27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalizele laptelui de la fermele din Dolj au ieşit bune

Analizele laptelui de la fermele din Dolj au ieşit bune

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat ferma din comuna doljeană Robănești care furnizează lapte către Lactate Brădet din cauză că nu se efectua triaj epidemiologic al mulgătorilor la ieșirea din tură. Reprezentanţii fermei vor contesta sancţiunea primită.

Toate cele cinci seturi de analize efectuate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj la cinci ferme din judeţul Dolj au ieşit bune. Se aşteaptă în acest moment rezultatul unui ultim set de analize, care a fost trimis la laboratoarele din Capitală. „Am efectuat zilnic controale la toate fermele din judeţ. Am luat probe de lapte de la fermele din Şimnicu de Sus, Malu Mare, Cioroiaşi, Robăneşti, Coţofenii din Dos. Practic, din toate aceste ferme au fost preluate probe deja de cinci ori, de fiecare dată însă analiza laptelui a fost bună. DSVSA Dolj nu a aplicat nici un fel de sancţiune fermierilor doljeni, singura sancţiune pe care aceştia au primit-o fiind cea dată de colegii noştri de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj la o fermă din Robăneşti, însă pentru nerespectarea triajului epidemiologic al mulgătorilor la ieşirea din tură“, a precizat Costică Retea, directorul DSVSA Dolj.

„Laptele nostru are circuit închis, iar mulgătorii mulg numai cu mănuşi“

Reprezentanţii fermei din Robăneşti sancţionaţi cu 3.000 de lei de inspectorii DSP Dolj au declarat pentru GdS că vor contesta sancţiunea primită. Mai mult decât atât, au ţinut să precizeze faptul că laptele din ferma pe care o conduc este cu circuit închis, ajungând direct la procesatori. „Pe 1 martie au venit prima dată în control, după care au revenit pe 2 martie pentru a lua probe de apă. La acest ultim control, am fost sancţionaţi de o echipă a DSP Dolj pentru că nu a fost trecut în caietul fermei triajul epidemiologic, mai exact, dacă fiecare mulgător a fost întrebat dacă a avut diaree sau leziuni pe mâini. Noi suntem o fermă cu 15 angajaţi cu tot cu administrator, oameni care respectăm regulile de igienă impuse şi care efectuăm periodic analize specifice. Mai mult decât atât, laptele nostru are circuit închis, iar mulgătorii mulg numai cu mănuşi. Se poate constata acest lucru dacă se verifică numărul mare de mănuşi pe care lunar le comandăm. Laptele ajunge în tancuri de răcire, recipient de 8.000 de litri în care laptele se răceşte la 4-5 grade. În acest tanc de răcire este ţinut până vine procesatorul. Tancul de răcire are sistem automat de spălare, de dezinfectare. Doar un astfel de tanc de răcire al laptelui ne-a costat aproximativ 24.000 de euro. Consider că tot acest scandal nu ne face decât rău din punct de vedere economic, pentru că noi, fermierii, nu avem nici o vină în toată această problemă. Practic, toţi fermierii am fost afectaţi, am fost târâţi într-un scandal care nu ne privea“, a spus Nicoleta Marinescu, administratorul fermei din Robănești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS