22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSecția de Oftalmologie, brandul Spitalului Militar

Secția de Oftalmologie, brandul Spitalului Militar

Sistemul de sănătate doljean, pe lângă multele probleme pe care le are, supraviețuiește cu câteva spitale și secții în care bolnavii sunt tratați la nivel european. Secția de Oftalmologie a Spitalului Militar Craiova este un astfel de exemplu. Singurul medic care lucrează aici dispune de bagheta magică fără de care nici un specialist nu poate reda vederea bolnavilor – aparatura. Bolnavii care se tratează aici sunt tot mai numeroși, iar Oftalmologia a devenit brandul spitalului.

Curățenie, aparatură performantă, eficiență, costuri scăzute, aceasta este, în câteva cuvinte, descrierea Secției de Oftalmologie a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova. În secție vin pacienți din întreaga Oltenie și, în general, sunt oameni care au nevoie de intervenții chirurgicale. În medie, într-o zi se fac 15 operații, iar într-o lună se ajunge la 120, uneori și la 150 de intervenții. Deși poate pare greu de crezut, în secție lucrează un singur medic, care face față volumului mare de muncă. Dr. Florica Bîrjovanu ține secția pe picioare. Cinci ani a lucrat într-un spital din America, dar s-a întors în Craiova să aplice ceea ce a învățat de la americani. Compartimentul de Oftalmologie este o secție în care de zece ani se fac modernizări. Și rezultatele se văd.
„Secția a ajuns în ultimii ani la o dotare care se ridică la standarde europene. Putem face intervenții operatorii oftalmologice cu rezultate foarte bune, așa cum se fac în toate clinicile mari ale țării, în spitale universitare private. Este vorba de chirurgia glaucomului, a cataractei și chirurgia oculară a ploapelor sau a conjunctivitei“, a spus dr. Florica Bîrjovanu, șefa Secției de Oftalmologie.

„Mai avem nevoie de medic, asistente, infirmiere“

Secția este mică, dar eficientă. Vorbim de un compartiment care dispune de zece paturi, opt pentru spitalizare continuă și două pentru spitalizare de zi. Echipa este formată din medicul specialist dr. Bîrjovanu, cinci asistente, o infirmieră și o îngrijitoare. În secție există deficit de personal, însă, datorită aparaturii performante, cadrele medicale reușesc să facă față.
„Așteptăm pe viitor să avem colegi cu care să lucrăm. Ne desfășurăm activitatea într-un grup mic, dar încercăm să fim cât mai eficienți. Încercăm să tratăm cât mai mulți pacienți, să avem costuri cât mai mici pe caz rezolvat chirurgical, să oferim pacienților cele mai bune condiții hoteliere pe perioada celor trei zile. Mai avem nevoie de medic, de asistente și infirmiere. Lucrăm în deficit de personal. Posturile care sunt vacante se vor ocupa în perioada următoare“, explică șefa secției.

Sală de operație ca în Occident

Aparatura este punctul forte al secției. Sala de operații dispune de toate dotările necesare pentru ca medicii să redea vederea pacienților. Aici se fac operații de pol anterior, chirurgia pleoapelor, a conjunctivei, corneei, a cristalinului și glaucomului. Pacienții cu patologie posterioară de retină și corp vitros sunt trimiși către Spitalul Militar București. În sala de operație există și un monitor, la fel ca în spitalele din Occident, cu ajutorul căruia operația poate să fie înregistrată și vizionată de rudele pacientului. „Se poate vedea ce se întâmplă în cursul intervenției operatorii de către membrii familiei, dacă vor. Această metodă ajută la o mai bună educație medicală și pentru cei care vor să vadă ce se petrece exact. Așa pacientul are mai multă încredere când ni se adresează“, povestește dr. Bîrjovanu.

Pacienți din toată Oltenia aleg să fie operați aici

Secția are un faco-emulsificator de ultimă generație. Este un aparat modern, care le permite medicilor să opereze orice tip de cataractă, iar rezultatele sunt foarte bune. Aparatul ajută medicul să lucreze rapid și în câteva minute se rezolvă chirurgia cristalinului.
„Acest aparat ajută la operațiile cataractei, adică chirurgia cristalinului, prin procedeul de faco-emulsificare, cu ultrasunet, după această procedură se face implantul de cristalin. Nouă ni se adresează, în general, pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale și internăm bolnavi din toate județele Olteniei. Datorită faptului că avem aparatură modernă, oamenii au aflat și vin din ce în ce mai mulți. În fiecare zi de operație, o treime din pacienți provin din județele limitrofe Doljului. Cea mai bună reclamă ne-o fac tot pacienții, pentru că atunci când ajung în localitățile lor povestesc cum au fost tratați și cam de zece ani volumul de muncă a devenit din ce în ce mai mare. Medicii care au lucrat înainte aici au făcut o treabă extraordinară și, de-a lungul timpului, Oftalmologia a devenit brandul Spitalului Militar. Eu le spun pacienților atunci când vin la control, după ce ochiul a fost operat, că aici operațile sunt făcute ca în Viena“, a explicat dr. Bîrjovanu.

„Nu numărul mare al operațiilor contează, ci calitatea lor“

În secție există și o cameră de sterilizare. Pentru operațiile de oftalmologie, există în dotare aparate de sterilizare cu ajutorul cărora procesul de sterilizare durează trei minute. Șefa secției explică cât de mult ajută acestea.
„În momentul în care este operat pacientul, trusa care este folosită intră în aparatul de sterilizare și, datorită faptului că sterilizarea durează puțin, ne permite să operăm alt pacient cu altă trusă sterilizată. Avem două aparate de acest fel care funcționează în paralel pe parcursul operațiilor, iar noi nu facem puține intervenții. În plus, chirurgia oculară este costisitoare. Presupune aparatură scumpă, dotare tehnică, instrumente. Și atunci încercăm să operăm mai mulți pacienți într-o zi pentru a putea reduce costurile, astfel încât să existe eficiență“, precizează medicul.
Bolnavii care sunt operați sunt spitalizați trei zile. Pacienții sunt cazați în saloane dotate cu tot ce trebuie și cu grup sanitar propriu. Nu există nici o urmă de igrasie sau mizerie. Și accesibilitatea pacienților este un plus.
„Suntem un spital mai mic, pacientul nevăzător vine mai ușor pentru că urcă doar trei trepte să ajungă în secție. Pacienții cu probleme de handicap locomotor au acces mai ușor, sau cei în dializă. Vin, îi operăm și în aceeași zi pot pleca să facă și dializă. Pe lângă cei programați, sunt pacienți care vin în regim de urgență cu probleme medicale care impun rezolvarea problemei rapid. De obicei, operăm două zile pe săptămână, de la ora 7.00 la ora 15.00. Nu numărul mare al operațiilor contează însă, ci calitatea lor“, explică dr. Florica Bîrjovanu.

Lecția învățată de la americani – comunicarea cu pacientul

Dr. Bîrjovanu a lucrat cinci ani în sistemul medical american. De când s-a întors în Craiova, încearcă să adapteze ce a învățat acolo. Principala lecție pe care a învățat-o de la americani a fost modul de comunicare cu pacientul. „Comunicarea cu pacientul este cea mai importantă. Ca medic, sunt foarte atașată de bolnavi. Petrec mult timp cu ei și după operație, explicându-le ce am făcut și ce nu trebuie să facă ei. Apoi este modul de comunicare cu personalul. Am fost primul sau printre primii medici care am adoptat spitalizarea de zi, spitalizarea cu plecare acasă. Pacientul vine, se tratează și pleacă acasă. În America am lucrat într-o secție unde se proceda astfel și am știut că acesta va fi viitorul medicinei“, a povestit dr. Bîrjovanu.
Susținerea conducerii spitalului și motivarea personalului medical sunt alte două aspecte importante care contribuie la desfășurarea bună a activităților din secție.
„Am încercat să iau tot ce este mai bun și să adaptez în compartimentul de oftalmologie. Este o muncă de echipă aici. Trebuie să ai susținerea tuturor, a conducerii spitalului, a comandantului, a medicilor șefi de la chirurgie, de la farmacie, laboratorul. Contează și susținerea personalului medical. Încerc să motivez personalul de pe secție prin participarea la cursuri de perfecționare. În fiecare an încercăm să mergem la congrese. Într-un complex de factori, lucrurile dau rezultate bun“, a concluzionat dr. Florica Bîrjovanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS