14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicamente greu de găsit în farmacii

Medicamente greu de găsit în farmacii

Bolnavii găsesc cu greu sau deloc anumite medicamente (Foto: Bogdan Grosu)
Bolnavii găsesc cu greu sau deloc anumite medicamente (Foto: Bogdan Grosu)

Aleargă de la o farmacie la alta cu speranța că vor găsi medicamentul de care au nevoie. Teoretic, statul român le garantează oamenilor dreptul la sănătate. În realitate, bolnavii se zbat să facă rost de tratamentul de care depinde sănătatea lor. Pentru unele medicamente se găsesc variante similare, dar care nu intră pe lista de compensate, iar pacienții trebuie să plătească. Pentru altele nu există nici o soluție.

Mulți dintre bolnavii care aleargă după medicamente au ținut sau țin în cârcă sistemul medical prin contribuția pe care o plătesc lunar din salariu. În schimb, primesc rețete compensate cu medicamente care nu se găsesc. Cine are scoate bani din buzunar și cumpără un înlocuitor. Problema este că unele medicamente nu pot fi înlocuite.
În România, 60% din decese au drept cauză boli cardiovasculare, iar incidenţa acestor afecțiuni a crescut în ultimii 10-15 ani, după cum spun cardiologii. Cu toate acestea, medicamentele care lipsesc în acest moment sunt, în principal, cele pentru bolile de inimă. Digoxinul, recomandat pentru insuficienţa cardiacă, este unul dintre acestea. Mai grav este că acest medicament nu are nici un înlocuitor.
„Digoxin lipsește. Ne-au anunțat că este o pauză de producție. Din decembrie au zis că o să reia producția și în farmacii o să apară în ianuarie. Acum bolnavii nu au ce să facă. Efectiv, nu se mai găsește nici o tabletă nicăieri. Lipsesc foarte multe alte medicamente, dar nu pentru că nu se produc, așa cum este cazul Digoxinului. Motivul real nu îl știm, pentru că nimeni nu ne-a informat oficial. Lipsesc, în general, medicamente de import. Pacienții aleargă din farmacie în farmacie să le găsească. Este mare problemă și cu medicamentul Detralex, folosit pentru circulația venoasă și pentru pacienții care suferă de diabet și au probleme cu circulația. Nu are înlocuitor. Pentru unele medicamente oamenii pot să găsească cât de cât unul similar, dar acela nu se prescrie pe rețetă compensată și trebuie să plătească“, a explicat Elena Călin, președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj.

„Din farmacii lipsesc medicamente uzuale“

De la 1 iulie, prețul medicamentelor s-a redus. Însă, de atunci bolnavii se lovesc de un paradox, prețul a scăzut și odată cu asta unele medicamente au dispărut de pe piață sau se găsesc greu. Pe rafturile farmaciilor nu se mai găsesc anumite preparate pentru anemie, fiolele de calciu gluconic. Sătui să umble din farmacie în farmacie și uneori să nu găsească deloc medicamentul de care au nevoie, luna următoare unii pacienți cer medicului schimbarea tratamentului.
„A dispărut de pe piața din România Isodinit, recomandat pentru angina pectorală. Unii pacienți îl procură din afara țării, de exemplu, din Serbia. Au dispărut și anumite preparate pentru anemie, cum ar fi Tardyferon și Ferrogradumet, dar și fiolele de calciu gluconic. Se găsește extrem de greu Vessel Due, medicament folosit în tratamentul tromboflebitei, o afecţiune a sistemului cardiovascular. Greu de găsit este și banalul Aerius, un antihistaminic folosit în tratamentul alergiilor. Din farmacii lipsesc medicamente uzuale, pacienții fiind în situația de a căuta medicamentele de pe o rețetă în cinci-șase farmacii. Acest lucru devine frustrant și, de obicei, pacientul solicită schimbarea medicației luna următoare din cauza acestui periplu prin farmacii“, a spus dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

„Este nevoie de măsuri complementare“

Reprezentanții pacienți­lor spun că, odată cu ieftinirea medicamentelor, au atras atenția autorităților că este nevoie de măsuri complementare. Deocamdată, nu s-a făcut nimic, iar bolnavii au primit încă o palmă din partea sistemului. „Reducerea prețului la medicamente a fost și este foarte importantă pentru accesul pacienților la acestea. Totodată, am atras atenția autorităților că este nevoie și de măsuri complementare care să nu ducă la anumite efecte negative, lucru care, din nefericire, nu s-a întâmplat și am fost puși în situația de a ne confrunta cu lipsa anumitor medicamente de pe piața românescă. Bolnavii cronic cu afecţiuni cardiovasculare, digestive, reumatologice şi infecţioase s-au confruntat cu lipsa medicamentelor. Lipsesc medicamentele Salofalk, Pentasa folosite pentru rectocolita ulcero-hemoragică. Lipsește și Digoxinul și Amiodarona pentru cei care suferă de boli ale inimii. În această situație, bolnavii fie cumpără un echivalent al medicamentului mai scump care se găsește pe piață, fie îl procură din străinătate“, precizează Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
Daniela Burcică este farmacist în Craiova și din activitatea de zi cu zi spune că, în general, se găsesc destul de greu medicamentele pentru bolile cardiovasculare. „Pentru unele există generice, adică echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale. Dar pentru altele nu se găsește. De la lună la lună se schimbă situația, cererea din partea pacienților este mai mare, cantitățile de medicamente sunt mai mici. Pentru pacienți este deranjant să nu găsească medicamentele, mai ales când au nevoie de medicamente ca Digoxin, la care nu au variantă“, a spus farmacista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS