24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGabriela Alexandrescu (Salvați Copiii): La fiecare 5 ore, în România moare un copil sub un an

Gabriela Alexandrescu (Salvați Copiii): La fiecare 5 ore, în România moare un copil sub un an

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu 8,5 la mia de nou-născuți, acest lucru însemnând că la fiecare 5 ore în România moare un copil cu vârsta sub un an, a explicat președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu. Ea a spus că, potrivit studiilor, trei sferturi dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților cu echipamente profesionale, inclusiv incubatoare pentru prematuri, scrie Agerpres. De altfel, directorul executiv al ONG-ului a vorbit despre rezultatele campaniei de reducere a mortalității infantile, realizată de Salvați Copiii.

Astfel, potrivit documentelor prezentate, între 2010 și 2014 Salvați Copiii a investit 4.800.000 de lei și a reușit să ofere sprijin pentru 12.500 de mame, gravide și copii din 31 de comunități defavorizate și a dotat 54 de maternități și secții de nou-născuți. Cu ajutorul acestor echipamente au fost salvați peste 10.000 de copii din 42 de orașe din România, a adăugat Alexandrescu. La rândul său, Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătății, a adăugat că problema mortalității infantile în România nu este generată de „o cifră seacă”, ci de faptul că „grosul acestei mortalități infantile este localizat în comunitățile care sunt greu de atins, în care nivelul sărăciei este extrem de ridicat”. „Lipsa de informare și lipsa de acces la serviciile de sănătate este cea care generează grosul acestei situații cu care ne întâlnim în țara noastră”, a adăugat Rafila. În acest sens, Rafila a subliniat necesitatea unui parteneriat pe termen lung pentru rezolvarea problemelor de acest gen, dar și a creării unei rețele de servicii medicale în întreaga țară. De asemenea, el a vorbit și despre necesitatea investiției în „resursa umană” a sistemului sanitar. „Degeaba investim în echipamente dacă nu avem o resursă umană pregătită și dornică să lucreze în România”, a adăugat el.

Președintele executiv Salvați Copiii a declarat că și în 2015 organizația pe care o conduce continuă campania de dotare a spitalelor cu echipamente potrivite, în special pentru copii născuți prematur, pe listă aflându-se 15 maternități din județe precum Argeș, Constanța, Dolj, Vaslui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS