10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAfecțiunile dermatologice, mai ușor de tratat

Afecțiunile dermatologice, mai ușor de tratat

Dr. Simona Ianoși, medic primar dermatolog, spune că aparatura de ultimă oră permite  rezolvarea celor mai grave afecțiuni dermatologice
Dr. Simona Ianoși, medic primar dermatolog, spune că aparatura de ultimă oră permite
rezolvarea celor mai grave afecțiuni dermatologice

Dermatologia estetică este domeniul medicinei care a înregistrat în ultimul timp o evoluție extraordinară. Laserele apărute în dermatologie pot rezolva acum afecțiuni ce altădată păreau de netratat. Lipsa unei game variate de produse dermatologice în România în perioada comunistă a făcut ca multe generații să nu acorde o atenție specială sănătății pielii.

Noutățile în dermatologia estetică sunt numeroase. Se spune că prima impresie contează, iar un aspect îngrijit al pielii este esențial pentru fiecare dintre noi. În România, în perioada regimului comunist, oamenii au fost privați de tratamentele dermatologice ce erau folosite în alte țări la acea vreme. Crema de gălbenele era, poate, cel mai popular tratament. Medicii dermatologi spun că sunt generații de români care nu au folosit în tinerețe o cremă protectoare împotriva soarelui sau a frigului, iar acest lucru a lăsat urme. Acum însă, tehnologia de ultimă oră din dermatologie a ajuns și în Craiova, unde se lucrează cu aceeași aparatură ca în America. Aceasta permite rezolvarea cicatricelor apărute copiilor care au suferit traumatisme sau arsuri. Dar ajută și la reducerea sau chiar dispariția ridurilor. Dr. Simona Ianoși, medic primar dermatolog, spune că în dermatologie există toată aparatura necesară pentru tratarea oricărei afecțiuni.
„Ultimele aparate sunt mai agresive pentru piele, dar dau rezultatele scontate. Aparatura de ultimă generație apărută în dermatologie permite întinderea pielii de la vârste foarte tinere și ajută la rezolvarea multor probleme de care se lovesc pacienții. Întotdeauna America a fost și este numărul unu în frumusețe și medicină. În dermatologia estetică, standardul este impus de americani. Însă, tot de la ei am învățat cât de importantă este colaborarea cu pacientul pentru a înțelege ce așteaptă de la fiecare procedură medicală“, a spus dr. Simona Ianoși.

În ultima vreme sunt solicitate tratamentele pe bază de toxină botulinică

Afecțiunile grave sunt rezolvate într-un timp foarte scurt datorită progreselor făcute în ultimii ani în domeniul laserelor. În cabinetele medicilor dermatologi, în ultima vreme sunt solicitate tratamentele de înfrumuseţare şi întinerire pe bază de toxină botulinică şi tratamentele de umplere cu acid hialuronic.
„La unul dintre cursurile de pregătire pe care le-am făcut într-unul dintre cele mai mari centre de dermatologie estetică din lume am avut șansa să învăț cum se fac injectări de toxină botulinică și acid hialuronic. Acolo se folosesc lasere de ultimă oră, pe care le-am adus și în Craiova. Bineînțeles că medicii de acolo au altă experiență în domeniu, având în vedere că primul laser pe care l-au cumpărat în clinică a fost în 1974“, a mai spus dr. Simona Ianoși.
În ultimul timp, tot mai mulți craioveni sunt atrași de diferitele tratamente oferite de dermatologia estetică. Simona Ianoși povestește că a fost surprinsă de atitudinea pacientului american, pentru că, în momentul în care acesta merge la doctor, în mare parte știe procedura ce urmează să îi fie aplicată, își cunoaște reacțiile adverse, știe foarte clar ce dorește să obțină. „Este un pacient instruit. Alt lucru care m-a impresionat este plaja de vârstă care se adresează medicului dermatolog. Sunt pacienți foarte tineri care au probleme cu acneea și cu cicatricile postacneice. Dar sunt și femei trecute de 70-80 de ani, care vin periodic să își înfrumusețeze figura“, mărturisește medicul dermatolog.

„O singură ședință cu laser poate rezolva cicatricele pentru toată viața“

În Craiova, tinerii se adresează dermatologului în special pentru probleme medicale. La adolescenți, acneea rămâne problema numărul unu. Cicatricele provocate de acnee creează disconfort pacientului. Însă, laserele apărute le dau mari șanse de vindecare.
„Ultimele aparate dermatologice permit ca după o singură ședință, de pe tenul pacientului să dispară cicatricele. Noua aparatură face ca aceste probleme să dispară în proporție de 90%. Tinerii trebuie să știe că acum există soluții. O singură ședință cu laser poate rezolva cicatricele pentru toată viața“, precizează dr. Simona Ianoși
Medicul povestește că în fiecare zi ajunge în cabinetul medical câte o tânără care dorește mărire de buze, un pic de acid hialuronic în șanțuri sau ridicare de pomeți. În plus, din ce în ce mai mult și bărbații apelează la dermatologia estetică. Unii cer injectare de toxină botulinică sau de acid hialuronic, mulți vor însă tratamente pentru închiderea porilor, pentru luminozitatea tenului, chiar și epilare definitivă.

„Trebuie să încetăm să mai încercăm pe propria piele diverse tipuri de produse“

Pielea ne reflectă stilul de viață, spun medicii. Iar în cazul acesteia prevenția trebuie făcută încă din primii ani de viață. Se spune că un pacient care a avut o arsură solară în copilărie este predispus la cancer de piele.
„Prevenția trebuie făcută de când ne naștem. Să nu uităm că majoritatea dintre noi am prins o perioadă în care frumusețea pielii nu era o prioritate, cum a fost în perioada comunistă, când nu se aplicau creme cu factor de protecție, nu se făcea o hidratare corectă. Generațiile foarte tinere trebuie să înțeleagă că prevenția începe de acum. Este o concepție greșită în România aceea că nu trebuie să aplici cremă hidratantă pentru că ești tânăr. Trebuie să știm ce să aplicăm pe ten. Cum îngrijim tenul acum, așa îl avem peste zece ani. Pielea este organul bombardat din exterior cu foarte mulți stimuli. Vântul, frigul, zăpada, toate lasă urme asupra ei. Trebuie să avem grijă de piele în funcție de anotimp și de vârstă“, atrage atenția dermatologul Simona Ianoși.
Nu există însă un secret al tenului sănătos. Îngrijirea pielii se face în două moduri: extern și intern. Îngrijirea externă se face în funcție de tipul de ten și de problemele care apar pe suprafața pielii. Medicul dermatolog spune că este foarte important să folosim creme adecvate tenului nostru. „În România, este o greșeală frecventă aceea că cineva folosește o cremă pentru că vecina sau prietena a folosit aceeași cremă. Trebuie să încetăm să mai încercăm pe propria piele diverse tipuri de produse. Vitaminele și mineralele din alimente sunt benefice pielii și părului. Grăsimile, în schimb, mai ales consumate pe termen lung, sunt nefavorabile pielii. Sebumul apare în mare parte și din grăsimea pe care o mâncăm“, a adăugat medicul dermatolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS