10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFără şanse la noua terapie pentru hepatită

Fără şanse la noua terapie pentru hepatită

După ani buni, lupta pacienților cu hepatită pentru terapia care le poate salva viața continuă (Foto: Arhiva GdS)
După ani buni, lupta pacienților cu hepatită pentru terapia care le poate salva viața continuă (Foto: Arhiva GdS)

Pacienții cu hepatită C luptă cu lipsurile și cu dezorganizarea din sistemul medical. După ani buni în care bolnavii și-au cerut dreptul la tratamentul fără interferon, singurul care le poate salva viața, acesta a fost adus și în România, însă numai pentru pacienții aflați în stadiul final al bolii. Ceilalți sunt lăsați în voia sorții, boala avansează și abia când ajung în ultimul stadiu pot depune dosare pentru obținerea noii terapii fără interferon. În plus, dosarele pentru obținerea tratamentului se aprobă greu. 

În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem exemplu negativ în Europa atunci când vine vorba de tratamentul bolnavilor de hepatită C. În ţara noastră se înregistrează cei mai mulţi oameni infectaţi, raportat la numărul de locuitori, dar şi cele mai mici rate de vindecare. După ani buni în care bolnavii de hepatită au cerut să beneficieze de tratamentul fără interferon, singurul care le poate salva viața, din toamna anului trecut noua terapie a apărut și în România. De aceasta pot însă să beneficieze doar pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F4. Pe scurt, cazurile cele mai grave. 5.000 de pacienți din toată țara ar trebui să aibă acces la noul tratament. Pentru acest lucru, bolnavii trebuie să depună un dosar cu toate actele care pot dovedi că se află în acest stadiu al bolii la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS), după care se așteaptă aprobarea care trebuie dată de o comisie formată la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
La CAS Dolj, de la 1 decembrie 2015 au fost depuse 302 dosare. Dintre acestea, doar 187 au fost aprobate, restul bolnavilor încă așteaptă un răspuns. Șansa de a beneficia de acest tratament este privită ca ultima salvare de pacienţii cu hepatită C sau ciroză hepatică în stadiu avansat, dar mulți sunt descurajați de lunile de așteptare. „După ce alergi să faci toate analizele ca să dovedești că ai diagnosticul pentru care se acordă tratamentul încep alte luni de așteptare. Pentru noi este singura șansă și am ajuns în stadiul cel mai avansat al bolii pentru că nu am avut la timp tratamentul care ar fi putut să ne salveze. Acesta a fost adus foarte târziu în România“, a spus Ioana B., pacientă.

„Nu se face nimic pentru scăderea deceselor“

Atât reprezentanții pacienților, cât și medicii spun că este obligatoriu ca bolnavii în cazul cărora afecțiunea nu a evoluat atât de mult să fie incluși în program. În țări precum Germania sau Ungaria, la tratamentul fără interferon au acces și pacienții cu gradul de fibroză F1, F2 sau F3. „Pacienților cu F3, F2, F1 li se ia practic drepul la viață. Se aprobă dosarele doar pentru pacienții cu gradul de fibroză F4. Dar nu se ține cont de faptul că de la F3 la ciroză nu este decât un pas foarte mic. Noi am făcut demersuri la Ministerul Sănătății astfel încât să poată beneficia de noua terapie toți, dar nu s-a întâmplat nimic. Ministerul Sănătății (MS) a pierdut controlul sistemului de sănătate. Este autoritate centrală în domeniu și ar trebui să-și facă treaba“, a spus Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).
Practic, în loc să se lupte pentru a preveni evoluția bolii, pacienții sunt lăsați să ajungă până în stadiul final și abia atunci să beneficieze de cea mai nouă terapie. Lipsa banilor pare să fie motivul pentru care nu se asigură tratamentul tuturor. „Trebuie să înțelegem că un bolnav cu F4 nu va ajunge niciodată la F3. În schimb, cei cu F3 pot să nu ajungă la F4 și numai prin acest tratament se poate opri evoluția bolii. La noi se așteaptă ca pacienților să le avanseze boala și abia atunci să le dăm cel mai bun tratament. Nu poți să faci asta, știind că există soluție terapeutică. Guvernul a spus că nu are bani să dea pentru toți bolnavii, ci doar pentru cei care sunt în stadiul cel mai avansat. Nu se face nimic pentru scăderea deceselor“, a adăugat Vasile Barbu.

„Programul este constrâns de lipsa banilor“

Prof. dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterolog, este unul dintre medicii din Craiova care are pe listă bolnavi ce așteaptă vindecarea de la tratamentul fără interferon. Doar medicii din centrele universitare pot prescrie noul tratament, ceea ce înseamnă că toți pacienții din Oltenia trebuie să vină la Craiova. Cei mai mulți pacienți care au nevoie de noua terapie de pe lista medicului din Craiova vin aici din Gorj și Mehedinți, Vâlcea. „Ar trebui să beneficieze și pacienții cu F3 de acest tratament. S-a spus că pe măsură ce se vor epuiza cei cu F4 o să înceapă să fie incluși în program și ceilalți. Astăzi au venit la mine doi pacienți care au gradul de fibroză F3 și nu știau ce să facă, dacă să aștepte că poate se va deschide programul și pentru ei sau să înceapă să facă terapia cu interferon clasic de care pot să beneficieze ei acum. Mai ales pentru pacienții tineri ar fi fost foarte bine ca și cei cu F3 să fie incluși în program pentru a preveni agravarea bolii. Problema este că programul este constrâns de lipsa banilor. Eu am în jur de 60 de pacienți care sunt în tratament deja și alți 50 care și-au depus dosarele și așteaptă răspunsul. În alte țări, chiar și pacienții cu F1, F2 și F3 beneficiază de terapia fără interferon. Acum sunt scheme terapeutice pentru fiecare tip“, a explicat Paul Mitruț.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că peste 2.800 de pacienți au primit aviz pentru începerea tratamentului hepatitei C fără interferon din cele 4.124 de dosare trimise spre aprobare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS