16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateClinica de Chirurgie I are nevoie de renovare totală

Clinica de Chirurgie I are nevoie de renovare totală

Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este mereu plină de pacienți. Cele 70 de paturi sunt ocupate în permanență de bolnavi veniți din toată Oltenia. Medicii care lucrează aici sunt specializați în străinătate și realizează intervenții chirurgicale de amploare. Clinica are însă nevoie de renovare totală, care nu s-a mai făcut de 15 ani. Pereții decojiți, paturile vechi de zeci de ani și băile deteriorate trebuie să fie schimbate.

Pacienții din Oltenia cu cele mai grave probleme de sănătate care necesită intervenție chirurgicală sunt trimiși în Clinica de Chirurgie I a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Toate saloanele clinicii sunt pline de bolnavi, unii așteaptă să fie duși în sala de operație, alții sunt în perioada de recuperare. Anual, aici sunt tratați în jur de 2.500 de pacienți, iar 80 la sută necesită intervenții chirurgicale complexe. Cei mai mulți pacienți suferă de boli maligne. Ca să poată face face față numărului mare de pacienți, medicii încearcă prin metode noi de îngrijire să scadă zilele de spitalizare ale bolnavilor. După modelul altor sisteme de sănătate, și aici s-a adoptat conceptul de chirurgie cu reabilitare rapidă. În acest fel, pacientul se recuperează mai repede și costurile spitalului scad. „Sunt mulți pacienți și ar trebui să existe un număr mai mare de paturi. Deocamdată, am făcut față scăzând durata de spitalizare pentru pacienții cu anumite afecțiuni. Scurtarea duratei de spitalizare este o tendință mondială și a fost adoptată pentru scădea costurilor din sistem. Conceptul de chirurgie cu reabilitare rapidă presupune să îi administrezi pacientului anumite îngrijiri în cursul operație și după aceasta, iar intervenția trebuie să se desfășoare după o tehnică perfectă, astfel încât să nu apară complicații și să se prelungească perioada de spitalizare. Prima dată, această metodă a fost aplicată în chirurgia colorectală electivă. Astfel scad costurile cu medicamente, sonde de aspirație, perfuzii, materiale sanitare“, a explicat dr. Valeriu Șurlin, șeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul SJU.

De multe ori lipsesc consumabilele

În Spitalul Județean Craiova se fac intervenţii chirurgicale cu laparoscopul din 1996, pionierii acestui tip de operaţii fiind medicii de la Clinica de Chirurgie I. În ultimul timp, chirurgia laparoscopică este tot mai folosită. De la începutul anului, medicii au realizat 135 de intervenții chirurgicale laparoscopice și 380 de operații clasice. De-a lungul timpului, s-a reușit dotarea clinicii cu aparatură performantă cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie (UMF), al conducerii spitalului, al Consiliului Județean și al sponsorizărilor. Probleme apar însă la consumabile, care se termină repede și sunt costisitoare. „Colecistectomia (procedură chirurgicală care presupune eliminarea veziculei biliare – n.r.) a devenit deja o intervenție laparoscopică curentă la noi. Am primit aparatură nouă, însă ceea ce se consumă sunt instrumentele de lucru, care au o anumită durată de viață, cu cât cazurile sunt mai dificile acestea se uzează mai repede. Și operațiile de apendicită se fac aproape în totalitate numai pe cale laparoscopică. Cel mai mare beneficiu pentru intervențiile complexe a fost apariția unor dispozitive performante de sigilare vasculară, de prevenire a sângerărilor intraoperatorii. Cantitatea de sânge pierdut la o intervenție a scăzut foarte mult de când le folosim. Nu mai este nevoie de atât de mulți donatori de sânge cum era în urmă cu câțiva ani. Probleme apar la consumabile, care sunt foarte scumpe“, a declarat dr. Valeriu Șurlin.
Tot laparoscopic rezolvă medicii și cazurile de eventrații postoperatorii, care apar la aproximativ 10% din cazurile de operații abdominale. Eventrația înseamnă trecerea unor organe din cavitatea peritoneala printr-un orificiu apărut din cauza unui traumatism abdominal sau, cel mai frecvent, după o intervenție chirurgicală. Pentru aceste intervenții este nevoie de anumite plase de material sintetic care se aplică pe peretele abdominal, dar care nu sunt decontate de stat. „Am început să rezolvăm o parte din eventrațiile postoperatorii pe cale laparoscopică. Dar aici avem nevoie de plase de material sintetic, care se aplică pe peretele abdominal și ajută să nu se producă complicații postoperatorii. Nu dispunem deocamdată de aceste plase. Ar trebui să se facă un program național, pentru că eventrația este o boală frecventă. Acum le cumpără pacienții, iar prețurile încep de la 50 de euro și ajung la câteva sute, în funcție de suprafață și calitatea plasei“, spune șeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul SJU.
Ceea ce nu se poate face în Craiova sunt intervențiile de transplant și, în general, chirurgia hepatică majoră, pentru că nu există încă dotarea necesară.

Nu s-a mai făcut renovare totală de 15 ani

Cea mai mare problemă a Clinicii de Chirurgie I este legată de condițiile de spitalizare. Clinica nu a mai trecut printr-o renovare totală de 15 ani și acest lucru se vede. Pereții holului central și ai unor saloane sunt decojiți. Pacienții sunt nevoiți să folosească băi deteriorate, peste care se vede că a trecut timpul. În sala de mese, mobilierul este și el vechi de ani buni. „Este nevoie de o renovare completă a clinicii. Ne dorim să avem invitați din alte țări, care să facă intervenții de noutate, iar pentru asta ne trebuie logistică, instalație electrică corespunzătoare. Este nevoie de renovarea saloanelor. Igienizare facem mereu, nu e zi în care să nu mutăm bolnavii dintr-un salon în altul ca să putem face, dar este nevoie de schimbarea paturilor, de saltele antiescare pentru persoanele imobilizate la pat pe o perioadă mai mare. Nu a mai fost făcută renovare generală de 15 ani. Cu ajutorul sponsorizărilor s-au mai făcut mici reparații în anumite saloane“, a spus dr. Valeriu Șurlin
Șeful Clinicii de Chirurgie I a lucrat o perioadă în sistemul medical francez și spune că în unitățile spitalicești din România ar trebuie să se schimbe, în primul rând, condițiile în care sunt primiți pacienții și în care medicii lucrează. „Când am fost în Franța rezident, în 2001, nu lipsea nimic acolo. Aveai tot ce îți doreai, condițiile de cazare aveau un standard ridicat, și aparatura la fel. La noi trebuie schimbate condițiile din spitale. Pacientul caută un medic în care să aibă încredere, dar și condiții. Trebuie să crească bugetul pentru materialele sanitare și pentru consumabile, care sunt foarte importante. De asemenea, trebuie să crească și retribuția cadrelor medicale care pleacă să lucreze în străinătate pentru un salariu mai bun, dar și pentru condiții“, a explicat dr. Șurlin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS