10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStilul de viață, important în prevenția și tratarea diabetului

Stilul de viață, important în prevenția și tratarea diabetului

Patru medici le-au vorbit vineri pacienților care suferă de diabet despre riscurile acestei boli
Patru medici le-au vorbit vineri pacienților care suferă de diabet despre riscurile acestei boli

Diabetul face ravagii printre doljeni. Aproape 37.000 de oameni suferă de această boală. Diabetul ocupă locul doi în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după cele cardiovasculare. Medicii spun că stilul de viață este cel mai important în prevenția și tratarea diabetului. Patru medici craioveni le-au vorbit vineri pacienților despre ce înseamnă această boală.

Diabetul atacă toate organele și îl determină pe bolnavul care nu se îngrijește să ajungă pe la ușile tuturor specialiștilor. Diabetul este cauzat de nivelul ridicat al glucozei în sânge, fiind o boală cronică și care macină treptat organismul.
Afecțiunea apare atunci când pancreasul nu produce insulină suficientă sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Cu cât înveți să trăiești cu boala cu atât este mai bine, spun medicii. Mergând pe ideea că diabetul zaharat nu mai este o boală a diabetologului, ci o boală a tuturor specialităților medicale, un grup de medici din Craiova le-a vorbit vineri pacienților despre ce înseamnă această boală. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Medicii și pacienții s-au întâlnit la Biblioteca Județeană „Alexandru și Arista Aman“.
Medicii Iuliana Petrișor, Adrian Petrișor, Dana Pirici și dr. Nicoleta Oțăl s-au reunit pentru o acțiune de informare și conștientizare a pacienților. Dr. Iuliana Petrișor, medic specialist endocrinolog, diabet și boli de nutriție, s-a ocupat de organizarea acestei întâlniri dintre medici și pacienți pentru că își dorește ca relația dintre medic și pacient să fie de colaborare și bolnavul să știe că poate apela oricând la doctorul curant. „Vrem să atragem atenția asupra diabetului și asupra metodelor de combatere a acestei boli, având în vedere că este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită. Vrem să-i învățăm pe pacienți cum pot trăi cu diabetul. Vrem să le arătăm pacienților ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Am ales să fie prezenți și un medic internist, și un medic neurolog, și un medic cu specializare în recuperare medicală pentru a vorbi despre complicațiile acestei boli. Prevenția este foarte importantă. Oamenii trebuie să știe detalii despre boală ca să știe cum pot trăi cu ea, iar rolul nostru ca medici este să conștientizăm populația“, a precizat dr. Iuliana Petrișor

„Încercăm să tragem un semnal de alarmă în privința diabetului și a bolilor pe care le generează“

Există trei tipuri de diabet zaharat recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) tipul 1, tipul 2 și gestațional (de sarcină). Cele mai întâlnite sunt sunt diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2. Mulți bolnavi ajung târziu la medic pentru că este o boală care este asimptomatică la început, dar care poate deveni mortală. În plus, diabetul poate avea repercusiuni asupra întregului organism. „Există o mare legătură între diabet și bolile cardiovasculare. Din păcate, diabetul zaharat este una dintre afecțiunile care ne modifică riscul cardiovascular. Pacienții cu diabet care au și probleme cu inima reprezintă o urgență și necesită un tratament imediat. Astăzi încercăm să tragem un semnal de alarmă în privința diabetului și a bolilor pe care le generează. Vrem să discutăm liber despre aceste boli, astfel încât oamenii să știe la ce să se aștepte, care sunt factorii de risc“, a spus dr. Adrian Petrișor, medic specialist medicină internă.

„Este bine că medicii se mai gândesc la noi și în afara cabinetului“

În jur de 50 de bolnavi au participat vineri la întâlnirea cu medicii. Gabriela Florescu suferă de diabet și a venit la întâlnire curioasă să afle sfaturile acestora.
„Este foarte bine pentru noi, bolnavii de diabet, că am găsit un loc în care să ne întâlnim și să schimbăm impresii despre această boală. Învățăm unii de la alții, dar, mai ales, de la medicii care s-au gândit să facă astfel de acțiuni și la noi în oraș. Este foarte important pentru noi să avem un medic care să ne susțină și de care să ne simțim apropiați. Și, mai ales un medic care să ne dea sfaturi mereu“, a spus Gabriela Florescu.
Ana Chesoi suferă de 17 ani de diabet și este de părere că fără susținerea unui medic, pacientul nu poate avea rezultate bune în tratarea acestei boli. „Este bine că medicii se mai gândesc la noi și în afara cabinetului medical. Ne prinde foarte bine o discuție despre boala de care suferim. Eu de 17 ani trăiesc cu diabetul și au contat foarte mult pentru mine recomandările medicilor. Este important să respecți regimul alimentar și să îți iei tratamentul“, a spus Ana Chesoi.

Statistici  

Ultimele statistici furnizate de Federația Internațională pentru Diabet arată că, la nivel mondial, incidența bolii în rândul adulților este de 8,4% și că în 2012 existau 371 de milioane de cazuri. Organizația apreciază că, până în 2035, numărul cazurilor va crește cu 55%, ajungând la 592 de milioane. În statisticile CNAS se află 860.000 de pacienţi cu diabet, care îşi iau tratamentul gratuit, prin programul naţional. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS