17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDin școlile din România lipsesc orele de nutriție

Din școlile din România lipsesc orele de nutriție

Piramida alimentară este principalul ghid al alimentației sănătoase
Piramida alimentară este principalul ghid al alimentației sănătoase

În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie, iar mai mult de 40% dintre aceștia sunt supraponderali. ABC-ul alimentației sănătoase se învață din copilărie.

Românii sunt fruntașii Europei la bolile grave. Sunt tot mai mulți copii diagnosticați cu malformații cardiace care pot apărea din cauza poluării sau a alimentației nesănătoase. Îngrijorător este că România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Tot aceasta atrage atenția asupra faptului că principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată. În România, situația este mai gravă. Din școli lipsesc orele de nutriţie. „Necesarul de proteine este pe primul plan. Este foarte important să nu exagerăm cu zahărul. Glucidele nu înseamnă neapărat zahăr. Putem să le luăm din amidonul din cartofi, din orez, paste, din miere, fructe și legume. Trebuie să consumăm foarte puțin zahăr, mai ales că există o explozie de cazuri de diabet și la copii“, explică Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.

„Mai bine mâncăm salată de crudități, decât să înghițim vitamine sintetice“

Grăsimile și fibrele sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului dacă știm să le luăm din cele mai bune surse. De exemplu, grăsimile ajută la maturarea sistemului nervos. Este bine să folosim ulei de măsline și unt. Pe de altă parte, fibrele ajută tranzitul. Problema este că acum copiii sunt mult mai atrași de sandvişurile de la fast-food. „Copiii de astăzi nu mai mănâncă unt pe pâine cu miere. Mulți au un tranzit foarte încetinit. Așa se acumulează gazele și toxinele în organism și apar bolile. În plus, nu trebuie să exagerăm cu grăsimile animale“, atrage atenția medicul.
Vitaminele sunt substanțe chimice organice necesare pentru ca organismul să fie sănătos. „Trebuie să ne ferim de vitaminele sintetice. Mai bine mâncăm salată de crudități, decât să înghițim vitamine sintetice. Aud multe mămici că le dau copiilor vitamina C picături. De ce să dăm asta când există lămâi, mandarine, portocale. Vitamina C poate să producă aciditate gastrică“, adaugă dr. Doina Cherata.

Copiii până la trei ani nu trebuie să mănânce ciocolată

Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia. Cele mai multe greșeli apar din cauză că nu se respectă orele de masă. Se mănâncă haotic. „Nu se respectă micul dejun la care trebuie să avem o gustare, omletă, iaurt cu biscuiți. La prânz trebuie să le dăm copiilor mâncare gătită și desert pe bază de fructe sau plăcintă. Iar a treia masă trebuie să fie cina. Între acestea este bine să nu le dăm nimic. Eventual se mai pot mânca fructe. O greșeală frecventă este că nu așteptăm să li se facă foame copiilor. Este bine să nu dăm deloc ciocolată copiilor măcar până la vârsta de trei ani“, explică dr. Doina Cherata.
Concepții precum „trebuie să lași farfuria curată“ și „copil gras, frumos și sănătos“ sunt greșite, după cum avertizează medicii. „Întâlnim foarte mulți copii obezi. Asta pentru că se fac greșeli foarte mari încă de când copilul este sugar. Asistăm zilnic la tendința mămicilor de a îndopa copilul. Se exagerează cu tot felul de cereale, cu vitamine. Din această cauză, copiii se îngrașă, li se mărește stomacul și este foarte greu după un an, doi, trei să mai schimbăm aceste transformări“, atrage atenția dr. Cherata.
În cazul adolescenților, problema este și mai mare deoarece în această perioadă aportul de calciu este vital. Toți adolescenții au nevoie de cel puțin trei pahare de lapte, dar și de brânză sau iaurt. Peștele și cerealele sunt surse valoroase de calciu. Hamburgerii, în schimb, sunt săraci în vitamina A, nu conțin nici multă vitamina C sau calciu. Alimentele de tip fast-food conțin mult sodiu și multe calorii. De aceea, este bine să fie evitate. „Copilul obez ar trebui să mănânce foarte des, dar alimente care conțin calorii puține, iar la fiecare masă trebuie să existe o salată sau un fruct. Trebuie să-i dăm des să mănânce ca să nu i se facă foame pentru că atunci copilul are tendința să mănânce mult“, spune medicul.

Franța și Spania investesc în educația nutrițională

Majoritatea copiilor obezi provin din familii în care și alți membri au probleme cu greutatea. În aceste cazuri, întreaga familie trebuie să urmeze principiile alimentare corecte. „Am observat că persoanele obeze provin din familii în care și alți membri au probleme cu greutatea și atunci trebuie să umblăm la principiile alimentare ale întregii familii. Înseamnă că acolo se mănâncă numai prăjit. O greșeală este că se mănâncă foarte târziu, nu se face mișcare și oamenii se culcă de cele mai multe ori cu burta plină, iar noapte organele nu lucrează“, menționează dr. Cherata
Obezitatea este una dintre principalele cauze de deces ce pot fi prevenite la nivel mondial. Însă, în România lipsesc orele de nutriție. Țări precum Franța și Spania reprezintă modele de urmat. În școlile din Franța, copiii sunt învățați să își ia aportul de grăsimi necesare organismului din pește, ulei de măsline, nuci, avocado. Și în Spania există programe în școli prin care copiii sunt informați despre ce înseamnă alimentație sănătoasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS