16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile reumatice - ușor de depistat, greu de tratat

Bolile reumatice – ușor de depistat, greu de tratat

Conf. univ. dr. Maria Homeag, medic primar medicină internă, spune că reumatismul este o boală tot mai întâlnită, având în vedere că populația României îmbătrânește
Conf. univ. dr. Maria Homeag, medic primar medicină internă, spune că reumatismul este o boală tot mai întâlnită, având în vedere că populația României îmbătrânește

Reumatismul este o afecțiune des întâlnită. Aproape 90% dintre vârstnici suferă de reumatism, dar nici tinerii nu scapă de această afecțiune. Iarna, durerile la nivelul articulaţiilor sunt mult mai frecvente.

Reumatismul este o afecțiune cronică, alergică sau infecțioasă, care provoacă dureri ale articulațiilor. Există numeroase tipuri de reumatism, însă medicii atrag atenția asupra celui articular acut, care afectează din ce în ce mai mulți tineri. Bolile reumatice, pe cât sunt de ușor de diagnosticat, pe atât de greu sunt de tratat. Este important ca pacienții să urmeze un tratament încă de la primele dureri, astfel încât boala să nu evolueze și să producă deformări ale oaselor. Durerile articulaţiilor se resimt mai mult în sezonul rece. Reumatismul cronic degenerativ e o boală care apare odată cu vârsta. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional. Reumatismul degenerativ poate fi cauzat de obezitate sau de munca îndelungată în poziții incomode. În timp ce sistemul articular se încarcă, apar leziuni la nivelul discului intervertebral și treptat apar manifestările specifice spondilozei. Artrozele sunt frecvent întâlnite în jurul vârstei de 60 de ani.

„Remediile naturiste sunt utile doar pe moment“

Cea mai întâlnită formă a reumatismului degenerativ este spondiloza: cervicală, toracală sau lombară. Conf. univ. dr. Maria Homeag, medic primar în medicină internă, spune că în primele faze sunt utile tratamentele cu antiinflamatoare, care ajută pacientul să nu ajungă la complicații severe. Boala nu se mai vindecă niciodată, dar se poate ține sub control. Mulți pacienți apelează și la remediile naturiste, însă medicii nu încurajează această practică. „Eu nu sunt împotriva remediilor naturiste, dar nu le aplic. Remediile naturiste sunt utile doar pe moment, până ajungem la doctor. Am pacienți care, după ce a debutat o discartroză, încearcă să își pună albine pe coloana vertebrală și consideră că înțepătura și veninul de albină sunt benefice. Astfel întârzie vizita la doctor“, spune dr. Maria Homeag.

Poliartrita reumatoidă nu se vindecă

Poliartrita reumatoidă este altă afecțiune reumatică, o boală destul de gravă. Nu se cunoaște cauza exactă a acestei boli, care poate să debuteze în jurul vârstei de 30 de ani, dar și aproape de 60 de ani. Problema în cazul acesteia este, după cum spun medicii, că modul de manifestare diferă de cel al altor boli reumatismale. „Prinde articulațiile mici de la ambele mâini, iar boala are patru stadii. Incidența poliartritei reumatoide este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Deși nu cunoaștem cauzele exacte ale bolii, în general tulburările endocrine sau predispoziția genetică sunt factorii de risc“, spune conf. univ. dr. Maria Homeag.
Boala este greu de tratat, iar statisticile OMS arată că din cauza acesteia durata medie de viaţă scade cu cinci-zece ani. Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. De aceea, pentru ținerea bolii sub control se recomandă antiinflamatoarele, antireumaticele, dar și kinetoterapia. „Primul episod al bolii poate trece fără consecințe, dar evoluează și trebuie să ne gândim la tratamentul de fond. Acesta este de lungă durată și nu trebuie să lipsească nici kinetoterapia. Trebuie să existe cooperare între pacient și medic și înţelegerea faptului că boala nu se vindecă și duce la sechele“, atrage atenția specialistul în medicină internă.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa poliartritei creşte anual cu 2,5% la femei şi 0,5% la bărbaţi, afecţiunea reprezentând aproximativ 10% din totalul bolilor reumatice.

Reumatismul articular acut afectează tot mai mulți tineri

Boala ce atrage tot mai mult atenția medicilor este reumatismul articular acut. Spre deosebire de poliartrită, această afecțiune are o cauză clară: infecția streptococică. Streptococul se oprește în zona căilor respiratorii superioare și produce tot felul de enzime care pătrund în organism. Acest tip de reumatism apare la copii și la tineri care au până în 35 de ani, explică dr. Maria Homeag. Boala apare după o perioadă de aproximativ trei săptămâni de la infecția streptococică a amigdalitelor care nu au fost tratate corespunzător. Sunt afectate, în general, articulațiile mari, precum genunchii și umerii. Modalitatea prin care streptococul duce la apariția bolii nu este cunoscută. Însă, medicii spun că afecțiunea are un caracter migrator, ceea ce înseamnă că inflamațiile se mută de la o articulație la alta. „Durează câteva zile, dispar spontan și se mută la altă articulație. Ponderea cea mai mare a acestui reumatism se află în țările subdezvoltate pentru că nu se face tratamentul corect. Sunt pacienți care își tratează copiii cu tot felul de mijloace empirice și care consideră că boala s-a vindecat, dar ea merge mai departe. De aceea este important să fie tratată corect pentru că astfel nu apar alte probleme în organism“, a mai spus conf. univ. dr. Maria Homeag, medic primar în medicină internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS