17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum creștem imunitatea organismului toamna

Cum creștem imunitatea organismului toamna

Organismul nostru este mult mai vulnerabil toamna, pentru că ne aflăm într-un anotimp de tranziție, iar starea de sănătate are de suferit odată cu schimbarea climatică. Medicii de familie spun că luna septembrie este perioada perfectă în care noi și copiii putem să ne pregătim pentru anotimpul rece.

Imunitatea organismului scade odată cu scăderea temperaturilor, iar din acest motiv medicii spun că trebuie să avem grijă de alimentația și organismul nostru.
Este bine ca, o dată pe an, să facem analize de prevenție care ne pot arăta dacă organismul are nevoie de ajutor. La începutul toamnei este recomandat să mergem la medicul de familie împreună cu copiii pentru că doctorul este cel care ne poate face recomandările de care avem nevoie. Chiar dacă odată cu toamna nu mai găsim fructe și legume ca în perioada verii, medicii spun că și în sezonul mai rece este bine ca pe lângă alimentele pe care le consumăm zilnic să nu renunțăm la fructe și legume. Multe dintre acestea conțin vitamine, minerale, proteine de care organismul are nevoie. Medicul de familie Doina Cherata spune că este bine să mergem la doctor pentru a primi indicații cu privire la modalitățile prin care ne putem crește imunitatea organismului. „Este important ca la indicația medicului să facem niște analize, să vedem dacă există vreo problemă. Eu așa procedez, le indic pacienților mei alimentele pe care trebuie să le consume în perioada toamnă-iarnă. Sunt recomandate foarte multe crudități, se pot mânca salate de fructe. Este indicat să preparați aceste salate de crudități la care să adaugați lămâie și usturoi pentru că acestea cresc imunitatea“, a precizat medicul.

„În general, se face un abuz de calciu în cazul copiilor“

Ceaiurile și siropurile naturale ajută la creșterea imunității organismului. Tot în această perioadă este recomandată și profilaxia (prevenirea -n.r.) unor boli. „Profilaxia rahitismului la copilul care are peste un an se face doar în anotimpul rece, începând de prin octombrie-noiembrie până în martie. La sugari se face permanent. Profilaxia în acest caz constă în administrarea de vitamina D, care se recomandă până când copilul ajunge la vârsta de 12 ani. Însă, este important de menționat că, în această perioadă, nu este nevoie de adaos de calciu. Calciul este suficient atâta cât există în alimentația de zi cu zi. În general, se face un abuz de calciu. El poate să închidă articulațiile, să încetinească creșterea, poate să se depună la rinichi să formeze microcalculi dacă este administrat când nu este nevoie. Deci, nu este nevoie de administrare de calciu. Se recomandă doar la indicația medicului și în doze foarte mici, deci nu zilnic, numai în perioada rece. În nici un caz nu vom da calciu vara“, a explicat dr. Doina Cherata.
În schimb, este recomandată administrarea vitaminei D începând din lunile de toamnă până la începutul primăverii. „Până la 12 ani este bine să fie administrată zilnic în aceste perioade. La copilul mai mare, medicul hotărăște dacă este nevoie de adaos de vitamina D și de calciu, în funcție de starea copilului, în funcție de analize și de problemele lui“, a spus medicul.

Medicul de familie vă poate crea un program de imunizare

La fel de importantă este și profilaxia anemiei, lucru obligatoriu la sugar până la împlinirea vârstei de un an. La copiii mai mari este recomandată tot toamna. „Aceste profilaxii sunt importante pentru că prin ele eliminăm toate problemele de sănătate. În funcție de acestea se administrează suplimente nutritive și anumite produse care cresc imunitatea. În general, produsele recomandate sunt făcute din plante, iar medicul de familie este în măsură să vi le indice în funcție de vârstă, de patologie. Este foarte bine să fie consumate începând din septembrie, atunci când copilul merge în colectivitate la grădiniță, la școală, și deja trebuie să fie pregătit. Imunitatea lui trebuie să fie deja crescută și este bine ca de la 1 septembrie să începem cu unul dintre aceste produse. La bebeluși se administrează sub formă de siropuri, la cei mai mari sub formă de comprimate. Este foarte bine ca între cure să se facă o pauză de o săptămână, să nu fie luate zi de zi în toată perioada anotimpului rece“, a precizat medicul de familie, Doina Cherata.

Vaccinul antigripal se recomandă copiilor care suferă de afecțiuni cronice

Altă metodă prin care putem crește rezistența organismului este și vaccinul antigripal, care se face tot toamna. Medicul Doina Cherata recomandă acest vaccin copiilor care suferă de diverse afecțiuni cronice.
„Le recomand celor cu astm bronșic, cu bronșite cronice și cu rinosinuzite cronice. Vaccinul se poate administra chiar de la vârsta de trei ani“, a spus medicul. Vaccinul antigripal este gratuit, dar medicii de familie primesc puține doze.
„Există o problemă cu această gratuitate. Vreau să insist ca să nu stea nimeni după această gratuitate. Un vaccin costă 25 de lei. Noi primim, de obicei, câte 15 doze în lunile noiembrie-decembrie. Iar dacă eu am înscriși 200 de cronici și mulți copii, la care să dau mai întâi? Având în vedere că nu este așa de scump, eu aș recomanda ca oamenii să nu stea după acest vaccin, pe care noi doctorii îl facem persoanelor cu boli foarte grave“, a spus dr. Doina Cherata.
Medicii susţin că este cel mai bine ca acest vaccin antigripal să fie făcut la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât organismul să aibă timp să își formeaze anticorpii. „Aceștia se formează în cel puțin 30 de zile și degeaba facem noi vaccinul în decembrie. Oamenii nu au de ce să se teamă de vaccin pentru că este românesc și este foarte bun“, a precizat medicul Doina Cherata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS