Fonduri norvegiene pentru bolnavii de TBCTuberculoza sau „boala sărăciei“ continuă să fie o problemă majoră de sănătate. Provocarea sistemului de sănătate este să determine pacienții să nu mai renunțe la tratament pentru că din această cauză costurile pentru altă schemă terapeutică sunt mult mai mari și eficiența medicamentelor este mai redusă.

Tuberculoza este o boală infecţioasă, transmisibilă prin aer. Cel mai des atacă plămânii, dar poate afecta și alte organe ale corpului, ochii, oasele, pielea, tractul uro-genital, intestinele etc. Tuberculoza pulmonară este cea mai periculoasă, deoarece în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer bacilii de tuberculoză. Simptomele clasice ale tuberculozei sunt tusea care durează trei săptămâni, pierderea poftei de mâncare, transpiraţii excesive, mai ales noaptea, dureri în regiunea cutiei toracice. „La peste 90% dintre cazuri, boala afectează plămânii și atunci o numim tuberculoză pulmonară, dar poate afecta și alte organe ale corpului și atunci o numim tuberculoză extrapulmonară. Boala poate să se localizeze și la nivelul sistemului nervos central, la inimă, la nivelul ganglionilor limfatici, la oase sau la aparatul genital“, a spus dr. Alin Voicu Măceșeanu, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV .

Incidența TBC în Dolj, mai mare decât media pe țară

Persoanele cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi sunt cele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară infecțioasă, cele cu imunitate scăzută, cauzată de subnutriţie şi condiţii nefavorabile de viaţă, persoanele infectate cu HIV, fumătorii, copiii nevaccinaţi contra tuberculozei. Ultimele rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în 2014 erau 9,6 milioane de bolnavi de TBC în lume. Mai mult de 95% dintre cazurile de îmbolnăvire şi deces sunt depistate în ţările în curs de dezvoltare. „Dintre cele 9,6 milioane de bolnavi, aproximativ 480.000 erau pacienți cu rezistență la medicamente, adică multidrog rezistenți, ceea ce înseamnă că sunt rezistenți la cel puțin două dintre medicamentele de bază. Dintre aceștia, aproape 120.000 au decedat. În Dolj, în 2015 au fost aproximativ 700 de pacienți cu TBC. Dintre aceștia, în jur de 45 au fost multidrog rezistenți. Sunt cifre mari. Incidența acestei afecțiuni în România este de aproximativ 74,6 la suta de mii de locuitori, iar în județul Dolj este cam de 119,5“, a explicat dr. Victor Grecu, medic pneumolog și coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Doljul se situează pe primele locuri când vine vorba de numărul pacienților cu TBC pentru că județul nostru este într-una din regiunile sărace ale țării în care există mulți oameni care nu respectă regulile de alimentație și igienă, ceea ce duce la scăderea imunității organismului. „Din păcate, în majoritatea cazurilor, tuberculoza se regăsește în mediile sărace. Oltenia este considerată o regiune mai săracă și poate că și din această cauză incidența este mai mare. Noi, ca și centru regional și universitar, tratăm pacienți din toată Oltenia și astfel poate să existe și o creștere artificială a incidenței, însă asta nu diminuează gravitatea problemei cu care ne confruntăm“, a adăugat dr. Alin Voicu.

„Tuberculoza netratată poate duce la deces“


Țările din Occident și, mai ales, cele nordice, au reușit prin programe de prevenție, prin educarea și conștientizarea pacienților să reducă incidența TBC. În România există Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei prin care sunt suportate costurile tratamentului și examenele bacteriologice de care bolnavul are nevoie. Problema cea mare este că mulți dintre bolnavi renunță la tratament până să fie vindecați. În mod normal, tratamentul durează șase luni, dar după două-trei luni pacienții încep să se simtă bine și unii renunță la medicamente. „Oamenii trebuie să înțeleagă că premisa vindecării bolii constă într-un tratament corect efectuat atât din punct de vedere al dozei prescrise, cât și din punct de vedere al duratei. Tuberculoza netratată poate duce la deces. Dacă pacientul întrerupe tratamentul este poate mai rău decât dacă nu și-l face deloc pentru că poate să apară chimiorezistența la medicamentele uzuale. Asta înseamnă că pacientul trebuie să treacă pe o schemă de tratament mult mai severă, cu medicamente mult mai greu de obținut, mai costisitoare și care pot să fie mai puțin eficiente decât cele de primă linie. Dacă pentru un caz nou, un stagiu de tratament costă 250 de lei, pentru o tuberculoză agresivă tratamentul se ridică chiar la 14.000 de lei. În plus, pacientul nevindecat continuă să infecteze și alte persoane. Din păcate, întâlnim frecvent astfel de cazuri“, a mai spus dr. Alin Voicu.

Pacienții, urmăriți la domiciliu dacă fac tratamentul

Urmărirea pacientului pe toată perioada tratamentului este esențială. În acest sens, există un program cu fonduri norvegiene prin care pacienții din șase județe beneficiază de îngrijire multidisciplinară. Din Oltenia sunt implicate județele Dolj și Gorj. În prezent, 31 de pacienți doljeni beneficiază de acest program. Urmează, însă, să fie introduși pe liste și alții. Bolnavii sunt urmăriți pe toată perioada tratamentului de asistenți comunitari și de mediatorii sanitari, astfel încât să fie evitat abandonul terapeutic. „Este un proiect la care participă mai multe organizații. A demarat pe 30 octombrie 2015 și o să dureze până în aprilie acest an, dar probabil se va prelungi. Pacienții beneficiază de tratament sub strictă supraveghere. TBC este o boală parșivă, în sensul în care după două-trei luni de tratament simptomele dispar în mare parte și pacientul este tentat să creadă că s-a vindecat și de aceea renunță la tratament. Însă boala este doar ameliorată. Persoanele care supraveghează bolnavii care locuiesc în mediul rural sunt asistenții comunitari și mediatorii sanitari. În localitățile unde nu există nici asistent comunitar și nici dispensar urmărirea se face de către asistenta de la cabinetul de medicină de familie care poate să fie implicată în proiect“, a mai explicat dr. Alin Voicu. În total, în Dolj sunt implicați 40 de asistenți comunitari și zece mediatori sanitari.

Bolnavii primesc bonuri valorice de 80 de lei pe lună

Pacienții care pot beneficia de tratament și îngrijire prin acest program trebuie să aibă domiciliul pe raza județelor incluse în acesta și să completeze o fișă de consimțământ prin care ia la cunoștință avantajele includerii în program. Pentru asigurarea alimentației necesare, bolnavii primesc lunar și tichete în valoare de 80 de lei. „Criteriile după care pacienții sunt aleși să beneficieze de fondurile norvegiene sunt făcute astfel încât toți să aibă acces. Odată completată acea fișă, bolnavului i se asigură tratamentul sub supraveghere și bonuri valorice de 80 de lei pe lună. Pacientul beneficiază și de suport telefonic care îl ajută să stea de vorbă cu asistentul comunitar dacă a survenit ceva în starea lui de sănătate. Pot să existe reacții adverse la medicamente și este nevoie de sfatul specialistului“, a conchis dr. Alin Voicu, medic pneumolog.Comenteaza acum

Alte stiri

13 iunie 2018

Senatorii au adoptat modificările la Codul de Procedură Penală

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit, în plenul Senatului, 74 de voturi ...
8 iunie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec În primele zile ale săptămânii, puteţi fi indecis dacă tindeţi spre realizări în carieră. Vă creşte popularitatea, norocul şi starea de spirit. Dacă aveţi de realizat ceva important, amânaţi până duminică. Luni nu vă lansaţi în nimic nou. ...

Sumarul ediției de vineri, 15 ianuarie 2016

Actualitate

» Iris şi Magda Puskas, la Craiova
» „Son of Saul“, cu românul Levente Molnár, nominalizat la cel mai bun film străin
» „Wedding Monochrome“ – expoziţie de fotografie
» Comedia vine de la București la Craiova
» Poșta Română va fi restructurată
» Salonul fotocluburilor craiovene
» 22.000 de angajați sunt pregătiți să intervină în zonele cu risc de înzăpezire
» Finanţiştii se întâlnesc cu contribuabilii gorjeni
» Excelenţa în cercetare, premiată la Craiova
» Cum iei şomaj după ce ai lucrat în străinătate
» Sorin Frunzăverde a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare
» Pavel Filip, noul premier desemnat la candidatura pentru funcția de premier al Republicii Moldova
» Revenirea la alegerile în două tururi pentru alegerea primarilor
» Ambasada SUA va fi închisă luni
» Republica Moldova: Ion Păduraru îşi retrage candidatura pentru funcţia de premier
» Ford accelerează în Europa producția de mașini din gama Performance și lansează noul Focus RS
» Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale în anul 2016
» Două elicoptere militare americane s-au prăbuşit în largul coastei Hawaii
» Recomandări pentru circulaţie pe timp de iarnă
» Iohannis cere reexaminarea legii prin care aleșii condamnați la o pedeapsă cu executare își pierd mandatul
» Programul de educație cinematografică pentru elevi CinEd s-a lansat şi în România

Dolj

» Gală a Excelenței la Universitatea din Craiova
» Nepoata scriitorului Marin Sorescu s-a stins din viaţă
» Salonul Artiştilor Fotografi din Bănie
» Conacele din Sălcuța înfruntă timpul
» Secţiile de Urgență ale spitalelor orășenești au nevoie de susținere
» Vrea o viaţă normală după 20 de ani în centre de plasament
» Percheziții la traficanții de persoane
» Craiova găzduieşte selecţie pentru 800 de căpşunari
» Întreruperi energie electrică de luni
» Carmina Burana pe scena Operei din Bănie
» Slujiri ale ierarhilor din Mitropolia Olteniei

Gorj

» Utilajele de deszăpezire, pregătite intervină în zonele cu probleme
» Studenţi gorjeni, la schimburi de experienţă în Polonia, Cehia, Turcia şi Grecia
» Ziua Internațională a Zăpezii, sărbătorită pe Transalpina
» Gorj: Condiții bune de schi la Rânca

Olt

» Olt: Măsuri de aplicat la apariţia Codului Galben de ninsoare

Mehedinţi

» 22 de locuri de muncă sunt vacante în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii şi drumarii monitorizează circulaţia rutieră
» Vâlcea: Călătorii frauduloşi din trenuri, “vânaţi” de Poliţia Transporturi

Sport

» SCM atacă „sferturile“ Cupei Cupelor
» Am pierdut calificarea, dar am câștigat o echipă
» „Vânătoarea“ de fotbaliști liberi poate începe pentru CSU
» Fotbal – Bawab s-a înțeles cu Steaua. CSU a anunțat rezilierea contractului cu iordanianul (UPDATE)
» Fotbal – Alb-albaștrii, amical cu FC Hallerscher
» Fotbal – CSU Craiova poate legitima jucători liberi de contract

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omul cu masca de fier
» Bancul zilei
» Prima dronă din lume care poate transporta oameni

Top