10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCea mai mare clinică de medicină internă din ţară este în Craiova

Cea mai mare clinică de medicină internă din ţară este în Craiova

Craiova se poate mândri cu cea mai mare clinică de medicină internă din țară. Aparține Spitalului Municipal „Filantropia“ și de câțiva ani aici sunt tot mai mulți pacienți. Activitatea este împărțită în trei secții de medicină internă care, în total, înglobează 155 de paturi. Calitatea actului medical este dată de numeroșii profesori universitari. Aceștia mai au însă nevoie de aparatură medicală ca să poată ridica calitatea investigațiilor la nivel european.

Un raport publicat recent de Observatorul Român de Sănătate evaluează mai mulți indicatori care măsoară capacitatea și activitatea spitalelor din România cu ajutorul unei aplicații on-line și folosind informații oficiale. Acesta arată că cea mai mare secție de medicină internă din România, cu 155 de paturi, aparține Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, doar alte 12 spitale din țară având secții atât de mari. Medicina internă este împărțită în trei clinici în unitatea medicală craioveană: Clinica Medicală I, II și III. Aici sunt investigați și tratați bolnavi din toată Oltenia. „Ne bucurăm că suntem cotați așa de bine la nivel național și sperăm că nu doar pentru numărul mare de paturi pe care îl avem, ci și pentru activitatea pe care o desfășurăm. Fiecare secție are și compartimente de specialitate, respectiv de gastroenterologie, diabet și boli de nutriție și unul de endocrinologie. Cele trei secții își desfășoară activitatea în spații diferite, dar s-a încercat o structură unitară pe spital care să le înglobeze. Aici ajung pacienți din toată Oltenia atât prin bilete date de medicul de familie, cât și prin structurile de urgență prin care putem face internări“, a spus dr. Lorena Dijmărescu, director medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova.

„Avem profesioniști, dar mai avem nevoie de aparatură“

Numărul de paturi nu a fost așa de mare de la început, dar prin desființarea Spitalului Electroputere, în urmă cu opt-nouă ani, clinica de acolo a fost asimilată Spitalului „Filantropia“. Acum, indicele de utilizare al paturilor din cele trei clinici se situează peste media pe țară. În primul trimestru al acestui an au fost în jur de 1.500 de pacienți internați. Adresabilitatea este în continuă creștere. Pacienții sunt atrași și de faptul că în toate secțiile lucrează cadre universitare recunoscute pentru calitatea actului medical. În plus, în cadrul Clinicii Medicale I există și un compartiment de gastroenterologie care îngrijește bolnavi cu patologie digestivă, iar pacienții cu afecțiuni din această sferă sunt tot mai numeroși. „Adresabilitatea este în creștere mai ales pentru patologia digestivă, care are un procent important din afecțiunile omului de rând, ținând cont de condițiile de viață, de stres. Este un compartiment pe care trebuie să-l mai dezvoltăm. Avem profesioniști, dar mai avem nevoie de aparatură. Numărul de pacienți a crescut în ultimul timp și datorită faptului că spitalul este la un nivel de achiziție al medicamentelor destul de bun. Asigurăm cam 90 la sută din nevoile pacienților internați, cu discontinuitățile aferente sistemului“, a adăugat dr. Lorena Dijmărescu.

„Cea mai mare nevoie este de linii de endoscopie și de un computer tomograf“

Cu tot profesionalismul cadrelor medicale, fără aparatură, munca medicilor nu este aceeași. În plus, în medicină tehnica evoluează permanent și clinicile trebuie adaptate la nivel european. Costurile sunt foarte mari, însă sponsorizările pot să fie o soluție. În primul rând, este nevoie de o linie de endoscopie nouă, dar și de un tomograf, pentru că în acest moment unitatea are un contract cu o clinică specializată pentru acest serviciu. „Există linii de endoscopie vechi, care trebuie înnoite. De asemenea, avem o serie de consumabile care trebuie cumpărate lunar și care trebuie achiziționate de spital și nu sunt întotdeauna ieftine. Apoi vorbim și de aceste servicii de întreținerea a aparaturii, care sunt foarte scumpe. Cea mai mare nevoie este de aceste linii de endoscopie și de un computer tomograf. Acesta ar rezolva o cazuistică destul de variată. Acum spitalul nu are tomograf, există un contract cu o clinică specializată. Dar îmbunătățiri s-au tot făcut și ne descurcăm“, a spus dr. Viorel Biciușcă, șeful Clinicii Medicale I.

Este nevoie de medici și personal mediu și auxiliar

Pentru că numărul bolnavilor este în creștere, este nevoie de mai multe cadre medicale. De curând, la Spitalul „Filantropia“ au avut loc concursuri pentru diferite posturi. Prioritare au fost sectoarele critice, unde era nevoie de personal cu experiență și vechime. Dar mai este nevoie atât de medici, cât și de personal mediu și auxiliar. „Personalul mediu este undeva la 60 la sută față de necesitățile secțiilor. Susținem activitatea, dar cu sacrificii. În anumite posturi s-a reușit integrarea unor cadre noi, în urma unor concursuri ținute recent. Ținând cont de bugetul spitalului, în general, s-au făcut angajări în sectoarele critice, unde era nevoie de personal cu experiență și vechime. Nu am reușit să aducem personal în toate sectoarele în care avem nevoie. O să urmeze un nou concurs și să sperăm că o să fie mai bine pregătiți candidații și mai conștienți de faptul că vor să intre într-un sistem greu“, a completat directorul medical.

„Au fost renovate complet Maternitatea, Pediatria și în mare parte Hematologia“

În ultimul timp, multe dintre clinicile Spitalului „Filantropia“ Craiova au fost renovate. Schimările au fost axate mai ales pe secțiile cu risc. Clinicile Medicale I și II funcționează însă în clădirea ce aparține Casei de Pensii, care trebuie eliberată. Aici se merge mai mult pe igienizare, având în vedere că acea clădire nu mai aparține spitalului și nu mai sunt permise investițiile acolo. „Au fost renovate complet Maternitatea, Pediatria și în mare parte Hematologia. Clinica Medicală I a fost doar igienizată, dar clădirile sunt vechi. În clinicile II și III, care sunt în altă clădire, investițiile sunt mai mici și țin de igienizarea de bază pentru că ele se află într-o clădire care nu mai este a noastră și legea nu ne mai permite investiții. Ne punem speranțe într-o nouă structură, la care am înțeles că de luna viitoare o să se înceapă lucrările, care vor îngloba toate cele trei secții medicale și fizioterapia. Ar urma să ne mutăm acolo în primăvara sau vara anului următor“, a explicat dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS