6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAfecţiunile tiroidiene, tot mai frecvente

Afecţiunile tiroidiene, tot mai frecvente

Bolile endocrine au luat amploare în ultimii ani în rândul românilor. Dacă ne îngrăşăm, suntem obosiţi sau avem stări de nervozitate, dăm vina de cele mai multe ori pe glanda tiroidă. Aceasta produce hormoni şi orice dereglare a tiroidei ne dă peste cap tot organismul.

Glanda tiroidă este cel mai mare organ endocrin al organismului nostru. Este situată în regiunea cervicală interioară a gâtului, are formă de fluture, cântăreşte între 15 şi 30 de grame la un adult şi poate să ajungă în cazul unei persoane care suferă de guşă să aibă câteva sute de grame. Tiroida este un organ care secretă hormoni ce ajung în sânge. Din cauza poziţionării ei, patologiile de foarte multe ori pot să nu fie evidente clinic. „Din această cauză, pacientul nu vede cu ochiul liber că are o problemă, ci aceasta poate fi depistată în urma unor controale imagistice, ecograf, RMN, pe care pacientul le face crezând că are alte afecţiuni. De multe ori, afecțiunile tiroidei se depistează întâmplător“, a spus medicul endocrinolog Maria Picu.
Glanda tiroidă se formează în organism în primele patru-şase săptămâni ale fătului din viaţa intrauterină. Sunt multe mămici care au probleme cu glanda tiroidă şi nu ştiu dacă pe timpul sarcinii să oprească tratamentul hormonal sau nu. Medicii spun că este nevoie ca tratamentul cu hormoni să continue chiar şi în această perioadă, pentru că şi copilul are nevoie de acest lucru.
„Mamele care ştiu că au un deficit de hormoni nu numai că trebuie să îşi asigure un aport de hormoni pe perioada sarcinii, ci trebuie chiar să crească dozele la sfatul medicului endocrinolog pentru a suplini şi necesarul copilului. De multe ori, mămicile care au astfel de probleme nu ştiu că acest tratament trebuie uneori urmat toată viaţa“, a explicat  dr. Maria Picu.

Deficitul de iod, o cauză a afecțiunilor tiroidiene

Pentru că patologia tiroidiană a luat amploare în ultimii ani, copilul este testat încă de la naştere pentru depistarea unor eventuale afecţiuni. „Până acum aceasta nu era o investigaţie uzuală făcută la naşterea unui copil. Acum toţi bebeluşii fie că  au mame cu afecţiuni tiroidiene, fie că nu, sunt supuşi unor teste hormonale. Copilului i se ia din călcâi o picătură de sânge şi se face testul, iar părinţii sunt avertizaţi dacă sunt depistate probleme, astfel încât afecţiunea să fie tratată la timp“, a precizat medicul endocrinolog.
Specialiştii spun că atunci când vorbim de glanda tiroidă, sunt după teme de discuţie, pentru că, pe de o parte, poate fi afectată structura glandei şi pe de altă parte funcţia acesteia. Când vorbim de afecţiuni ale structurii glandei, ne referim la guşă şi la tiroidele care au noduli. În cazul acestor afecţiuni, iradierea pare să fie principala cauză incriminatoare în apariţia lor. Pe de altă parte, şi deficitul de iod este un factor important în declanşarea acestor afecţiuni. „S-a demonstrat că, după ce s-a suplimentat aportul de iod, în cazul anumitor persoane, a scăzut incidenţa cancerului tiroidian. Factorii genetici pot să fie şi ei de vină pentru apariţia acestor boli. Există chiar familii care au probleme cu nodulii tiroidieni. În cazul acestora, afecţiunea se transmite de la bunici la nepoţi şi este bine să se meargă la control din timp“, a spus dr. Maria Picu.

„Hormonul de tiroidă nu este un medicament“

Rolul glandei tiroide în organism este de a forma hormoni de tiroidă. Pentru a putea face acest lucru, glanda are nevoie de o proteină pe care o produce celula de tiroidă, dar şi de iod. Sunt oameni care nu ştiu dacă este bine sau nu să includă iodul în dietă. Un om are nevoie de 150 de micrograme de iod zilnic, iar o femeie însărcinată are nevoie de 200 de micrograme. Sursa majoră de iod este alimentaţia zilnică dată de pâine, sare, apă, suplimentele alimentare. Fără iod, tiroida nu va putea produce suficienţi hormoni şi atunci apar dereglări în organism.
„În general, oamenii când vin la endocrinolog şi li se dă un tratament cu hormoni se tem că trebuie să ia acel tratament toată viaţa. Însă, aceştia trebuie să ştie că hormonul de tiroidă nu este un medicament. Noi suntem făcuţi să trăim cu acest hormon toată viaţa. Nu este un antibiotic, este un tratament de substituţie hormonală şi se recomandă celor a căror tiroidă nu produce acest hormon. Are efecte adverse doar dacă îl luăm în exces sau dacă avem deficit. Toate celulele organismului au de suferit dacă din organism lipseşte acest hormon şi tocmai de aceea celor care au deficit li se dă un astfel de tratament şi nu au de ce să se sperie“, a explicat medicul endocrinolog.

„În cazul hipotiroidiei nu avem simptome clare“

Pentru că tiroida are legătură cu multe dintre funcţiile organismului, dereglările acesteia induc schimbări la nivelul multor organe, de unde şi multitudinea de simptome prin care se manifestă. Medicii spun că în cazul guşei, simptomele nu sunt ușor vizibile. Pot să apară noduli, dar pot să fie asimptomatici. „În cazul guşei, oamenii spun că nu au aer, că sunt răguşiţi, că nu pot înghiţi. Pe de altă parte, nici în cazul hipotiroidiei nu avem nişte simptome clare care să ne anunţe că avem de-a face cu o boală de tiroidă. În cazul acestei afecţiuni, pacientul este astenic, obosit, creşte în greutate, are edeme la nivelul pleoapelor. Este afectată de multe ori şi partea sexuală, sunt multe persoane cu infertilitate din această cauză. Netratată la timp, această boală se poate agrava şi se poate ajunge chiar la comă“, a spus medicul.

„Accidentul nuclear de la Cernobâl pare să fi crescut de 34 de ori incidenţa cancerului de tiroidă“

Cancerul tiroidian este destul de frecvent întâlnit în cazul guşilor nodulare și, mai ales, în cazul guşilor uninodulare. Acesta apare atunci când încep să se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide. În teorie se spune că acest tip de cancer este unul dintre cele mai tratabile și curabile, dar medicii susţin că, în practică, lucrurile nu stau chiar aşa de bine.
„A crescut foarte mult frecvenţa cancerelor de tiroidă în ultimul timp. Se ştie că este o formă mai blândă de cancer, dar, din păcate, în cabinete nu prea se mai adevereşte ceea ce scrie în cărţile de medicină. Cancerul de tiroidă a crescut odată cu creşterea radioactivităţii. De pildă, accidentul nuclear de la Cernobâl pare să fi crescut de 34 de ori incidenţa cancerului de tiroidă. După acel accident, se pare că ar fi apărut peste 3.000 de cazuri de persoane cu cancer, în special la copii. S-a întâmplat asta pentru că iodul radioactiv a ajuns la ţesutul de tiroidă şi acesta a determinat anumite modificări în structura celulară, care a dus la apariţia cancerului“, a explicat mediul endocrinolog.
Şansele de vindecare ale unui pacient care suferă de cancer tiroidian sunt mari dacă bolnavul ajunge din timp la doctor, aşa cum se întâmplă, de altfel, în cazul mai multor tipuri de cancer. „Controlul de rutină este esenţial. Dacă, la control, este descoperit un nodul, acesta este urmărit de medic şi este extirpat din timp până să se ajungă la complicaţii. Totul depinde de dimensiunea nodulului şi de evoluţia lui, dar şi de vârsta pacientului. În ultimul timp, am întâlnit cancer tiroidian la tineri care părea să nu fie atât de grav, dar care a avut o evoluţie rapidă şi nefavorabilă“, a adăugat dr. Maria Picu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS