6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeste 1.000 de medicamente vor fi mai ieftine

Peste 1.000 de medicamente vor fi mai ieftine

Peste 1.000 de medicamente din noul catalog naţional, care ar putea intra în vigoare în iunie, vor fi mai ieftine, unele şi cu până la 20 la sută, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dipozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, potrivit Mediafax.

În plus, din noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă in Romania (CaNaMED) vor face parte 40 de medicamente în plus faţă de actualul catalog, fiind vorba despre medicamentele inovative introduse pe lista de compensate şi gratuite în 2014, a mai spus preşedintele ANMDM. O altă problemă care ar urma să fie rezolvată ar fi actualizarea preţurilor în funcţie de cursul de schimb valutar, adică de la 4,20 lei la 4,40 lei. Aceasta ar însemna o creştere a preţurilor aproape nesemnificativă, a precizat Savu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus că în prezent se află în dezbatere publică un catalog interimar. „Este pus în dezbatere publică un catalog interimar, actualizat parţial cu preţurile la medicamentele inovative, adică acele medicamente de ultimă genraţie pentru tratarea bolilor oncoliogice, cardiovasculare, diabet şi altele. Acest catalog interimar este de referinţă pentru medicamentele generice. În prezent, deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (APP) pentru generice depun dosarele de preţuri pentru actualizarea completă a acestor preţuri”, a adăugat Oana Grigore.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 27 februarie, că solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009. În urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care costă în prezent 8.361 de lei, ar urma să coste după recalculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat şi la plămâni, care costă 5.216 lei, ar urma să coste 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.

Potrivit aceleiaşi evaluări, în cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, preţul se reduce de la 1.713 lei la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronică de rinichi şi anemie, care costă 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienţă renală cronică cu preţul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintate care costă 342 de lei va costa 177 de lei. Ministerul Sănătăţii a cerut producătorilor revizuirea preţurilor, în virtutea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.

Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) arăta că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utlizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare. Ministrul Sănătăţii a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii erau obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS