Bolnavii de cancer mor între spitalul public și cel privat

Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova, vorbește despre problemele de care se lovesc bolnavii de cancer (FOTO: Claudiu Tudor)


Bolnavii de cancer sunt condamnați de sistemul medical românesc să ducă o luptă continuă. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, vorbește despre cum s-a ajuns ca bolnavii să aștepte vindecare de la un sistem medical aflat la pământ.  

Într-o țară în care anual apar 78.800 de noi cazuri de cancer, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, pacientul se vrea salvat de un sistem de sănătate plin de nereguli.

Aparatura veche care se strică atunci când bolnavul are mai mare nevoie este doar una dintre piedicile peste care omul, și așa doborât de boală, trebuie să treacă. Clinica de Oncologie a SJU Craiova îi așteaptă pe bolnavi cu aceleași condiții de ani buni. Și asta, pentru că fiecare guvernare a promis, dar nu a făcut mai nimic. Cu 36 de ani de oncologie în spate, prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful acestei clinici, cunoaște toate bubele sistemului. Pacientul este plimbat de la public la privat și invers, devenind astfel un fel de afacere. „În clinică văd foarte mulți bolnavi grav și asta din cauza unei anume distribuiri imorale, ilegale și incorecte a pacienților oncologici diagnosticați și tratați inițial în Spitalul nr. 1. Unitatea aceasta acoperă toate cheltuielile mari ale pacienților. Însă, după aceea pacienții sunt dirijați prin diverse metode telefonice, bilețele, hârtiuțe spre alte centre, fără să se intereseze cei care o fac dacă există sau nu condiții pentru acordarea asistenței medicale oncologice în conformitate cu standardele europene“, spune prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

„Multe dintre internările de zi sunt date în privat, în dauna spitalului“

Șeful Clinicii de Oncologie spune că este bine ca bolnavii să meargă la clinicile care se bazează pe asigurări private sau pe servicii contra cost, așa cum se întâmplă în alte țări. „Din păcate, la noi multe dintre internările de zi sunt date în privat, în dauna spitalului, care pune diagnostic inițial și tratează. Bolnavii pleacă din spital cu bani cu tot, banii rămân acolo în privat și când pacienții au nevoie de asistență medicală din nou de la noi vin și cheltuim din bugetul rămas, adică din bugetul bolnavilor care au rămas în spitalul public. Îmi pare rău de bolnavi pentru ce se întâmplă în privat și nu înțeleg orgoliile și tendințele unor șefi de clinică de a dirija acești bolnavi în afara liniei profesionale“, susține prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

„Este nepermis ca acest spital să stea cu două tomografe, la miile de bolnavi!“

Sunt bolnavi de cancer care au nevoie să facă un tomograf, dar sunt nevoiți să aștepte luni întregi până să le vină rândul. Șeful Clinicii de Oncologie este de părere că medicul trebuie să îl ajute pe pacient să aibă acces la analizele necesare. „Dacă nu ai tomograf, atunci trebuie să găsești altă modalitate. Dacă judecăm toate tomografiile din oncologia craioveană, 33% nu sunt strict obligatorii. Urgențele medicale sunt obligatorii la tomograf sau RMN. Dar sunt situații în care medicul consideră că pacientului îi trebuie tomograf și nu îl interesează dacă omul poate sau nu să îl facă. El nu participă la finalizarea trimiterii pe care o dă. Dar sunt și bolnavi care vin la medic și cer ei să facă tomograf la cap, de exemplu, deși au probleme la burtă. S-a ajuns într-o capcană doctor-bolnav. Și de aici nemulțumirile“, este de părere prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.


În Craiova nu sunt însă suficiente tomografe, iar cele existente sunt suprasolicitate. „Aceasta este realitatea medicală din cel mai mare spital al Olteniei. Conducerea face eforturi ca această aparatură să funcționeze, dar cei care au plecat la privat nu rămân acolo pentru că de multe ori sunt trimiși în urgență și este folosit tot aparatul spitalului. Și un spital cu două tomografe și un RMN nu are cum să funcționeze. Este nepermis ca acest spital să stea cu două tomografe la miile de bolnavi! Este nepermis să fie doar două tomografe private în oraș!“, a adăugat Bădulescu.

„Craiova este dominată doar de dorința de bani, indiferent a cui“

În acest du-te-vino, bolnavul nu mai primește de multe ori atenția de care are nevoie. Lipsa personalului medical este una dintre cauze. În Clinica de Oncologie a SJU Craiova, trei medici trebuie să facă față unei secții de 50 de paturi. Nici asistentele și infirmierele nu sunt multe. Salariile mult mai mari din străinătate îi atrag ca un magnet pe cei de care ar fi mare nevoie și în spitalele din țară. Sistemul de asigurări și mentalitatea trebuie schimbate. „Dacă am înțelege că există un pachet de bază și toți doctorii din privat și din spital trebuie să respecte condițiile minime necesare ar fi bine. Dacă am înțelege că nu se poate ca după atâția ani să nu avem asigurări private și că un om cu o pensie de 700 de lei nu poate să dea 1.000 de lei pe un tomograf ar fi bine. Dacă noi, ca doctori, i-am spune pacientului că peste trei luni are nevoie de tomografie și să se programeze cu ceva timp înainte, acest lucru l-ar ajuta. Dar asta presupune profesionalism și moralitate. Craiova este dominată doar de dorința de bani, indiferent a cui. Se confundă acest spital cu un spital care trebuie dărâmat. Tot ceea ce discutăm trebuie să trezească Direcția Sanitară, Casa Județeană, Consiliul Județean“, a mai spus Florinel Bădulescu.

„Tot sistemul este la pământ“

Facem parte din Uniunea Europeană și ne uităm cum sunt tratați bolnavii de cancer din alte țări. Acolo, pacientul este susținut și psihologic. La noi nu mai este timp și de așa ceva, din moment ce bolnavul este nevoit să umble după medicamente, aparatură care să funcționeze și materiale sanitare. „Atunci când bolnavul intră în spital, trebuie să-l întrebi ce probleme are. Dar la noi se începe cu legislația. N-ai bilet de trimitere, n-ai buletin. Mai întâi însă ar trebui să-l consultăm, că nu ne taxează nimeni, și după aceea să-i spunem de actele de care are nevoie“, a afirmat șeful Clinicii de Oncologie.

În străinătate nu se întâmplă așa. „Casele de asigurări din străinătate au personal de control la vârf. În SUA, casele au luat cei mai mari cercetători în cancer de la Institutul Național de Cancer, ca să verifice dacă, de exemplu, medicamentul dat de medic trebuia administrat sau nu, dacă doctorul avea o variantă mai ieftină. La noi, nici o Casă nu are specialiști, de exemplu oncologi care să facă asta. Tot sistemul este la pământ. În străinătate, orice bolnav este internat în secție pentru diagnostic și este prezentat seara după ora cinci. Așa se face în Franța, Germania, Anglia. Cel care prezintă bolnavul acolo îl pregătește pentru că există comisie care îl verifică. La noi, fiecare face ce vrea și cu banul public. Mai avem mult până departe“, concluzionează prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.Comenteaza acum

Alte stiri

16 martie 2018

(VIDEO) Scandal pe holurile Spitalului de Urgență Craiova

O tânără din Craiova a depus pângere împotriva unor agenți de la firma de pază de la Fort Security, cea cu care are contract Spitalul Județean de Urgență Craiova, care ar fi lovit-o. Incidentul a avut loc în cursul zilei

Sumarul ediției de marţi, 27 ianuarie 2015

Actualitate

» America sub zăpadă
» Sfaturi pentru o vacanţă în siguranţă
» Preşedintele şi partidele discută, miercuri, priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare
» Sistemul medical din România, penultimul din Europa
» 73% dintre români consideră că MCV trebuie să continue
» Ultima cale de atac a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, respinsă de Înalta Curte
» Annes are nevoie de ajutor
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» România, condamnată din nou la CEDO – are de plătit 832.500 euro către 81 de victime ale Revoluţiei

Publireportaj

» Gazul petrolier lichefiat – un combustibil alternativ care oferă siguranţă

Local

» Municipiul Drobeta Turnu Severin nu mai are niciun viceprimar
» O alunecare de teren pune în pericol mai multe case la Orşova
» Mehedinţi: Elevii au fost instruiţi cum să se protejeze în situaţii de urgenţă
» Vâlcea: Violoncelistul Ştefan Cazacu pe scena Filarmonicii “Ion Dumitrescu”
» Municipiul Drobeta Turnu Severin a rămas fără cei doi viceprimari
» A împușcat o căprioară în curte

Dolj

» Primarii se revoltă împotriva noii grile a notarilor
» Face doi ani de pușcărie pentru că a lovit doi polițiști
» Parcările Craiovei: nămol și bălți
» Revânzarea Imprimeriei Oltenia, sesizată la DNA
» Demolarea Stadionului „Ion Oblemenco“, scoasă la licitație
» Dosarul „Mafia permiselor“: martorii îi înfundă pe medici
» La zece ani, Annes Elena luptă cu leucemia
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Arest prelungit pentru trei tineri judecați pentru omor calificat
» Vacanța alături de păpușile de la Colibri
» Canalizarea le strică străzile
» Ion Prioteasa, unul dintre cei 30 de lideri locali numiți în Adunarea reprezentanților regiunilor din UE

Gorj

» Săli goale la examenele de angajare la stat
» Încep protestele minerilor la Târgu Jiu
» Gorj: Cercetat pentru evaziune fiscală
» Gorj: Prins băut şi fără permis la volan
» Gorj: Minori prinşi în flagrant la furat
» Doar 0,5% din salariaţii CEO suferă de boli profesionale
» Gorj: Amendaţi pentru că au vândut ilegal animale

Mehedinţi

» Pericol de inundaţii la Orşova

Sport

» „Municipalii“, egali cu republicanii A de la CSS
» CSU și „GP“ au remizat
» „Viperele“, amical cu SCM la Pitești
» Pandurii nu se sperie de Dinamo
» Herghelegiu a fost Cupidon pentru Vătăjelu
» Voleibaliștii craioveni debutează în Cupa României
» Au văzut Dubaiul în fugă
» Baschet (m): Craiova a învins Mornar şi a încheiat grupa pe locul doi
» Handbal (f): SCM, învinsă la limită de HCM Vâlcea
» Fotbal – Pandurii refuză disputarea în cuplaj a semifinalelor Cupei Ligii
» Vor să-și ia revanșa cu CSM București

Sanatate

» Cardul de sănătate, de la 1 aprilie

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top