Pacienții Policlinicii „Filantropia“, tratați în fostul sediu DNAhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=4XtyreLn90A

Zeci de mii de pacienți din toate județele Olteniei sunt consultați anual în policlinica Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Bolnavii trebuie să știe că ambulatoriul a fost, de curând, mutat în fostul sediu al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aici se găsesc toate cabinetele de specialitate.

În clădirea în care altădată erau anchetate nume grele, acum sunt tratați bolnavii. Sertarele nu mai sunt pline de dosare, ci de seringi, tensiometre și cititoare de carduri de sănătate. Ieri, pe holurile înguste ale clădirii, bolnavii așteptau în picioare la coadă. Veniți unii din județ, alții din Gorj sau Olt, oamenii au aflat care este noul sediu și ca la fiecare început de lună au ajuns la medic pentru rețete sau bilete de trimitere. La parter se află cabinetul de cardiologie, unul dintre cele mai solicitate. Ieri aici așteptau în jur de zece oameni. Zilnic vin cam 20. Într-o încăpere strâmtă, asistenta și medicul consultă un pacient. În cameră este loc doar pentru birou, un dulap și un pat pe care sunt așezați bolnavii. Dr. Mariana Păunescu spune că a cerut cabinet la parter pentru că bolnavilor de inimă, care deseori au și alte probleme de sănătate, le este greu să urce la etaj. Numărul celor care vin aici pentru tratament este din ce în ce mai mare. Deși spațiul este mai mic în unele cabinete, cadrele medicale spun că situația este de înțeles având în vedere că în vechea clădire au căzut bucăți de tavan și că nu vor rămâne aici definitiv. „Important este să ne facem treaba și oamenii să știe că suntem aici. În cabinet vin mulți pacienți, unii se tratează la noi de 20-30 de ani. Trebuie ținut cont de faptul că incidența bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult în ultimii ani. În general, pacienții sunt vârstnici, vorbim de vârsta a treia. Bolnavii tratați în policlinica spitalului vin din toate județele Olteniei. Principalele afecțiuni întâlnite sunt hipertensiunea și cardiopatia ischemică“, a spus dr. Marian Păunescu, medic primar cardiolog în Policlinica Spitalului „Filantropia“.

Cabinetul de Diabet, 1.000 de pacienți pe lună

Surprinși că ambulatoriul a fost mutat la DNA, pacienții spun că au aflat acest lucru de la alți bolnavi sau după ce au ajuns la vechiul sediu și au văzut afișul în care este precizată adresa noii locații. Cristian Stăncălie vine de doi ani la Policlinica Spitalului „Filantropia“. Craioveanul spune că la început, neștiind că ambulatoriul s-a mutat, a mers la vechiul sediu, și speră ca în curând cabinetele medicilor să revină acolo. „Nu am știu că trebuie să vin aici. Am fost la sediul vechi și am aflat de la o pacientă că s-a mutat. E mai greu cu mutarea iarna, dar sperăm să revină cât mai curând la fosta clădire, cu care eram obișnuiți“, a spus pacientul.

Ca să nu facă un drum în plus, bolnavii trebuie să nu uite acasă cardul de sănătate și biletul de trimitere. „Oamenii trebuie să se obișnuiască să vină la noul sediu. Este mai greu, dar fiind o situație de moment, trebuie să comunicăm între noi și să repunem lucrurile pe făgașul normal“, a adăugat dr. Mariana Păunescu, medic primar cardiolog.


La ultimul etaj al clădirii se găsește cabinetul de diabet și boli de nutriție. Aici spațiul în care sunt primiți pacienții pentru consult și tratament este mult mai mare.

După zilele libere de sărbători și mesele copioase care dau glicemia peste cap, pacienții au dat buzna și la medicul specialist diabetolog. Aici lucrează doi medici, în două ture. Pacienți îi pot găsi de la ora 7.00 până seara la ora 20.00. „Sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de tratament și îngrijire. La cabinet vin în jur de 24 de pacienți pe o tură, în medie pe lună sunt 500 de pacienți pentru un medic. Stilul de viață nesănătos, sedentarismul, stresul fac ca diabetul să apară și la tineri. Cel mai tânăr pacient tratat în cabinet are 26 de ani. Pentru pacienții care se prezintă la noi, putem determina glicemia și avem și un aparat cu ajutorul căruia putem stabili și hemoglobina glicată, adică media glicemiilor pe ultimele trei luni. Iar pentru investigații suplimentare, îndrumăm pacienții către laborator“, a precizat dr. Mihaela Bucu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Mutarea este temporară

Conducerea spitalului spune că mutarea ambulatoriului este provizorie. Clădirea unde funcționau înainte cabinetele medicale trebuie reabilitată. Medicii din ambulatoriu au început să se mute pentru că o parte din tavan s-a prăbușit. Pentru renovarea clădirii de pe strada Nicolae Titulescu urmează să fie alocate fonduri din bugetul local anul acesta. „S-a decis mutarea în fostul sediu al DNA pentru că spațiul în care funcționam înainte are bulină roșie și reprezenta un risc atât pentru bolnavi, cât și pentru medici. Oamenii trebuie să știe că în noul sediu pot găsi toate cabinetele de specialitate. La vechiul sediu am pus un afiș în care oamenii sunt anunțați unde pot găsi medicii acum. Mutarea este temporară, până când vechea clădire o să fie reabilitată“, a declarat Mariana Coandă, director îngrijiri la Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 ianuarie 2016

Actualitate

» Ministrul justiţiei, despre cărţile scrise de deţinuţi: „Voi dispune măsuri deloc blânde dacă legea a fost încălcată“
» 4 premiere la 3D Colours
» Dezbateri publice în şcoli
» Medicamentele care ar putea salva vieti lipsesc
» Suspendări la DGASPC după sinuciderea celor doi tineri
» Ce riscă cei care nu dau zăpada de pe trotuare
» Mutarea târgului creează harababură
» Câţi bani vor primii pensionarii în 2016
» Încă un scandal la DGASPC Dolj
» Paris: Bulevardul Champs Elysees va fi închis pentru mașini o duminică pe lună
» Complexul Energetic Hunedoara intră în insolvenţă
» Un bărbat înarmat cu un cuțit, împușcat mortal în fața unui comisariat de poliție din Paris
» Cel puțin 40 de persoane au murit într-un atentat terorist în Libia
» CSM: Propuneri pentru modificare legii care reglementează reducerea pedepsei în funcție de publicarea unor lucrări
» Elevii şi preşcolarii se întorc de luni la cursuri
» Crăciunul pe stil vechi în Republica Moldova
» Un avion al Blue Air cu 116 pasageri a ieşit de pe pista la aterizare din cauza zăpezi pe aeroportul din Cluj

Dolj

» Doi angajaţi de la DGASPC Dolj – suspendaţi temporar din activitate
» Aruncat în stradă, în plină iarnă?
» Ceartă pe locurile din Târgul Municipal
» Craiovenii, trimiși la lopată
» Craiova – SRL pe roți și șine
» Craiova: Tânărul acuzat de propagandă teroristă pentru Stat Islamic rămâne sub control judiciar
» Craiova: 11 persoane fără adăpost au primit ajutor de la poliţiştii locali
» Revoltă la Târgul Municipal Craiova
» Dolj: Peste 150 de sancţiuni contravenţionale în 24 de ore
» Nivelurile râurilor din bazinul hidrografic Jiu, sub Cotele de Apărare

Gorj

» Nereguli la fermieri în urma controalelor APIA prin teledetecţie
» Tinerii care nu au construit locuinţe rămân fără terenuri
» Reţinut la doi ani de la producerea unui accident rutier mortal
» Proiect pentru promovarea turismului la Târgu Jiu
» Bani în plus la salariu pentru angajaţii CEO

Vâlcea

» Poliţia în acţiune pe şoselele din Vâlcea
» Vâlcea: Minor prins conducând fără permis un ATV neînmatriculat
» Vâlcea: Prinşi în flagrant în timp ce furau anvelope dintr-un tir

Sport

» Oficialii CSU se joacă cu nervii suporterilor
» Maria Gavrilă revine la SCM Craiova
» Ancuța Bobocel începe anul cu trei competiţii de cros
» Tenis (m): Tecău și Rojer, învinși în semifinala probei de dublu, la Doha
» Exclusiv: Handbalista Maria Gavrilă, aproape de revenire la SCM Craiova
» Fotbal – România se menţine pe locul 16 în clasamentul FIFA
» Fotbal – Teodora Albon, locul 7 în clasamentul celor mai bune femei arbitru în 2015
» Fotbal – Manea, Burlacu și Hreniuc, chemați la naționala U19

Sanatate

» Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal
» Bolile de inimă, marele inamic al doljenilor
» Ministrul Sănătăţii: Am suplimentat cu 143.000 dozele de vaccin gripal

Educatie

» Lavinia Craioveanu: „Vor începe dezbaterile publice în școli“

Magazin

» Horoscop
» Record de proceduri cosmetice
» Bancul zilei

Top