11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile care îi omoară pe doljeni

Bolile care îi omoară pe doljeni

Tot mai mulți doljeni suferă de diferite tumori maligne (Foto: Arhiva GdS)
Tot mai mulți doljeni suferă de diferite tumori maligne (Foto: Arhiva GdS)

Bolile de inimă, diabetul și tumorile maligne sunt tot mai des întâlnite în rândul doljenilor. În plus, numărul bolnavilor este în creștere în comparație cu anii trecuți. Lipsa unor programe de prevenție de lungă durată și tendința oamenilor de a merge la medic doar atunci când simt durerea conduc la apariția acestor situații.

Cei mai mulți doljeni suferă de boli de inimă şi așa se face că mai tot timpul clinicile de cardiologie ale spitalelor doljene sunt pline de pacienți. Datele Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) arată că, la sfârşitul anului 2014, cele mai întâlnite boli în Dolj erau hipertensiunea arterială, fiind înregistrate 73.697 de cazuri, și cardiopatia ischemică de care suferă 35.108 doljeni. Factorii de risc în cazul acestor afecțiuni sunt numeroși și din acest motiv bolile de inimă sunt principala cauză de deces și la nivel mondial. În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, arată datele Fundaţiei Române a Inimii. Bărbații au un risc cardiac mai crescut în comparație cu femeile. La fel și persoanele cu istoric familial.

Bolile de inimă, principala cauză de deces și în Dolj

Hipertensiunea, pe lângă faptul că este cea mai des întâlnită afecțiune a inimii, reprezintă și un factor de risc pentru diabetul zaharat, dislipidemie, obezitate. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că obezitatea e unul dintre factorii de risc majori care duc la îmbolnăvirea inimii. Mai mult de o treime dintre adulții din România suferă de obezitate, iar femeile sunt cel mai des afectate. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog, spune că și în alte țări dezvoltate bolile de inimă sunt principala cauză de deces. Diferența este că aceste țări pun mai mult accent pe prevenție și conștientizarea populației. „Acest lucru se întâmplă în cazul țărilor mai dezvoltate. În cazul țărilor mai sărace, bolile infecțioase sunt principala cauză de deces. România nu se deosebește de celelalte țări. Măsurile care se iau în țările dezvoltate și care ar fi bine să se ia și în România sunt măsurile de prevenție. Principalul factor care duce la apariția bolilor de inimă este fumatul și ar fi bine ca tot mai mulți oameni să renunțe la fumat. Al doilea factor este alimentația greșită, care duce la obezitate. Colesterolul, trigliceridele și tensiunea sunt și ele cauze ale bolilor de inimă asupra cărora se poate interveni. De obicei, oamenii ajung târziu la medic. Ar trebui să se facă programe prin care populația să fie conștientizată. Ar trebui făcute verificări serioase în rândul populației pentru a vedea dacă a crescut sau nu numărul persoanelor bolnave de inimă. Cei mai mulți sunt bolnavi, dar nu au simptome clare, nu se controlează și nu știm de ei“, spune medicul.

Este nevoie de programe de prevenție eficiente

Încercări de a număra și conștientiza pacienții de inimă în România au fost, dar puține. „Eu am participat acum zece ani la o încercare de numărare a pacienților care se face cu regularitate în țările din vestul Europei. Este un oraș pe lângă Boston, unde americanii verifică minuțios ce se întâmplă cu fiecare locuitor. S-a încercat asta și la populația din Podari. Trebuia să se meargă din casă în casă la oameni, dar din comoditate aceștia au fost chemați la dispensar și au venit doar bătrânii care au auzit că este vorba de o consultație gratuită. Cei sănătoși nu au venit. Din studiu a rezultat că 80% din populație are tensiune, numai că era vorba doar de populația care s-a prezentat la cabinetul medical, și nu de toți locuitorii și astfel statisticile au fost distorsionate“, a spus Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog.

La sfârșitul anului trecut, 36.965 de doljeni au fost înregistrați cu diabet zaharat

Pe lista neagră a bolilor de care suferă cei mai mulți doljeni este și diabetul. La sfârșitul anului trecut, 36.965 de doljeni au fost înregistrați cu diabet zaharat, arată datele furnizate de DSP Dolj. Diabetul este o problemă de sănătate publică în România. Costurile tratării bolnavilor sunt din ce în ce mai mari, având în vedere că vorbim de o afecțiune incurabilă și tratamentul durează zeci de ani. Prevenția este soluția care ar putea să scadă incidența acestei boli, numai că asta presupune costuri ridicate și multă implicare atât la nivel național, cât și regional. De altfel, din cauza lipsei unor programe de prevenție eficiente, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat, iar aproape jumătate dintre aceștia nu sunt luați în evidențele medicilor diabetologi, după cum arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, publicate anul acesta. Medicii spun că este nevoie de măsuri concrete care să controleze epidemia de diabet.

„Vârsta celor care sunt afectați de tumori maligne a început să scadă“

Tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă doljenii. 22.003 pacienți au fost înregistrați cu tumori maligne la sfârșitul anului trecut la noi în județ. Acestea au o incidență crescută nu numai la noi în județ, ci și în țară și în lume. Cauzele sunt multe, spun medicii. În general, acestea sunt legate de modul de viață, de alimentație, de sedentarism, de aerul poluat pe care îl respirăm, de o anumită predispoziție genetică, dar și de stres. Altă problemă o reprezintă zona în care trăim. „Suntem mai puțin sportivi, mâncăm mai multe chimicale. Modificările climatice contribuie și ele. În zona noastră, expunerea la soare este destul de prelungită, pentru că avem veri din ce în ce mai calde și mulți nu conștientizează efectul nociv pe care îl are bronzatul. Cancerele de piele sunt în creștere, radiațiile ultraviolete fiind un factor important. Tumorile maligne se întâlnesc din ce în ce mai des în rândul copiilor. Vârsta celor care sunt afectați de tumori maligne a început să scadă. Dacă acum 20 de ani vedeam un pacient cu vârsta de 65 – 70 de ani care suferea de cancer, acum cancerul este întâlnit frecvent la pacienții care au în jur de 50 de ani și se pare că incidența este în creștere și la tineri“, a spus mediul oncolog Nelly Cherciu.
Sunt mulți pacienți care suferă și de cancere colorectale a căror cauză principală este alimentația. Medicii spun că acest tip de cancer se întâlnește chiar și la pacienți tineri, aflați în jurul vârstei de 30 de ani.
Este nevoie tot mai mare de programe de prevenție prin care populația să fie conștientizată despre riscurile pe care le implică aceste boli și care să ajute la scăderea incidenței afecțiunilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS