17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDupă Sărbători, mulți pacienți au probleme cu fierea

După Sărbători, mulți pacienți au probleme cu fierea

Alimentația bogată în grăsimi crește riscul complicaţiilor litiazei biliare (Foto: arhiva GdS)
Alimentația bogată în grăsimi crește riscul complicaţiilor litiazei biliare (Foto: arhiva GdS)

În timpul Sărbătorilor de iarnă, frecvenţa complicaţiilor litiazei biliare crește, mărind numărul internărilor și numărul intervenţiilor chirurgicale de acest fel. Colecistul poate să fie dat peste cap de alimentația nepotrivită, stres sau oboseală.

Bila, sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzui, cu gust amar și caracter alcalin, secretat de ficat și depozitat în vezica biliară. Alimentația bogată în grăsimi din timpul Sărbătorilor de iarnă face ca, după această perioadă, în spitale să ajungă tot mai mulți pacienți care au probleme cu fierea. Durerea cauzată de afecțiunile biliare este poziționată la nivelul abdomenului superior. „Criza biliară sau colica biliară este o componentă a unui spectru foare larg de afecțiuni biliare care pleacă de la prezența litiazei biliare, până la prezența colecistitei, adică o inflamație apărută la nivelul pereților veziculei biliare. Durerea cauzată de afecțiunile biliare este poziționată la nivelul abdomenului superior, eventual în partea dreaptă. Este o durere care iradiază la nivelul umărului drept sau la nivelul spatelui și care apare la un interval de o oră până la cinci ore după consumul alimentelor care duc la contracția fierii. Este o durere foarte puternică, prelungită, și poate să fie însoțită de febră, frisoane, vărsături repetate. Alimentele grase pe bază de sos sau prăjiturile cu cremă pot să declanșeze problemele“, a spus dr. Adrian Petrișor, medic specialist în medicină internă.

Operația se face atunci când durerile sunt intense și frecvente

Trebuie știut că fierea are rolul de a depozita bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor. Calculii biliari se formează atunci când există o cantitate prea mare de colesterol în bilă sau atunci când aceasta nu se golește normal. Aceștia sunt de diferite mărimi. „Există mai multe tipuri de calculi. Calculi de colesterol, care au peste 80% din compoziție colesterol, sunt identificați ecografic și au o culoare galben închis până la maro. Mai există calculi pigmentari care au în componență colesterol în cantitate mai mică, sub 20%. Aceștia sunt mai numeroși și au culoare închisă. Există și calculi micşti care conțin și săruri de calciu și care la o radiografie abdominală simplă se văd ca niște formațiuni albe“, a adăugat dr. Petrișor.
Pietrele la fiere sperie pe oricine. Medicii spun că intervenția chirurgicală se recomandă numai atunci când durerile sunt intense și frecvente sau dacă persoana suferă și de diabet zaharat. „Pietrele pot să fie formate prin precipitarea colesterolului și a sărurilor biliare. Acestea pot să se precipite fie pentru că există malformații la nivelul colecistului care nu produc o golire corectă a acestuia, fie există diferite obstrucții care nu permit o golire completă. Nu pentru orice tip de calculi bolnavul este trimis la operație. În general, sunt trimiși pentru intervenție chirurgicală cei cărora calculii le produc dureri mari și frecvente, adică dacă au o criză la o lună, două. Există și situații deosebite în care oamenii ajung la operație chiar dacă nu prezintă dureri. Este vorba despre persoanele care suferă de diabet zaharat. Trebuie însă ținut cont de faptul că nu există doi pacienți la fel“, a precizat dr. Adrian Petrișor, medic specialist în medicină internă.

Stilul de viață sănătos previne această afecțiune

Cei are are probleme cu fierea trebuie să aibă grijă la dietă și la alimentele pe care le consumă. „Pacienții care au probleme cu fierea trebuie să evite alimentele grase. Trebuie ținute sub control diabetul zaharat, greutatea. De asemenea, trebuie evitate «dietele minune». S-a constatat că există o mai mare incidență a litiazei biliare la pacienții ce prezintă variații mari ale greutății. Și sarcina reprezintă un factor de risc. Trebuie să avem grijă cu preparatele hormonale pentru că și ele sunt un factor de risc. Și obezitatea predispune la această afecțiune. Dacă adoptați un stil de viață sănătos puteți preveni sau ține sub control această afecțiune“, a încheiat medicul specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS