14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFii un pacient informat!

Fii un pacient informat!

Pacienții români sunt printre cei mai neinformați din Europa (FOTO: Arhiva GdS)
Pacienții români sunt printre cei mai neinformați din Europa (FOTO: Arhiva GdS)

Pacienții români sunt prin­­tre cel mai puțin infor­mați pacienți din Europa. Câți știu care sunt serviciile medicale de care pot beneficia? Sau cum se pot obține rețete compensate sau gratuite? Sunt două dintre întrebările la care găsim răspuns.

Aproximativ 90% dintre români sunt asigurați medical. De multe ori însă, pentru că nu știu ce drepturi au, nu merg să facă un consult de prevenție gratuit, nu știu care sunt serviciile și medicamentele de care pot să beneficieze fără să plătească sau să le ia compensate. Raportul „Puterea pacienților europeni“ publicat la Bruxelles arată că, de fapt, pacienții români sunt printre cel mai puțin informați pacienți din Europa, situându-se pe locul 30 din cele 50 de țări europene.
Asigurații beneficiază de pachetul de bază care cuprinde servicii medicale profilactice, adică de prevenire a unor boli, și curative, care tratează și vindecă afecțiuni, servicii medicale oferite de medicul de familie, servicii medicale pentru situații de urgență, dar și de eliberarea de acte medicale.
Pentru cei neasigurați, medicul de familie acordă servicii medicale pentru situații de urgență și pentru depistarea de boli cu potențial endemo-epidemic. Totodată, asigurații beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale de specialitate în ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist, cu excepția urgențelor și afecțiunilor confirmate.

Copiii şi gravidele beneficiază de asigurare medicală gratuită

La recomandarea medicului de familie și a medicului de specialitate din ambulatoriu, asigurații au dreptul la investigații paraclinice, în ambulatoriu, adică analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN și altele, fără să mai plătească, acestea fiind incluse în pachetul de bază.
Conform legii, copiii şi gravidele beneficiază de asigurare medicală gratuită. Copiii sunt tratați gratuit până la 18 ani. Și gravidele, indiferent dacă sunt sau nu sunt asigurate, au dreptul gratuit la investigaţiile şi tratamentul recomandate de medici. Ca să beneficiați de medicamente compensate, în primul rând trebuie să figurați pe lista unui medic de familie. Urmează programarea la medicul de familie și, odată depistată afecțiunea, acesta prescrie medicamentul compensat aflat pe listă.

După 40 de ani, consultaţia de prevenţie trebuie făcută anual

Puțini pacienți știu că prin lege au dreptul la consultație de prevenție. Iată ce prevede pachetul de servicii de bază. „Toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de consultație gratuită o dată la trei ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc, finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual“. În cazul persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani, consultaţia de prevenţie trebuie făcută anual. În unele situații, medicul de familie vă poate da o trimitere către un medic specialist care, în urma unor consultații de specialitate, vă va da rețeta corespunzătoare sau va completa o scrisoare medicală pentru eliberarea rețetei de către medicul de familie.

„Volumul de activitate în ambulatoriul clinic de specialitate rămâne la un nivel inferior anului 2008“

Problema este că, deși asistența medicală ambulatorie este importantă, la noi în țară este o componentă redusă a sistemului de asigurări de sănătate. CNAS alocă, în medie, numai 2% din resurse anual pentru acest lucru. Un raport al Alianței pentru Sănătate din România (APSR) vorbește despre activitatea din ambulator în ultimii ani.
„În ciuda evoluțiilor din ultimii trei ani, volumul de activitate în ambulatoriul clinic de specialitate rămâne la un nivel inferior anului 2008. În contextul politicii de prevenire a spitalizărilor se pune just întrebarea unde pot fi examinați, tratați și îngrijiți pacienții, dacă ramura de servicii cea mai apropiată – ambulatoriul de specialitate – nu are capacitatea să-i preia? Este nevoie de finanțare susținută pe o perioadă mai lungă de timp și stabilitate a serviciilor din pachetul de bază, astfel încât ambulatoriul clinic de specialitate să-și dezvolte capacitatea și să amelioreze calitatea serviciilor“, arată APSR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS