Boala care doboară zeci de mii de doljeniDiabetul este boala ascunsă care macină organismul fără să ne dăm seama că s-a instalat. Peste 38.000 de doljeni suferă de diabet, după cum arată datele din luna aprilie. Îngrijorător este că peste 4.000 de copii români au fost diagnosticaţi cu această maladie, numărul fiind dublu faţă de acum zece ani.

Omoară încet, încet toate organele și nu poate fi vindecat, dar poate fi controlat și prevenit. În România, țara în care diabetul ocupă locul doi în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după cele cardiovasculare, nu există nici un program de prevenție pentru diabet. La fiecare șapte secunde, un om se stinge pe glob din cauza acestei maladii. În România, două milioane de locuitori au diabet, iar alte patru milioane au predispoziție la această boală. În ultimii zece ani, aproape s-a dublat numărul bolnavilor de diabet. Pe lângă măsurile pe care ar trebui să le ia Ministerul Sănătății și instituțiile abilitate, medicii spun că este bine ca fiecare dintre noi să cunoaștem și să respectăm regulile care pot preveni boala.

„Un program de prevenție condus de instituțiile statului ar costa mai mult decât un program terapeutic. Acesta necesită personal instruit, instruirea populației, explorări, evaluări, analize periodice. Nici un stat, cât ar fi de prosper, nu derulează fără eforturi substanțiale un astfel de program. În România se derulează, în anumite zone geografice, numeroase activități cu rol de prevenție, care reprezintă adevărate piese de puzzle ale unui „Program Național de Prevenție“, ce se va contura în timp. Medicii diabetologi, cardiologi, medicii de familie și din alte specialități sfătuiesc populația cu privire la modalitățile de prevenție. S-au desfășurat și se desfășoară încă numeroase campanii de informare ale publicului larg“, a spus prof. univ. dr. Maria Moța, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova.

Stilul de viață sănătos previne diabetul

Se spune că diabetul este o boală a modernității. Alimentația nesănătoasă este una dintre cauzele declanșării acestei afecțiuni. Dr. Maria Moța atrage atenția asupra faptului că este în creștere, în mod special, numărul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, care apare în general la persoanele cu surplus ponderal și care au și o predispoziție genetică. „Numărul cazurilor noi de diabet zaharat ar putea să scadă cu peste 70% dacă am aborda un stil de viață sănătos, ceea ce înseamnă mai multă mișcare, alimentație sănătoasă, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, educația de a coabita cu stresul, un program de somn de șapte ore pe zi în medie“, a atras atenția medicul.

Diabetul este o boală cu care trebuie să înveți să trăiești. În Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova sunt internați lunar sute de pacienți, de multe ori saloanele devenind neîncăpătoare. Într-o cameră din clinică, personalul medical le vorbește pacienților despre afecțiunea de care suferă.

„Fiecare caz nou de diabet trebuie să parcurgă un program structurat de educație, care să cuprindă date despre alimentație, ce să mănânci, cât, când, date despre exercițiul fizic, ce tip de exercițiu este permis fiecărui pacient, recomandări de încălțăminte potrivită, dar și date despre medicamentele ce i-ar putea fi recomandate, cum se administrează și cum se păstrează insulina, îngrijirea piciorului, măsuri speciale legate de zilele de boală, recomandări legate de o eventuală sarcină, de alăptare. Iar atunci când pacienții se informează de pe internet, trebuie să studieze atent, astfel încât materialele să provină de la specialiști“, a atras atenția prof. univ. dr. Maria Moța.

Copiii cu diabet, „mici doctori“


Alarmant este că peste 4.000 de copii români au fost diagnosticaţi cu diabet. Majoritatea acestora necesită tratament cu trei-cinci injecții de insulină pe zi, insulina fiind singura șansă de salvare a vieții. Copilul cu diabet are nevoie de susținere și de consiliere. O povară grea de dus este și pe umerii părinților, care trebuie să fie pregătiți în orice situație.

„Copiii cresc, se dezvoltă, prind pubertatea, adolescența, cu toată furtuna lor hormonală, fiecare etapă inducând mari tulburări în evoluția și asigurarea unui bun echilibru glicemic. Pe de altă parte, copiii speculează situația în care se află, iar părinții intră în conflict cu ceilalți copii, care se simt neglijați de părinții care nu mai au timp suficient să se ocupe egal de toți membrii familiei. Imaginați-vă un copil în colectivitate, unde ceilalți copii mănâncă dulciuri, beau sucuri îndulcite, unde copiii se zbenguie în pauze, iar copilul cu diabet trebuie să aibă grijă, dacă a alergat prea mult, să nu facă hipoglicemie“, a explicat șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul SJU Craiova.

În plus, riscul stigmatizării există încă, deși minimalizat. „Copiii cu diabet poartă cu ei adeseori pompe de insulină – ce pot fi confundate cu telefoanele mobile, aparate implantate pentru a monitoriza permanent glicemia. Copiii adeseori se simt «mici doctori» și se comportă ca atare. Unii au început să vorbească și în public, deși încă timid, dar impactul este uriaș asupra copiilor și tinerilor de aceeași vârstă, care află că un coleg are o astfel de problemă, pe care o depășește «eroic»“, a adăugat dr. Maria Moța.

„50% dintre pacienți nu au simptome caracteristice diabetului“

Pentru că, în majoritatea cazurilor, diabetul nu dă semne, mulți pacienți ajung târziu la medic. Iar atunci când se pune diagnosticul, peste 50% dintre pacienți au cel puțin una dintre complicațiile cronice ale diabetului.

„Asta pentru că peste 50% dintre pacienți nu au simptome caracteristice diabetului (sete intensă, urinat mult și des, scădere în greutate în ciuda unui consum excesiv de alimente). Toată lumea trebuie să știe că odată cu vârsta crește riscul de diabet și după 45 de ani toți trebuie să-și testeze glicemia, cel puțin odată la trei ani. Persoanele cu risc crescut de diabet, adică cei cu frați, părinți, surori cu diabet, cei cu surplus ponderal, cu boli cardiovasculare, cu dislipidemii, hipertensivii, femeile care au născut copii ce aveau peste patru kilograme, femeile care au avut diabet de sarcină, toţi aceştia trebuie să își testeze des glicemia“, a spus prof. univ. dr. Maria Moța.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 decembrie 2015

Actualitate

» Senat: Concediul paternal se prelungeşte de la 5 la 10 zile lucrătoare
» Atac armat în faţa unui mall din Sofia: Cel puţin trei persoane au fost rănite
» Xvaluator, singurul “start-up” cu ADN românesc promovat la Paris
» Adăposturi antiaeriene pline cu murături
» Noul avion produs la Craiova ar putea zbura în 2018
» Bloc pentru navetişti şi refugiaţi la Vârtop
» Mos Nicolae a trecut pe la Bizarre Bazaar
» Dansatori talentaţi la Competiţia Tinereţii
» ActiveWatch, îngrijorată de noua iniţiativă legislativă de incriminare a insultei şi calomniei
» Cod Roşu de poluare în Beijing: Milioane de maşini vor fi interzise pe străzi, iar fabricile vor fi închise
» ANAF începe Operațiunea “Revelion 2016”
» Prognoza mereo pentru marţi şi miercuri: vremea se răceşte
» UPDATE Un avion a aterizat de urgență la Budapesta din cauza unei amenințări cu bombă

Interviu

» Sorina Sorescu, preşedinta Fundaţiei „Marin Sorescu“: Sorescu, cel mai tradus și publicat scriitor român în străinătate

Publireportaj

» Excentricul Iulian Canaf, în concert la Play

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia

Dolj

» Cum au fost sancționați profesorii din Dolj?
» Primăria scoate murăturile din adăposturile antiaeriene
» Sicriele imobiliare ale Craiovei (I)
» Statul îi omoară pe tinerii instituționalizați
» Craiovean prins cu o jumătate de kilogram de hașiș
» Aproape 300 de oi moarte în urma unui accident rutier
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Expoziţia de pictură “Dialoguri plastice” la Galeriile “Cromatic”
» Cine este vinovat pentru sinuciderea celor doi tineri?
» Dolj: Un şofer băut a lovit un cap de pod
» Lansarea proiectului “Enciclopedia Școlii Sociologice”, la Biblioteca Judeţeană
» Dolj: Acţiune de salvare a 450 de oi dintr-un autotren răsturnat
» Craiova: Expoziţia de pictură “Dialoguri plastice” la Galeriile “Cromatic”
» Dolj: Un şofer băut a lovit un cap de pod
» Selecție concurs Craiova Dramă 2015
» DGASPC Dolj a demarat o anchetă internă, în urma celor două cazuri de sinucidere petrecute săptămâna trecută
» Craiova: Arestaţi pentru trafic de droguri de risc

Gorj

» Creştere explozivă a facturilor la întreţinere, în Motru
» Minerii din FNME vor să se unească într-un singur sindicat
» Un elev şi un angajat al CEO, arestaţi pentru trafic de droguri
» Călinoiu: Retragerea finanţării CEO ar însemna o lovitură grea pentru sportul gorjean
» Program de sărbători pentru familiile sărace din Târgu Jiu
» Ziua Constituţiei, sărbătorită la UCB

Olt

» Slatina: Cupa Rotary la sah, ediţia a VII-a

Mehedinţi

» Meci caritabil la Orşova. O tânără are nevoie de sprijinul semenilor

Sport

» Sorin Tănasie: E bine că am avut un meci de trei reprize
» Craioveanca Ștefania Priceputu, luptătoarea anului în România
» Una rece, alta caldă pentru „elitele“ Craiovei
» Cârțu îl vede pe Ivan fotbalist abia peste doi ani
» Handbal (f) – România a învins Kazahstanul la CM din Danemarca
» Fotbal – Blatter va fi audiat de Comisia de Etică între 16 și 18 decembrie
» Fotbal – Zoria Lugansk a dat afară 11 jucători pentru implicare în meciuri trucate

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top