9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateToamna bebelușilor la Maternitatea „Filantropia“

Toamna bebelușilor la Maternitatea „Filantropia“

bebelusi1

Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova este locul unde lunar vin pe lume peste 200 de copii. După ani buni în care numărul nașterilor scăzuse substanțial, acum se vede din nou o creștere. Mai este nevoie însă de aparatură medicală care urmează să ajungă în Maternitate în luna octombrie.

Saloanele celor două Clinici de Ginecologie ale Spitalului „Filantropia“ sunt toate ocupate. Printre ușile întredeschise reușești să vezi zâmbetul câte unei mămici care își leagănă fericită copilul în brațe. Altele așteaptă să intre în sala de operație, punându-și toate speranțele în medicii care lucrează aproape la foc automat.
În fiecare clinică sunt aduși pe lume, lunar, peste 100 de copii. A crescut și numărul nașterilor prin cezariană, cu toate că medicii nu recomandă asta decât în cazurile speciale. Acestea reprezintă mai mult de 50 la sută din numărul total. „După o perioadă în care erau foarte multe nașteri, de exemplu acum 25 de ani, în Maternitatea noastră erau în jur de 4.500 de nașteri pe an în ambele clinicii, acum se vede din nou o creștere. Se ajunge la aproximativ 2.000 de nașteri pe an“, spune dr. Valeriu Gheorman, șeful Clinicii de Obstetrică și Ginecologie II.
Practica medicală arată că în lunile de toamnă numărul nașterilor este mare.
În ultima perioadă, medicii au întâlnit mai multe cazuri de nașteri premature în comparație cu anii trecuți. „Ar trebui ca femeile cu sarcini care se finalizează prematur să meargă într-o maternitate de grad superior. Dar unele cazuri de acest gen nu pot fi evitate și, de foarte multe ori, se întâmplă să avem cazuri de nașteri premature“, adaugă dr. Gheorman.

Modernizările atrag pacientele

Cele două Clinici de Ginecologie au fost modernizare în ultimul timp. Din ce în ce mai multe femei aleg să nască aici. S-a făcut igienizare totală și s-a schimbat mobilierul. Saloanele au aer condiționat, televizoare. În ceea ce privește dotarea cu aparatură este loc de mai bine. Tehnica performantă în medicină este scumpă și este nevoie și de pregătirea personalului, care să știe să lucreze cu astfel de tehnologie. „Dacă am judeca în context național, dotarea oricărui spital din România este insuficientă. Dacă judecăm la nivel local, dotarea Maternității Spitalului «Filantropia» este superioară celorlalte unități de profil din zonă. Nu există lipsuri în ceea ce privește materialele uzuale. Mai este însă nevoie de dotare tehnico-materială cu aparatură de nivel înalt. Aparatura este scumpă și este și greu de pregătit personalul care să știe să o utilizeze. Este nevoie de un ecograf performant, altă dotare a sălilor din blocul operator de la parter, dar și de un laparoscop. La nivelul spitalului mai este necesar un computer tomograf sau un aparat de rezonanță magnetică. În prezent, pacientele noastre beneficiază de astfel de investigații prin contractele încheiate de conducerea spitalului cu unități similare“, explică dr. Valeriu Gheorman, șeful Clinicii de Obstetrică și Ginecologie II.
Se fac însă pași repezi în acest sens. O parte din aparatură urmează să ajungă la spital în octombrie. „Suntem în curs de achiziție. Avem o licitație în desfășurare care se va finaliza undeva în octombrie. O să aducem un laparoscop și o să dotăm complet sălile din blocurile operatorii, dar și serviciul de neonatologie. Banii pentru aparatură vin de la Primăria Craiova“, a precizat dr. Lorena Dijmărescu, director medical la Spitalul „Filantropia“.
Volumul de muncă este mare atât pentru medici, cât și pentru asistente și infirmiere. „Creșterea numărului de pacienți este foarte mare dacă ne raportăm la anii anteriori. Facem față cu greu situației. O asistentă trebuie să mențină activitatea pe un etaj cu 30-40 de paciente. Mai apar diverse disensiuni între paciente și cadre medicale, dar sperăm ca lumea să înțeleagă volumul de muncă“, menționează directorul medical al unității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS