiple în acest moment.

Comisia Superioară susţine că au fost respectate criteriile legale pentru încadrarea Irinei

Reprezentanţii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj au menţionat faptul că Irina a fost evaluată conform criteriilor legale, în gradul de handicap grav fără însoţitor. „La baza încadrării în grad de handicap au fost luate în considerare întârzierea mintală şi scorul GAFS. Anorexia nu se încadrează în grad de handicap. Părinţii au contestat certificatul emis de Comisie, însă Comisia Superioară a trimis răspuns că «s-au respectat criteriile de încadrare în grad de handicap»“, a precizat dr. Claudia Popa, preşedinta Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj. Am încercat să aflăm şi părerea reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj despre acest caz, în special despre acuzaţiile aduse de tatăl Irinei, care susţine că fata lui nu poate fi tratată în spitale craiovene. „Internarea în spital a unei persoane se face atunci când starea de sănătate a acesteia o impune, fie prin serviciul de urgență, în situația urgențelor medico-chirurgicale, fie prin serviciul de internări pe baza biletului de internare emis de medicul specialist sau de medicul de familie. Dacă internarea pacientului cu bilet de internare este refuzată în mod nejustificat, acesta trebuie să se adreseze managerului spitalului, iar dacă nu se rezolvă problema la acest nivel, Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu care spitalul în cauză are încheiat contract de furnizare de servicii medicale spitalicești. Direcțiile de Sănătate Publică nu au atribuții și competența de a asigura internarea unui bolnav decât în situațiile în care acesta suferă de o boală infecto-contagioasă unde există pericol epidemic. Fiica lui Ionel Delcea s-a aflat până la vârsta de 18 ani în evidența secției de psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu» Timișoara, iar în prezent trebuie luată în evidență de o secție de profil adulți. Pentru aceasta, i-am recomandat să se prezinte la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Laboratorul de Sănătate Mintală Adulți“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.

Cei care doresc să ia legătura cu familia Delcea o pot face sunând la numărul de telefon: 0251.369.711.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS