8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtenție la virozele respiratorii!

Atenție la virozele respiratorii!

În ultima săptămână aproape 2.500 de doljeni au fost înregistrați la DSP cu viroze respiratorii (Foto: Arhiva GdS)
În ultima săptămână aproape 2.500 de doljeni au fost înregistrați la DSP cu viroze respiratorii (Foto: Arhiva GdS)

Doljenii sunt afectați în număr tot mai mare de virozele respiratorii. În ultima săptămână, aproape 2.500 de persoane cu viroză au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. În plus, în județ ne confruntăm și cu multe cazuri de pneumonii, numărul a ajuns la 841 de persoane. Acestea sunt datele oficiale, însă în realitate numărul bolnavilor poate fi mult mai mare. Totodată, au fost înregistrate și patru cazuri de gripă, confirmate de Institutul „Cantacuzino“. Este vorba despre doi copii cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani și doi craioveni care fac parte din grupa 15-49 de ani. Apariția acestor afecțiuni este mai mare iarna din cauza aerului rece care duce la scăderea imunității organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.
Răceala este o infecție acută virală ușoară a nasului și gâtului. Primele simptome ale pacientului sunt strănutul, nasul înfundat, febră uşoară și dureri de cap.
În cazul multor pacienți, răcelile durează între trei și șapte zile, deși unele persoane pot să se simtă rău chiar și două săptămâni. Cei care se pot alege mai repede cu o viroză sunt pacienții cu diferite afecţiuni pulmonare, astm bronșic, boli cardiovasculare. De obicei, oamenii se tratează singuri cu medicamente cumpărate de la farmacie. În cazurile în care simptomele persistă, trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist. Dr. Cornel Miu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, spune că numărul pacienților cu viroze respiratorii a crescut în ultimele săptămâni. „În aceste săptămâni au fost înregistrate mai multe cazuri. Și numărul pacienților cu TBC este mai crescut în lunile de iarnă. în fiecare an, după sărbători, apare un număr mai mare de bolnavi depistați cu TBC“, a spus medicul pneumolog.

Nu luați antibiotice fără recomandarea medicului

Pentru prevenirea virozelor, medicii recomandă în special evitarea colectivităților. „Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă, izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave. Se recomandă aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă și alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume cu aport crescut de vitamine“, a spus dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.
În același timp, medicii specialiştii atrag atenţia persoanelor afectate de viroze respiratorii asupra automedicamentației. Nu este recomandat ca bolnavii să ia antibiotice fără recomandarea unui medic, pentru că 90% din virozele respiratorii sunt de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. „Cel mai bine ar fi să se prezinte la medic dacă văd că boala nu trece. Nu este cazul să ia antibiotice. Numai după ce se prezintă în spital, medicul poate decide dacă este cazul să fie administrate astfel de medicamente“, a concluzionat dr. Cornel Miu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS