17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCardul de sănătate, de la 1 aprilie

Cardul de sănătate, de la 1 aprilie

Cardul național de sănătate urmează să fie folosit în totalitate de la 1 aprilie
Cardul național de sănătate urmează să fie folosit în totalitate de la 1 aprilie

Proiectul cardului de sănătate a costat 19,47 milioane de euro, dar încă nu este aplicabil. Dacă până acum se spusese că de la 1 februarie românii trebuie să beneficieze de asistenţă medicală doar în baza cardului de sănătate, oficialii au decis, printr-un proiect de hotărâre de guvern, ca acesta să fie utilizat de la 1 aprilie. În continuare există oameni care nu au primit cardul sau care îl refuză.
Din 2006 se tot vorbește despre cardul național de sănătate și nici până acum lucrurile nu sunt clare. După atâtea discuții, și oamenii s-au împărțit în două tabere: pro și contra cardului de sănătate. Mai grav este că, deși s-au investit 19,47 milioane de euro în acest proiect, există încă medici care nu au cititoare de carduri și care nu au activat nici un card. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, apărut în urmă cu două zile, cardul naţional de sănătate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, în spitale şi farmacii de la 1 aprilie. Până atunci, sistemul actual și cardul de sănătate vor fi utilizate în paralel.
Astfel, începând cu 1 februarie se utilizează cardul de sănătate de către asigurați și furnizorii de servicii medicale, medicamente și, după caz, de furnizorii de dispozitive medicale în condițiile actelor normative în vigoare.
Sunt în continuare doljeni care nu au primit cardul prin operatorii poștali sau care îl refuză. Cardurile nedistribuite şi care au fost predate de către poştă la CAS sunt distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări fie prin prezentarea acestora la sediul instituției la care sunt luaţi în evidenţă, fie prin medicii de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.
Cardurile nedistribuite de către medicii de familie timp de 12 luni de la primire vor fi returnate la CAS. Acestea vor fi arhivate de casele de asigurări potrivit Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii să se procedeze la distrugerea acestora.

Celor care refuză cardul li se dă adeverința de asigurat

Există și situații în care asiguraților nu li s-a emis card. „Nu am primit cardul de sănătate până acum. Părinții mei l-au primit acum două luni. Eu locuiesc cu ei, dar nu mi-a fost adus. Nu am înțeles de unde trebuie să-l ridic, dacă trebuie luat de la CAS sau de la medicul de familie. Nu mi se pare normal ce se întâmplă“, a spus Violeta D., din Craiova. Proiectul de hotărâre de guvern publicat recent stabilește că, în cazul acestor persoane, calitatea de asigurat este verificată în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţin, până la data la care intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
În cazul în care cineva refuză, din diferite motive, cardul de sănătate prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări, însoțită de cardul național, dovada calității de asigurat se face pe baza adeverinței de asigurat. Aceasta este valabilă trei luni și este eliberată la solicitare.
Dacă asiguratul pierde cardul, trebuie să suporte contravaloarea acestuia.

„Am primit cardul, dar nu m-am dus cu el la doctor până acum“

Cardul de sănătate a ajuns și la o parte din doljenii care locuiesc în mediul rural. Cei mai curioși sunt vârstnicii. Nu știu la ce îi ajută acest card, dar speră ca, odată ajunși la „dispensar“, medicul să îi lămurească. Pe Lucia Gigârciu am întâlnit-o în fața porții. Ieșise să întrebe vecinii dacă au început să se ducă la medicul de familie. „Am primit cardul de sănătate, dar nu m-am dus cu el la doctor până acum. Mâine ne ducem să le activăm. Doar ce trecu poștărița și o întrebai ce este pe la dispensar, să știu dacă au început să se ducă oamenii. Îmi spuse că este lume și să ne ducem și noi“, a spus tanti Lucia, din Ciupercenii Noi.
Ca ea sunt și alți oameni de la țară care au primit cardul și dau fuga la medic să le spună la ce le folosește. Medicii de familie care lucrează în cabinetele din mediul rural spun că bătrânii sunt interesați să afle la ce-i ajută cardul. Unii întreabă chiar dacă există bani pe el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS