10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând devine nociv consumul de carne?

Când devine nociv consumul de carne?

Un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an
Un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an

Carnea este unul dintre produsele alimentare de bază ale românilor. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an. Ce trebuie să știm despre carnea pe care o consumăm aproape zilnic?
Alimentația nepotrivită și bogată în grăsimi este incriminată de multe ori în apariția unor boli la care românii sunt fruntași. Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența diabetului, dislipidemiei, obezității, bolilor cardiovasculare. În plus, rata obezității este de aproximativ 35 la sută și la același procent ajunge și rata persoanelor supraponderale.
Datele Institutului Național de Statistică arată că din totalul de 58 de kilograme de carne consumate în fiecare an de un român, 18,5 kilograme reprezintă consumul de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vită, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peşte şi produse din peşte şi 4,06 kilograme de carne de alt tip.

Se recomandă consumul moderat

Dr. Iuliana Petrișor, specialist endocrinologie, diabet și boli de nutriție, spune că trebuie să știm în ce cantități să consumăm carnea: „Carnea este sănătoasă pentru organism dacă este consumată moderat, iar în funcție de patologia fiecărui pacient se recomandă cantitatea și modul de preparare ale acesteia“.
Carnea este un aliment esențial organismului nostru, fiind o sursă importantă de nutrienți. La începutul secolului XX, carnea era rară, astfel că studiile arată că populațiile din Europa și Asia sufereau de afecțiuni ale dezvoltării fizice și mentale. Odată cu descoperirea nutriției, microbiologiei și geneticii s-a dovedit că și carnea poate să fie produsă le fel de ușor precum cerealele. Așa că animalele au fost duse din curțile oamenilor în hale de îngrășare, unde creșterea a început să fie forțată cu vitamine, hormoni și antibiotice. Însă, în lipsa dietei carnivore, corpul și creierul omului nu s-ar fi dezvoltat atât de mult. „Omul sănătos poate consuma trei – patru zile pe săptămână orice fel de carne în cantitate de 100 – 150 până la 200 de grame pe zi. Orice fel de carne este bună dacă este consumată adecvat. Este recomandată carnea de vită, apoi carnea de pasăre, de preferat puiul netratat, și apoi cea de porc“, a adăugat dr. Iuliana Petrișor.

Ce conține carnea de pui și de miel?

Carnea de pasăre este adesea considerată cea mai sănătoasă. Ficatul de găină și de curcan sunt surse de vitamina A, bună pentru sănătatea pielii și rezistența la infecții. Partea bună este că cea mai mare parte a grăsimilor din acest tip de carne sunt nesaturate, ceea ce înseamnă că nu cresc colesterolul din sânge. Specialiștii recomandă, pe cât posibil, consumul de carne de pasăre de țară, pentru că, adesea, produsele din comerț sunt injectate cu hormoni de creștere.
Pieptul de pui și de curcan fără piele conțin 5% grăsime. În plus, găinile sunt considerate cea mai frecventă cauză a toxiinfecțiilor alimentare pentru că sunt purtătoare de bacteria salmonella. Aceasta rezistă congelării, dar este distrusă de temperaturile ridicate, la gătit.
Carnea de miel are un conținut de grăsimi comparabil cu cel al cărnii de vită sau de porc. Acest tip de carne rebuie consumată cu moderație pentru că aportul mare de grăsime duce la creșterea colesterolului, ceea ce înseamnă risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare. Pentru că au fost date mai multe avertismente în acest sens în ultimii ani, zootehnia produce miei cu carne mai slabă. Specialiștii spun că cea mai slabă parte a cărnii de miel este pulpa. O porție de 100 de grame de friptură din pulpă de miel are 190 de calorii și opt grame de grăsime. Carnea de miel este bogată în proteine și în vitamina B, care ajută la menținerea sănătății sistemului nervos.

Modul de preparare este esențial

Carnea de porc nu trebuie exclusă din alimentație dacă este preparată corect. În realitate, carnea macră de porc are mai puține grăsimi decât cea de vită sau miel, dar mai multe decât cea de pui. 100 de grame de carne slabă de porc conțin 7% grăsime, iar aceeași cantitate de carne de pui are 5,5% grăsime. Totuși, multe produse făcute din carne de porc – cârnați, salam, kaiser – conțin grăsimi care, dacă sunt consumate frecvent, duc la creșterea colesterolului. „Este recomandată carnea slabă, de preferat neasociată cu dulciuri și făinoase. Este bine ca porțiile de carne să fie consumate în combinație cu salată de crudități“, a mai precizat dr. Iuliana Petrișor.
Importante sunt locul de unde provine carnea și modalitatea de procesare și de preparare, termenul de garanție și condițiile de păstrare. De exemplu, trebuie avută grijă atunci când faceți carnea de vită pe cărbuni pentru că, dacă o lăsați prea mult, se carbonizează și se formează substanțe care s-a dovedit că produc mutații ale bacteriilor și care pot contribui la apariția cancerului. Însă, carnea de vită este o bună sursă de minerale esențiale, precum iod, magneziu, zinc, seleniu și crom. Cantitățile acestora variază, însă, în funcție de solul şi iarba din care a păscut animalul sau de componentele nutrețului pe care l-a consumat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS