6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZeci de medicamente nu se mai găsesc, alte sute sunt pe cale să dispară - Bolnavi, dar fără acces la tratament

Zeci de medicamente nu se mai găsesc, alte sute sunt pe cale să dispară – Bolnavi, dar fără acces la tratament

Zeci de medicamente au dispărut din România în ultimele luni, iar alte câteva sute  ar putea dispărea în continuare (Foto: olttv.ro)
Zeci de medicamente au dispărut din România în ultimele luni, iar alte câteva sute
ar putea dispărea în continuare (Foto: olttv.ro)

Pacienții se confruntă cu o situație fără ieșire. Nu mai puțin de 50 de medicamente au dispărut de pe piața românească în ultimele luni, după cum arată Alianţa Medicilor (AM). Grav este că unele dintre acestea nu au înlocuitor. Bolnavii de cancer sunt disperați acum pentru că singura șansă să aibă acces la anumite medicamente vitale este să le cumpere din alte țări. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, producătorii amenință retragerea de pe piaţă a peste 120 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienţi.

Dreptul la sănătate, garantat de Constituţie şi alte normative, le este încălcat pacienților români, care de câteva luni nu mai au acces la medicamente uzuale. Sunt oameni care merg în spital sau în farmacie și află că medicamentul care le-a ținut starea de sănătate sub control acum este de negăsit și, mai grav, în unele situații, nu are nici înlocuitor. Disperați, bolnavii aleargă de la o farmacie la alta, doar, doar or găsi medicamentul de care au nevoie. Cum de s-a ajuns aici? O inițiativă a Ministerului Sănătății (MS) ce i-a bucurat la început pe pacienți s-a transformat într-un coșmar care nu se mai sfârșește. Ieftinirea medicamentelor începând cu 1 iulie 2015 a determinat producătorii ca încet, încet să refuze să mai aducă pe piața românească unele produse, pentru că nu mai au nici un câștig financiar.

„Decizia s-a luat fără să se facă un studiu de impact“

Un bolnav de cancer care a „injectat“ lunar statului banii din asigurarea de sănătate este lăsat acum, de același stat, să moară. Dezamăgiți de cercul vicios din sistem, bolnavii se întreabă cum un pacient din Bulgaria sau Ungaria poate să aibă acces la acel medicament, iar el nu. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), spune că înainte de a ieftini medicamentele, în vara anului trecut, MS nu a făcut, așa cum era normal, un studiu de impact. „Lipsesc între șapte și 14 medicamente uzuale. Nu sunt foarte scumpe, dar lipsa lor pune în pericol viața bolnavilor. La prima vedere, scăderea prețului părea o măsură bună, dar acum aduce numai deservicii pacienților. S-a ajuns aici pentru că decizia s-a luat fără ca înainte să se facă un studiu de impact. Trebuia să se vadă dacă se poate asigura piața, dacă se poate asigura continuitatea tratamentului pacienților. Nu s-a făcut așa ceva. Am făcut sesizări către MS legat de medicamentele care lipsesc. Acum, pacienții care au posibilități financiare își cumpără medicamentele ce lipsesc în România din țările vecine, care sunt mai responsabile: Bulgaria, Ungaria. Acolo nu există asemenea probleme. Cei care au bani le procură de acolo, însă cei care nu au sunt puși în situația să întrerupă tratamentul. Este vorba de tratamente de sute de lei. Sunt oameni care abia își permit să se deplaseze la spital, darmite să meargă după medicamente în alte țări!“, spune Cezar Irimia.

„S-a ajuns la situații absolut abuzive“

Alianţa Medicilor (AM) a întocmit o listă a medicamentelor care au început să dispară de pe piață odată cu ieftinirea. Este vorba de 50 de medicamente. Printre acestea se numără Digoxin, recomandat pentru insuficienţa cardiacă și care nu are înlocuitor. Lipsesc și Miostin, Vessel Due, recomandat pentru patologie vasculară cu risc de tromboză, Detralex și lista poate continua. Cum explică producătorii medicamentelor faptul că nu mai aduc aceste produse în România? „Un preț foarte mic al medicamentelor le face accesibile pentru pacienți, dar nu și disponibile. Prețul foarte mic face ca pacienții să și le permită, însă nu înseamnă că le și găsesc. Asta se întâmplă în acest moment! Un producător de medicamente este un agent economic care trebuie să-și poată continua activitatea. Dacă din cauza faptului că prețul la medicamente este stabilit de către MS și este fixat în mod arbitrar la un nivel care îl aduce sub pragul de rentabilitate, adică dacă producătorul pierde bani ca să realizeze acel produs, nu îl mai produce. Acest lucru nu se înțelege la Ministerul Sănătății! Politicile de sănătate care să facă medicamentele accesibile pacienților intră în responsabilitatea MS, dar acestea trebuie făcute în așa fel încât să permită o funcționare corectă din punct de vedere economic al producătorilor. În acest moment s-a ajuns la situații absolut abuzive, care pun producătorii în imposibilitatea de a mai menține pe piață anumite medicamente“, a explicat Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Romane a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

„Estimăm că 123 de medicamente vor dispărea de pe piața românească“

Situația este departe de a-și găsi o rezolvare. Mai mult, de la 1 iulie 2016, producătorii spun că ar putea ieși de pe piață alte 123 de medicamente, dintre care aproximativ 55 au doar între una și trei alternative de înlocuire. Acest lucru se va întâmpla pentru că din iulie prețurile ar trebuie, din nou, să scadă, adică producătorii să-și alinieze prețurile cu 35% sub prețul minim european. „Acum suntem la nivelul prețului minim european cu medicamentele originale, or acea prevedere care mă obligă din vară să mă duc la 35% sub prețul minim european mă pune în imposibilitatea de a mai pune unele produse pe piața românească. În nici o altă țară nu se coboară sub prețul minim european, România este folosită ca țară de comparație de către alte zece țări din UE. Eu dacă aliniez prețurile cu 35% sub prețul minim european afectez și prețul medicamentelor mele în alte zece țări din UE. Noi am estimat că 123 de medicamente vor dispărea de pe piața românească, iar din acestea aproximativ 55 nu au decât între una și trei alternative de înlocuire, ceea ce înseamnă că aceste 55 de produse asigură până la trei sferturi din numărul de pacienți tratați, adică cel puțin 800.000 de pacienți vor fi la risc. Cele care au dispărut până acum, în mare măsură au ieșit de pe piață tot din cauza prețurilor“, a adăugat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.

„Ministerul trebuie să regândească politica de prețuri“

Compania de cercetare și studii de piață în domeniul farmaceutic CEGEDIM estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 2,86 miliarde de lei la preţ de distribuție în trimestrul IV al anului 2015, în scădere cu 14,3% comparativ cu trimestrul IV al anului 2014. Practic, dacă nu se iau măsuri, mult mai multe medicamente vor dispărea din România. „Situația este destul de serioasă, lucrurile se pot remedia, dar este nevoie de acțiuni concrete și relativ rapide, venite în primul rând de la MS. Experiența noastră după anii ‘90 arată că am plecat cu un deficit destul de mare de medicamente, apoi lucrurile s-au îmbunătățit gradual. Acum paleta de medicamente se restrânge iar și riscă să ajungă sub ceea ce avem nevoie. Ministerul trebuie să regândească politica de prețuri pentru că s-a forțat ideea prețului minim în ideea de a mări accesibilitatea medicamentelor, dar practic s-a ajuns în situația în care avem medicamente ieftine care nu se găsesc. Ar trebuie să existe altă abordare“, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.
Ministerul Sănătății, cel de la care toată lumea așteaptă soluții, spune prin vocea purtătorului de cuvânt că se află în dialog cu companiile farmaceutice. Deci, deocamdată, nici urmă de rezolvare. „Momentan, suntem în dialog cu companiile farmaceutice, cu comisiile de specialitate ale MS, pentru că acestea fac protocoalele de terapie pentru pacienții aflați în programele naționale. Se lucrează și se vor lua măsuri, o să vă anunțăm în momentul în care vom avea măsuri concrete. Până atunci, pentru ca pacienții să nu aibă de suferit pentru că s-au retras anumite medicamente de pe piață, spitalele trebuie să se adreseze distribuitorului Unifarm, care preia comenzile și încearcă să aducă toate produsele prin procedura de nevoi speciale. Discuțiile se poartă și la nivel de Minister de Finanțe, și la nivel de guvern“, a comunicat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS