10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateImplanturi mamare gratuite pentru doljencele cu cancer de sân

Implanturi mamare gratuite pentru doljencele cu cancer de sân

Speranțe pentru cele peste 2.500 de doljence care au suferit de cancer la sân
Speranțe pentru cele peste 2.500 de doljence care au suferit de cancer la sân

Cancer la sân este verdictul sfâșietor dat celor peste 2.500 de doljence care suferă de această boală. Pierderea unui sân este o traumă pentru orice femeie. Implantul mamar este soluția care le poate readuce speranța celor care au nevoie de proteză. Din august, implanturile mamare sunt gratuite pentru pacientele care au avut cancer de sân. Joi, prima doljeancă a beneficiat de o astfel de operație.

Un program inițiat de Ministerul Sănătăţii aduce o veste bună pentru pacientele care au avut cancer de sân. Începând cu luna august, protezele şi operaţia sunt decontate în totalitate de Casa de Asigurări de Sănătate, în cadrul programului naţional de oncologie. Intervenţiile chirurgicale se fac în spitalele care au şi secţii de chirurgie plastică. Medicii pot face operaţia oricărei paciente care are recomandare din partea unui oncolog.
Joi, la Spitalul Județean de Urgență Craiova a fost efectuată prima operație de acest fel. O femei de 29 de ani, din Craiova, este cea care a beneficiat de reconstrucția mamară. „Este foarte bine că am reușit să impunem acest program și că pacientelor li se oferă această șansă. Pentru o femeie nu există un mai mare necaz decât să își piardă un sân, iar reconstrucția mamară este soluția salvatoare. Am făcut prima operație și urmează în perioada imediat următoare să mai facem încă două“, a spus dr. Horia Pîrvănescu, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgență Craiova.

Șapte femei urmează să fie operate în Craiova

Operația de reconstrucţie a sânilor poate ajunge la 1.000 de euro și puține femei își permit să dea acești bani. Programul este abia la început și nu toate femeile știu că pot beneficia de aceste intevenții gratuit, dar medicii speră ca tot mai multe doljence să își schimbe viața cu ajutorul acestui program.
Tot ce trebuie să facă cele care au nevoie de operație este să prezinte dovada unei evaluări din partea unui oncolog care să certifice existenţa cancerului şi a unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Dr. Horia Pîrvănescu spune că reconstrucția mamară este foarte importantă, în primul rând pentru psihicul pacientelor.
La Casa de Asigurări de Sănătate Dolj (CAS) sunt înregistrate șapte cazuri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, pentru care au fost achiziţionate materialele sanitare specifice.
Până la sfârşitul anului, toate aceste femei vor fi operate la Spitalul Judeţean Craiova.

Nu și-a permis să suporte operația pentru implant mamar

Maria este una dintre craiovencele care speră să beneficieze de implant mamar. Femeia a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu cancer la sân. Pentru că boala s-a agravat, i-a fost extirpat unul dintre sâni. Nu și-a permis să suporte din propriul buzunar operația pentru implant mamar. Acum, pentru că a aflat că poate beneficia gratuit de intervenție, Maria a început din nou să spere la viața de dinainte de operația de mastectomie. Laura, fica Mariei, spune că tot ce își dorește este să își vadă mama așa cum era înainte. „Numai cine are un caz în familie poate să înțeleagă cât este de greu  pentru o femeie să i se întâmple asta. Mama mea a fost doborâtă de moment și a avut nevoie chiar de consiliere psihologică. O să facem toate demersurile să beneficieze de operația gratuită pe care își dorește de mult să o facă“, spune tânăra.

În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic

Conform datelor Direcției de Sănătate Dolj, 2.654 de femei au fost înregistrate ca suferind de cancer de sân în anul 2013, în Dolj. Datele Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului din Cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în România aproape 9.000 de femei suferă de cancer mamar, iar dintre acestea peste 3.200 mor, respectiv 36%, procentaj cu mult peste media europeană, respectiv 29%, şi chiar mondială, unde media de mortalitate ajunge la 31%.
Statisticile mai arată și că în lume, în fiecare minut, o femeie moare din cauza cancerului mamar, şi tot la nivel global, aproape 200 de femei sunt diagnosticate în fiecare oră cu această afecţiune. În România, 25 de femei primesc zilnic acest diagnostic crunt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS