8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce se fac cezariene pe bandă rulantă

De ce se fac cezariene pe bandă rulantă

În timp ce în alte țări cezariana este o raritate, în România tot mai multe femei aleg să nască prin această metodă (Foto: Arhiva GdS)
În timp ce în alte țări cezariana este o raritate, în România tot mai multe femei aleg să nască prin această metodă (Foto: Arhiva GdS)

Frica de durere și lipsa de informare sunt principalele motive pentru care tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană. Numărul cezarienelor de la noi din țară este extrem mare, atrag atenția medicii. Acestea reprezintă 70% din numărul de nașteri, în condițiile în care indicele normal ar fi de 20%.

Nașterea naturală pare să fie un fenomen pe cale de dispariție în România. Comoditatea, teama de a nu simți durerea și lipsa unei informări corecte determină tot mai multe femei să opteze pentru cezariană. „Este o problemă națională. Naşterea prin cezariană reprezintă uneori chiar 70% din numărul de nașteri, în condițiile în care indicele normal ar fi de 20%. Pe de o parte, aceasta vine din dorința pacientei de a evita durerile nașterii, fără să se gândească la repercusiuni. Pe de altă parte, este dorința medicului de a avea o siguranță mai mare asupra actului nașterii și el este cel care recomandă cezariana“, spune prof. univ. dr. Nicolae Cernea, șeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Vârsta înaintată la care femeile aleg să aibă un copil este şi aceasta una dintre explicații. „Este vorba și de creșterea în vârstă a pacientelor care nasc. Majoritatea nu mai au 20 de ani și fac copii la vârste avansate, când cezariana se impune. Motivul pentru care numărul de cezariene este extrem de mare sunt multe și rezolvarea acestei situații nu va veni prea curând. Este o situație apărută cam la nivel internațional, numai că în unele țări mai sunt oprite aceste operații de sistemul fiecărui stat“, a adăugat dr. Nicolae Cernea.

La stat sau la privat, tot te costă

Prețul pentru o cezariană este mai mare atât în spitalul public, cât și în clinicile private. Părinții care au trecut prin astfel de experiențe povestesc cum a trebuit să împartă banii între cei care au ajutat gravida să nască, în spitalul public. „Am dat în jur de 1.000 de lei medicului care a făcut operația de cezariană. După aceea a trebuit să mai dau 200 – 300 de lei la «mâna a doua», cum se spune, iar asistentelor, câte 100 de lei. Asta, după ce am fost pus să cumpăr pentru soție și medicamentele, și materialele sanitare de care era nevoie, ace, ațe, calmante, toate costând în jur de 500 de lei“, a spus T.
Situația nu trebuie însă generalizată. Sunt și cazuri în care părinții nu sunt nevoiți să suporte atâtea cheltuieli în spitalul public. „Eu am avut norocul să întâlnesc niște oameni deosebiți, care nu au așteptat nimic de la noi. L-am dat ceva pentru că eu am vrut și pentru că m-au ajutat să am o naștere fără probleme“, a spus Alina M.
Și în clinicile private cezariana este mai scumpă decât nașterea naturală. Gravidele au posibilitatea să aleagă între diferite pachete. Prețurile pleacă de la 3.800 de lei o naștere naturală și 4.100 de lei prin cezariană.

În Franța se fac cezariene doar în cazuri extreme

În alte țări din Europa nu se fac cezariene pe bandă rulantă. În Franța, de exemplu, numai în cazuri extreme, în care mama și copilul sunt în pericol, se recurge la această variantă. În rest, femeile sunt încurajate să nască pe cale naturală. „Aici nu se face așa simplu o cezariană. Medicul îți recomandă tot timpul nașterea naturală. Numai dacă apar complicații se ajunge la cezariană. Sora mea a născut în România și a ales cezariana pentru că este mai simplu și majoritatea femeilor fac asta. Aici nu e așa. Eu am născut la 30 de ani și am născut natural. Dacă aș fi fost în România, mai mult ca sigur aș fi făcut cezariană“, spune Florentina.
De ce în alte țări nu se recurge atât de ușor la cezariană? Pentru că repercusiunile nu sunt deloc de neglijat. Problemele pe care pacientele le vor avea se văd peste 10-15 ani și pot fi destul de serioase. „În principiu, ar trebui ca orice femeie care are sub 30 de ani să își dorească să nască pe cale naturală. După vârsta de 30 de ani intră în discuție mulți alți factori. Însă, recomandarea este una, iar practica alta. Femeile trebuie să ceară cât mai multe informații. În plus, trebuie să se gândească și la viitor. Nașterea prin cezariană reduce capacitatea de a mai face copii. Se poate ca un cuplu să dorească un copil după o mai lungă perioadă de timp după ce l-au făcut pe primul și, dacă s-a făcut cezariană, este posibil să nu se mai poată acest lucru. Cezariana este o operație pe uter, care poate duce ulterior la apariția unor complicații severe“, atrage atenția prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

România, locul trei în Europa la cezariene

Femeile care nasc prin cezariană sunt tot mai multe în ultimii ani. România se situează pe locul trei în Europa, cu o rată de 36,9% cezariene din numărul total de naşteri, după Italia, cu 38%, și după prima clasată, Cipru, cu 52,2%, conform raportului „Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010“. La polul opus, cu cele mai puține nașteri prin cezariană, sunt Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS